Строг, авторитетен, побойник: Кой е Алоис Хитлер, бащата на Адолф?

31 нови писма хвърлят светлина върху образа на родителя на зловещия диктатор
Обновена: 2 мар 2021 08:41 | 1 мар 2021 22:00, Нели Христова
178
Строг, авторитетен, побойник: Кой е Алоис Хитлер, бащата на Адолф?
Снимка: Getty

Бащата на Адолф Хитлер е бил авторитарен, силно политически настроен, мислил е, че е превъзхождал другите и е имал трайно въздействие върху сина си, твърди германски историк.

До момента има малко надеждни източници за детството на Хитлер в Горна Австрия. Дори самоличността на дядо му по бащина линия остава загадка. Малко са и сведенията за родителите на бъдещият зловещ диктатор.

Роман Сандгрубер, заслужил професор в Университета в Линц, казва, че е стигнал до тези заключения, след като е изучил невиждана досега поредица от 31 писма, написани от Алоис Хитлер до човека, който му е продал ферма през 1895 г. - около шестия рожден ден на Адолф Хитлер.

Сандгрубер твърди, че докато много историци мислят за Алоис "като за прост селянин, който само е седял в кръчмата и е отглеждал пчели", той всъщност е бил много по-сложен и зловещ персонаж, който е мислел, че "знае абсолютно всичко".

Алоис отглежда пчели, защото има амбиции да стане "фермер джентълмен" и да се издигне над другите. Той наистина прекарва време в кръчмата, но според Сандгрубер това се дължи на факта, че там може да води разговори за политика. Експертът добавя, че докато Алоис властва над семейството си, той се пази от всяка друга вид власт - противопоставя се на силата и влиянието на църквата, особено в политиката.

Много от тези черти били предадени на втория му син Адолф, който - въпреки актовете на тийнейджърски бунт - е дълбоко засегнат от това възпитание, смята Сандгрубер. Резултатите от неговите изследвания са в основата на нова книга "Бащата на Хилтлер: Как синът стана диктатор".

Алоис е роден през 1837 г. с фамилното име Шиклгрубер в долна Австрия, като незаконен син на селянката Мария Шиклгрубер. Майка му умира, когато той е на девет години. Алоис е отгледан от брата на доведения си баща Йохан Хидлер.

След кратка кариера на обущар, Алоис е вербуван в армията като митничар, където работи в продължение на 40 години - в крайна сметка се издига до ранг на митнически инспектор, а там кариерата му приключва, тъй като му липсват квалификации, за да продължи по-нататък.

Той има три съпруги - първата, Анна Гласл-Хьорер, е заможната дъщеря на друг митничар и  е 14 години по-възрастна от него. Двамата се женят през 1873 година, а когато се разделят, Алоис се жени повторно за 24-години по-младата от него Франциска Мацелсбергер. Тя ражда и най-големия му син - Алоис-младши, по-големия брат на Адолф Хитлер.

Франциска умира от белодробно заболяване само две години по-късно, след което Алоис се жени за 24-годишната Клара Полцл, която е и майката на Адолф Хитлер. Тя е била негова прислужница от 16-годишна възраст. Въпреки че е негова роднина (родословното дърво е мътно - тя е била или неговата полуплеменница, или първа братовчедка) и 23 години по-млада от него, тя става третата му съпруга през 1885 г. Умира от рак на гърдата през 1907 г., като преди това е лекувана от лекар евреин.

Сандгрубер твърди, че съдържанието на писмата също го е накарало да преразгледа характера на Клара, която преди това е често е била описвана като покорна домакиня. В едно от писмата Алоис Хитлер пише: "Съпругата ми изпитва удоволствие от работата и притежава необходимото усърдие и разбиране за икономиката на домакинствата, а и аз не съм бездеен."

"Трябва да преосмислите нейната роля", каза Сандгрубер пред Der Spiegel. "Клара Хитлер често е изобразявана като нежна малка домакиня, под покровителството на съпруга си. Пренебрегва се факта, че тя е била и страхотен управител на имоти и именно нейните пари са били използвани за закупуване на фермата. Това, което Алоис пише, хвърля изцяло нова светлина върху нея." И все пак Алоис изглежда е оказал по-силно влияние върху техния син. "Покланях се на баща си, но обичах майка си", пише Адолф Хитлер в Mein Kampf.

Семейството се мести много заради работата на Алоис, като Сандгрубер обяснява, че през първите 18 години от живота на Адолф, той е живял на 18 различни адреса. Два от тези домове се намират в Урфар, близо до австрийския град Линц, а Сандгрубер казва, че семейството е наело един от тези имоти от "може би най-богатия евреин в града".

Според експерта може би точно това е мястото, където младият Адолф за първи път е изпитал антисемитизъм. Според други историци това се е случило в по-късния му живот във Виена.

Описвайки домашния живот на Алоис, Сандгрубер казва пред Der Speigel: "Той е бил ужасно авторитарен баща и също властен над сина си Адолф. Това е било широко разпространено явление по това време, но вероятно Алоис Хитлер е надхвърлял обичайните граници."

Наказанията му към младия Адолф изглежда са станали особено интензивни, след като най-големият му син избягал от дома си, а по-късно бил арестуван за кражба.

Като знак на влиянието на Алоис върху над сина му, Сандгрубер посочва, че почеркът на двамата мъже е почти идентичен, което предполага, че синът е копирал баща си. "Има почти робска имитация на бащата от сина - от поразително подобните подписи до споделеното презрение към училищните знания и доверието в автодиктакта", пише  Сандгрубер в книгата, според Irish Times

Единственият значителен бунт на Адолф срещу родителя му е да откаже да стане държавен служител и вместо това да продължи да преследва кариерата си на художник. Той кандидатства два пъти в художествената академия във Виена, но е отхвърлен и двата пъти. "Той просто е искал да бъде свободен художник и да не следва стъпките на баща си", пише Сандгрубер.

След четири десетилетия в митническата служба Алоис се оттегля в Хафелд в Горна Австрия, където, използвайки парите на Клара, купува ферма от 20 акра от човек на име Йозеф Радлегер - с когото си разменя писмата. Само след две години обаче Алоис бил принуден да продаде имота, тъй като му отказали банков заем.

Правнучката на Йозеф открила писмата, скрити на тавана преди пет години, и след това ги предала на Сандгрубер.

Въпреки опитите на Алоис да се превърне във "фермер джентълмен", начинанието му се провалило, тъй като той силно е надценил себе си и факта, че бил самоук. Само няколко години по-късно той умира в таверна.

В "Хитлерс Ватер", първата строга биография на Алоис Хитлер, Сандгрубер твърди, че писмата разкриват интелектуално несигурен човек, който изпитва нужда да впечатли хората около себе си и съседите си.

"Той е бил типично амбициозен човек, оформен от факта, че е извънбрачно дете и не знае кой е баща му", казва Сандгрубер.

За писмата той казва: "Те са сензация. Новите находки дават съвсем различен поглед върху детството на Адолф Хитлер и баща му."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
2
 
! Отговори
А бе преди 3 години
До Целта оправдаваИма нещо такова-май Хитлер е манджурски кандидат,програмиран да изпълни задача на еврейското ционистко ръководство-разпалване на Световна война,която смачква Европа и довежда до господството на САЩ(тоест на евреите).Милионите загинали евреи(предимно източни,нечистокръвни) са необходимата жертва...
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бащите на Хитлер са КРУП, Сименс, БМВ, Телефункен, Байер, Мерк, Хуго Босс, пруските военни аристократи, германските банкери, генералите Хинденбург и Лудендорф.
123
0
 
4
 
! Отговори
до 136 преди 3 години
Да можеш да го наричаш Катинския миротворец---*** много си добре ,
122
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли връзка между тази статия и скандала с БНТ преди дни?
121
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е най-великата личност на 20ти век!!!
120
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувачНа Сталин родителите са били кротки,православни християни,които дълго са се молили да им се роди дете и се ражда Сталин.
119
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РозаНа нас Сталин не ни е направил нищо лошо,нито е започвал войни, а и не Сталин ,а Хитлер започна войната в цяла Европа. Първо Хитлер завладя западна Европа,след това воюва в източна Европа и изби маса народ в цяла Европа и Африка,а съюзника му Япония - изби маса народ в Азия. Не може да има никакво сравнение между военолюбеца Хитлер и миротвореца Сталин!
118
2
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Направете същото изследване и за родителите на Сталин! Наистина в Грузия обстановката е била по-различна от Австрия, но все пак...
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като му видиш "тиквата", особено в областта на очите, и ти става ясно, че е бил агресивен и неприятен.
116
6
 
11
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Т.е. немците и те са си имали бай Г... да не му пиша името, че излизат звездички. Нищо ново под слънцето. Колкото до синът му ... човека е бил талант. Само такъв може да се издигне до едва ли не божество в нацистка Германия. Провалила го е властта - просто е рухнал под тежестта и. Ако не беше нападнал другия диктатор - Сталин, светът щеше да е по-различен. Дали по-добър - не се знае, но със сигурност различен.Нека все пак не забравяме,че ВСВ е пряко следствие на първата и реваншизма на Германия.
115
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драга, искаш да ми кажеш, че е бил по-*** от 5 човека, а по-умен от 60 милиона? Ами...това не доказва ли моята теза?
114
1
 
10
 
! Отговори
Роза преди 3 години
До АнонименРазбира се,че е имало по-хитри от него,но за тях е било удобно в дадения исторически момент той да бъде на власт,за да получават облаги от това!Хитростта е до време-докато по-хитрите от тебе те изритат!
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не е имало по-хитри от него?И ако хитростта е природна даденост, значи е бил по-висш на генетично ниво, нали така излиза?
112
1
 
8
 
! Отговори
Роза преди 3 години
До АнонименЗадаваш нелогичен въпрос!Разбира се,че може!Има безброй примери!Хитростта е природна даденост,а образованиетосе придобива по-късно.Например Тодор Живков също беше необразован,но беше хитър!
111
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роза, много си несъобразителна.Как може необразован човек да бъде хитър?
110
5
 
16
 
! Отговори
Роза преди 3 години
И Хитлер,и Сталин са били патологични личности,но природно хитри.С хитрост са се докопали до властта.И двамата са били необразовани и войнолюбци.Дори дъщерята на Сталин,Светлана,признава в интервю,че баща и е бил лош човек и не иска да си спомня за него.В една стара антивоенна песен се казва:"Хора,бдете,за да има мир!"Истинския ужас на войната знаят само тези,които са я преживели и които са изгубили близки хора в нея.
109
16
 
23
 
! Отговори
Целта оправдава преди 3 години
Евреите са плащали на Хитлер за ВСВ. Целта е била да се пренесат в жертва много невинни еврейски живота в името на вечно господство на еврейте над човечеството!
108
7
 
6
 
! Отговори
Голям Баща преди 3 години
Браво
107
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами това е бащата на фашизма , сър....
106
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баща му на Хитлер е бил побойник садист ,какво го въртите и сучите?