Васил Тучков: Главите ни са спам!

LivingWEB™ - когато виртуалното се превръща в реално
22 авг 2013 17:07, Петя Славова
0
Васил Тучков: Главите ни са спам!
Васил Тучков. Снимка: Аrtstudiobg

Как виртуалното може да се превърне в реално ще ни разкрие LivingWEB™ - първото по рода си събитие, което ще ни открехне повече за новите измерения на интернет феномена.

Негов автор е Васил Тучков – завършил Американския университет в Благоевград и живял в Щатите, Холандия, Шотландия и Украйна. Вдъхновяват го пътят, местата, които вижда, но най-вече хората, с които е.

Идеята за този проект идва, след като Васил се опитва да разбере какво ни дава и какво отнема интернет. "Отговорът на всички въпроси е на клик разстояние, но каква е цената за това, пита той. Организаторът на събитието е убеден, че виртуалното и реалното трябва да постигнат баланс помежду си. „Аз съм за осъзнатото и селектирано сърфиране. Проблемът на днешното поколение е, че има огромно пренасищане на информация. Главите ни са спам".

LivingWEB™ събира множество артисти на едно място, давайки шанс да видим изкуството им от различни локации из София, където има разположени екрани под формата на око. Хората, намиращи се из другите места ще могат да навигират екраните (чрез модератор и skype) и ще наблюдават шоуто от различни градски локации – като галерия Сезони или Софийска градска галерия. Ще се случи интернет преживяване на живо без ограничение на време и пространство, отбелязва Васил Тучков.

 

Интерактивните инсталации буквално ще олицетворяват уеб сайтове, материализирани в лабиринт от хиперлинкове и живи програми, в които ще се включат актьори, изпълнители, жонгльори, акробати, танцьори и “стенд-ъп” комици и паркур. През септември събитието ще влезе в културния календар на София като репетиция за форум, който предстои да се случи през 2014 г. в Лондон.

Заслужаваме нестандартни, различни и провокативни събития да стават и тук, особено в смутните времена, които са в момента, отбелязва Васил за проекта си.

На 4 и 5 септември форумът стартира във Vivacom Art Hall. Там е официалната премиера на LivingWEB™, където ще са и главните инсталации, пърформанси, актьори и акробати. Ще има няколко събития, които ще се случват едновременно на други локации – като Софийска градска галерия или пък Галерия „Сезони“.

На 13, 14 и 15 септември започва втората част от LivingWEB™, която ще предложи спектакъл от инсталации, иновативно експо и открити уроци в Галерия Сезони - Културен дом “Средец”, интерактивна инсталация, наподобяваща жив Гугъл и човешки мозък в Галерия за съвременно изкуство Уникредит Студио, както и други изненади навън в красивия парк Заимов и още няколко точки в София и Благоевград. На сайта на форума хората могат да участват в много видео състезания, дизайн роботика, уеб дизайн.

Сред участниците ще са акробатите от българската асоциация по паркур, които ще са представени като геймъри, които хората ще могат да контролират като в компютърна игра. Актьорите от импро театър Ха-Ха-Ха също ще се включат в проекта. Професионални дизайнери ще разкриват тайните как се прави уеб. Ще има и курсове по роботика, както и състезания с роботи – сумо, които трябва да се изместват от една арена. Социолози и психолози ще обсъждат интернет сигурността.

Не за първи път Васил Тучков привлича вниманието със свои проекти. През 2010 г. той събра колоездачи, жонгльори и други в "Living museum". 15-годишен написва първата си книга – част от фантастичната трилогия „Да
надбягаш съдбата“, издадена, освен у нас, и в Украйна. Втората част така и не излиза на бял свят, тъй като Васил Тучков не му се занимава вече с жанрово писане. Пренасочва се към постмодерното и така вече е готов новия му роман, само че на английски, като обещанието е по-късно да се появи и на български език.

„Открих, че на английски умея с по-малко думи да кажа повече. Не защото не уважавам българския език", отбелязва младият автор. Книгата ще ни разведе из Украйна и Мексико, ще ни въведе в тайните на хипнозата и ще разкаже как заблудата може да накара всеки да повярва във всичко.

„Живял съм на много места при различни условия, споделя Тучков – Бил съм и битник. Обикалял съм по лодки из Амстердам. Писал съм в движение, но въпросът не е в това къде си, а с кого си. Всеки път, когато емигрирам, ми липсва България. Оставам известно време, след което се връщам тук и започвам да се дразня на най-различни неща, които правят впечатления на повечето хора, както се вижда в момента от скорошните събития.

Решението, което съм намерил за себе си го е написал Керуак: „Промяната е единствената константа“. Ако пътуваш и сменяш, и се движиш, и гориш, не се депресираш. Затова моето решение е да живееш на едно място – 3-5 месеца, година, след което сменяш и пак се връщаш. България ми е пристана. Обичам я, особено природата. Въпреки че се опитваме да я разрушаваме, заселваме, построявайки All inclusive комплекси, както в момента се опитват да унищожат Кара дере – едно от последните диви места по Черноморието, засега има още къде да се ходи. И това ме държи. Ти си избираш къде да ходиш и с кого да бъдеш, за да ти е добре".

Иначе Васил Тучков намира спасение в идеята, че може да занесе навсякъде работата си. "Нищо не ми трябва. Мога да съм на един плаж или колиба и да се чувствам щастлив." В момента, когато го затормозят прекалено много отговорности и напрежение и не може да твори, гледа да избяга от света. "Имам две състояние – да създавам и да разрушавам. Затова трябва постоянно да правя нещо. Това ми е спасението иначе не мога да съществувам и почвам да правя глупости".

LivingWEB™ за него е като социална революция затова как възприемаме реалността и интернет реалността, в която живеем. Проектът нито е против, нито е за, а просто показва колко сме зависими от случващото се. Отговорите ще търсим заедно, ето как:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари