Ако българинът работи това, което харесва, ще се оправим

Или малко цветни идеи сред прашните столични улици
Обновена: 8 май 2015 22:01 | 8 май 2015 12:00, Петя Славова
39

Dnes.bg ви среща с интересни личности в новата ни рубрика У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Насред прашен столичен булевард, някогашна колибка със соц решетки е превърната в дива къщичка с растения и цветя. Именно там може да намерим Райна, Поли и Любо, които владеят езика на растенията като привличат хората с любопитни цветни идеи. В началото често им се налагало да изхвърлят направеното, докато с търпение се появяват и онези, които оценяват техните работи...

Dnes.bg ви среща с интересни личности в новата ни рубрика У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/faq/2015/05/01/kak-da-si-viarvame-kato-ni-nabivat-problemite.262251
 

Dnes.bg ви среща с интересни личности в новата ни рубрика У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/faq/2015/05/01/kak-da-si-viarvame-kato-ni-nabivat-problemite.262251
 

Райна

Като идва в София иска да се занимава с цветя и деца. Първо са цветята. Може да я видим как ги аранжира в този, шарения магазин, на голямата и прашна улица. В Димитровград Райна е завършила художествената гимназия. В София пък следва в Художествената Академия. Вече пет години прави букети и орнаменти с цветя - пълни с фантазия. Не си се представя затворена в офис, а тук, като се понапраши от минаващите коли, влиза в магазина, за да подиша свежия аромат на растенията.

Поли

Тя е завършила текстил, а от родния си град Габрово решава да емигрира. Озовава в малко село в Холандия. Впечатлили я любезните хора, които не пускали пердетата си и не крили нищо от околния свят, но пък се натоварила от лошите условия на работа. Решава да се върне в родината си, където, казва: "Най-ценното е свободата!". Именно тя я задържа вече две години в това магазинче с цветя. Може да се осланя на въображението си и да прави това, което й харесва.

Любо

Той си е софиянец. Занимава се с автосервиз, бояджийство и къртене на стени. Не се е и замислял да се пробва в този "нежен" бизнес, докато с негов съученик не решават да инвестират в идеята на друго момиче. То пък, седмица преди да отвори магазина ги изненадва с новината, че се отказва. И така Любо се озовава насред непозната територия, особено в началото, когато не е различавал карамфил от гербер. Постепенно превръща цветарството в своя професия. Единственият му проблем е, че не може да постави артистите в граници и да ги накара да не закъсняват за работа. "Времето за нищо го нямат – споделя той. - За тях е все едно дали трябва да се появят в 9.00 сутринта или в 13.00 часа". Все пак е намерил решение да комбинира бизнеса с творчеството. Вместо да тормози Поли и Райна, Любо решава да намери още хора, които нямат проблем с точността. Така екипът му се разширява, а той е убеден, че всеки има място и принос.

Различното

Райна и Поли не правят само букети. Доста от създаденото от тях е от дърво, корени и какво ли още не. Събират съчки от планината и парка. Често намират "находки", докато се сече санитарно Борисовата градина. От дърво и корени дори са си измайсторили чаши за бира. Оказва се, че двете си пасват, скоро си създават ателие, в което правят свои неща. Може да ги познаем и по татусите им. И двете са доста изрисувани.

Ръката на Райна е цялата в цветя, въпреки че хич не обича да я изненадват с букети в целофан. Предпочита бънджи скокове, нещо по-екстремно и да е далеч от шума на колите. Убедена е, че всеки може да се чувства добре в кожата си.

Поли пък си има на ръката червенокосо момиче. Самата тя е била такава като студентка. Момичето на татуса крие зайче в ръцете си. В рисунката има и ска елементи с шахмати, това е любимата й музика. А на гърба си има индианец, кръстен "Мъдрото перо", защото е набръчкан, стар и преживял. "Той има толкова много бръчки по лицето - все едно знае всичко за живота", обяснява ни Поли. Над индианеца има още един татус от седем очи. Убедена е, че един ден ще изрисува целия си гръб, като почне от кръста с лулата на мира, от чийто дим ще се появи бебешко лице, след него това на жена, за да завърши при "Мъдрото перо". "Ще си направя йерархия на израстването", споделя идеите си тя.

Мечтите

"Обичаме лятото да сядаме пред магазина, да гледаме залеза, а минаващите коли си представяме, че са вълни. Ние сме в пълен контраст с всичко наоколо. Нещо като малко оазисче сред целия този прах", споделя Райна. Така идва и идеята й един ден да направи нещо като цветни арки, които да разделят тротоара от улицата. Единствената спънка засега е, че корените, които е замислила да сложи има възможност да прорастат изпод улицата. Затова и ще изчака, докато е напълно сигурна в проекта си.

След като започват да участват в арт базари, се случва още една от мечтите на Райна – да се занимава с деца. В един уъркшоп я шашва момче, което направило къща от цветя и дървесина, а на покрива й друга къща, а на нейния покрив още една. "Имаше невероятна фантазия, така че и ние се учим на разни майсторства", разказва тя. Това, което не й е харесва по базарите е, че не се посещават от достатъчно хора. Затова е решила следващия път просто самата тя, заедно с колежката си, да организира такъв.

Момичетата майсторят през нощта. Като приключи работния ден, затварят кепенците на магазина и го превръщат в ателие. Така се случват доста изненадващи неща за сватби, рождени дни и всякакви празници.

За цветята и хората

Българинът обича да подарява цветя, всички купуват - от бабичките до младежите, казва Райна. Търсят ги и доста артистични хора, убедени, че ще получат уникален букет. На хората с определени изисквания угаждат, а другите се осланят на тяхното въображание.

Любо, Райна и Поли вярват, че трябва да се дава шанс на истински нуждаещите се. Така стигат и до идеята да правят уъркшопи с деца, израсли в домове без родители. Идеята е не само да им покажат как да се забавляват, а и да ги научат на занаят. "Вече сме по-голям екип и имаме възможност да го направим", разказва Любо. Убедени са, че ако всеки човек се опита да помогне на тези млади хора, животът им ще се подобри значително. Решени са да дадат работа на някои от тези деца, стига те да проявят интерес към цветята.

И тримата са успешен пример, че всеки може да промени сам мястото, което обитава, правейки го приятно и комфортно, по собствен вкус. Убедени са в едно: "България би станала по-любопитно и привлекателно място за живеене, ако всеки се занимава с това, което му харесва. Ако човек работи нещо, което не обича, много си личи", разказва Райна и убедено заключава, че за да се получават нещата на българина, е нужно само едно - желанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: цветяЛюбоРайнаполи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Знайка преди 8 години
До Незнайкоhttps://youtube/watch?v=jtgA0jvhp2A&list=RDjtgA0jvhp2A#t=13
27
0
 
1
 
! Отговори
Любомир Каменов преди 8 години
Коментара най-вероятно ще бъде цензуриран за реклама, но все пак :) top-flowers
26
0
 
0
 
! Отговори
do L. Kamenov преди 8 години
Kude se namira tozi magazin? I dali ima sait da razgledam kakvo predlagat?
25
0
 
3
 
! Отговори
Любомир Каменов преди 8 години
Чета коментарите и просто ми е трудно да повярвам колко много ограничени хора са останали в страната ни. Дам, продаваме китки. Принос за икономиката ли питаше някой? Данъци ? Пет работни места ? Клиенти от чужбина ? Това е нашия принос. Да, и тоалетните си чистим. И чашите и чиниите мием. Не се оплакваме. И по 24-часови смени караме...и по-дълги понякога. С по няколко неща се занимава всеки от нас. Въпрос на желание -а мрънкачите винаги ще си ги има. Рай за частния бизнес ли ? Къртовски труд.
24
0
 
5
 
! Отговори
Стаси Аврамова преди 8 години
Много негативни коминтари чета... Всеки си определя какво да работи. Сам си го избира. Това че всеки иска повече пари вече е друга тема на разговор. Аз мога да ви кажа че напуснах работа за 1300 лв. за да се върна на 700 лв само и само да ми и приятно това което работя!!! Българина иска да не прави нищо и да взима 200 лв заплата... Е не става!!!
23
1
 
1
 
! Отговори
an.elica преди 8 години
"Ако човек работи нещо,което не му харесва....."Моето продължение на фразатае:значи го прави за много пари.Ценностната система на завършилите Висше образование остана на ниво интелект,тъй като един курс от няколко месеца е достатъчен за да получава същото трудова възнаграждение без професионален опит и стаж избрания новоприет среднист.От позиция на преодоляни и успешно реализирани европейски правила "старите"кадри постоянно са подценявани за сметка на "свежата''трудова сила.Пътят е в чужбина.
22
1
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Напротив, от допълнителен доход получавам от 200 до 300 лв месечно. Въпросът е че За инженер 800 лв са малко.
21
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До избирател-безпартиен СЛЕД ОЩЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ И НЕМА ДА Я ИМА ДЬРЖАВАТА БЬЛГАРИЯ--ДРУГО ЩЕ Е ИМЕТО А ПОЗНАИТЕ ДЕ
20
0
 
8
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
ще се оправим по този начин никога наложително мафията политически елит да се елиминира спешно дори и физически
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, колко грешки направих-простете но съм бесен от това което се случва в едно разпределително дружество.Исках да кажа че сме 700бачкатори и 2700 кабинетни служители заети само с мисълта дани следят контролират критикуват и наказват.Когато обаче им се каже че работните обувки са *** вдигат ръце и викат много е сложно да променим нещата.Извъреден труд се крие намалява,обедни почивки да не коментираме.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Харесвам си работата все по малко .Уж е часта фирма а пък администрацията е три пъти от тия дето работят на терен както се изразяват висшите мениджъри.Съответно колкото е по голямо едно нещо толкова по тромаво става.Комунистическите предприятия от едно време са бледо копие на .ез ката фирма.Цялото ръководство от най големия шеф до малката пръчка на тъпана са заети единствено с това как да направят работата ни по трудна по сложна и свързана с повече бумащина.
17
0
 
10
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Ще се управим, когато всеки почне да спазва правилата, а до тогава заслужена мизерия.
16
5
 
20
 
! Отговори
мангоджери преди 8 години
хаха, смешници, и да работите това, което харесвате, вашите работодатели са бивши престъпници, шмекери, измамници ........нали знаете, просто читавите работодатели са много малко. Какви ще са ви взаимоотношенията с тия хора, как мислите? Ето защо хората не им се работи в БГ, не само заради ниските заплати
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** за работа не го търси!!Той ХАРЕСВА да кеси по кафетата и да "бистри" поУитикЪтЪ.След това отива и гласува за подобен нему ***.Воала, всичко си е на мястото.
14
8
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Българите и в момента работим това което харесваме,крадем
13
3
 
14
 
! Отговори
Незнайко преди 8 години
А кой ще чисти тоалетните? Или ще се оправим и без тях, ще слагаме повече цветя и ще ухае :))
12
16
 
8
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Ето това са новини и това е правителство на място . Само за 10 години Борисов и Фандъкова промениха облика на София. Столица от Европейски вид и мащаб . Браво на ГЕРБ . Сега Борисов прави същото и за цялата държава . Само след няколко години няма да познаете държавата. Тогава и най големите му критици ще замлъкнат .
11
13
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
И да цъкаш минусчета, това няма да те направи по успешен бизнесмен. Взимай си жалките копейки и пиши срещу родината си. Жалък си !
10
2
 
8
 
! Отговори
. преди 8 години
Оправянето има пряка връзка с националния спорт "крадене", а другото са следствия.
9
9
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Това че ти си некадърник и не можеш да си управляваш бизнеса, не значи че всичка сме такива. От друга страна ако все още държиш бизнеса си, това е показателно за моето твърдение. И тука е пълно с криворазбрани бизнесменчета, които искат първо да карат Бентлите и после да дават заплати и да правят инвестиции. Така бизнес не се прави, но явно че не би ме разбрал.