Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Lock файл е файл който е lock-нат (блокиран) от системата, защото се използва в момента.А log файл е файл в който се log-ват (записват) извършени действия.Не е едно и също, и в случая става въпрос за lock-нат файл.
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оставете най после момчета- то най съвестно изпълни спуснатата отгоре заповед-колко се може повече ДЖУМБУШ за матряла !
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв хакер е тоя ***?Пълни смешки.
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нап
193
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
файла на е "lock" а се казва "log" :) но всичко е точно. Звучи почти еднакво, но има разлика :) Весела вечер. И само да питам :) Ако прекръстя комп на шефа на Криссс дали мога да подам анонмен сигнал да го приберат :) ХАХХАХАХАХХАХ
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 200Яд те е, нали?
191
1
 
6
 
! Отговори
Криссс преди 4 години
е, няма как, един хакер да кръсти така компа си - крисссВсе едно един крадец да си върже звънче на колана.Абе имаше един случай в Пловдив, едно куче застреляло стопанина си, натискайки спусъка на една пушка, щото стопанина припаднал и пушката паднала на земята.Или слаботелесния P0M в Русе надвил силна млада женаИли 5год дете във Септември застреляло баща си в ресторанта.
190
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
натопен като Иванчева
189
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързо го освободиха големият "престъпник " ? Май вече нашите пишман управници се страхуват от Страсбург ? То бива некадърност ама чак толкова не бива. Хем не можаха да опазят данните на народа ,хем сега търсят удобната жертва да потушат срама пред Европа ! Ще видят Шенген през крив макарон !
188
0
 
3
 
! Отговори
Вели преди 4 години
До АнонименНародът сам се навря в миша дупка!
187
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният самозабравил се велик програмист. Пропуснал е някоя дреболия и са го хванали. И сега търсим други виновни.
186
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ГДПОП от това че компа му се казва Крисс разбрали че е точно той...добреее.
185
0
 
6
 
! Отговори
Тирето преди 4 години
най удобното
184
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
един дол дренки ще му докажат на това момче ... ***
183
2
 
15
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Натопен!!!
182
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ReptileАма нали и Бойко е от партизаните бе ? Наистина много ни дойдоха комунистите ,до сега освен комунист никой не е бил начело на тази скапана държава ,затова сме на този хал. А както се вижда Баце излезе от най-лошите комунисти ,хем лакоми ,хем злобни и натикаха народа в миша дупка а и 10 години дерибейсдтване не е ли много вече ? Народите с кадърни и умни управници излизат от войни по за 3-4 години и им лапаме прахоляка ти си седнал да облъчваш хората с наглостта си !
181
24
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Тролчета, тъпанарри и най-обикновени тромпетисти на БСП - оакахте се от слагане на минуси. Слагайте, това само показва, че Бойко ви е много! За вас трябва партизанин-***, за ви стане хубаво...Три пъти БКП фалира държавата и пак на там напиняте, колко да сте прости, а!Държавата функционира на средно европейско ниво и това е смърт за комунякигите. Пак власт искат, да заграбят събраното... че, ей, милиарди буфер се натрупаха, мира не им дават!
180
0
 
20
 
! Отговори
хипо-по-теза преди 4 години
Интересно е да видим, дали цялата гюрултия няма да бъде много удобно използвана, за отпускането на един апетитен бюджет, за справяне с (умишлено ?) разразилата се кибер-криза и още по-интересно, дали вече не е избрана "достойна" и "компетентна" компания, която може да усвой така гласувания бюджет ?
179
2
 
4
 
! Отговори
Pen преди 4 години
https://minfinleaks.herokuapp Тук може да проверите дали сте в списъка с изтеклите данни.
178
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече има и нова професия интернет клошар.