Над 15 филма бяха отличени на фестивала в Балчик

Завърши 8-ият международен фестивал за късометражно кино
28 юни 2010 11:50,
0
Над 15 филма бяха отличени на фестивала в Балчик
Снимка: IN THE PALACE

Над 15 късометражни филма от 10 държави бяха отличени на 8-ия международен фестивал за късометражно кино в Балчик. 

Това издание ще се запомни с рекордния брой филми в състезателната програма и най-много премиерно излъчени в България заглавия.Над 250 филма от цял свят се състезаваха в конкурсната програма на FILM PALACE FEST.

Една седмица кино, музика и споделени идеи и емоции – това получиха гостите, зрителите и участниците в най-голямото културна събитие за лята 2010 - FILM PALACE FEST в Балчик.

Голямата награда на 8- мия международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE в Балчик за игрален филм спечели италианският филм “War” на режисьорa Паоло Сасанели.

В категорията игрален филм журито присъди и две специални награда – за автстралийския “Into my arms” и на немския “Father language”.

Състезанието между селектираните филми тази година се състоя в три конкурсни програми - Mini It,  Sony It, Music and Commercial It.

В рамките на тези категории бяха връчени награди за Игрален филм, Документален филм, Анимация, ТВ филм, Реклама, Музикално видео, Научнопопулярен филм. Във всеки конкурсен раздел специално избраното тричленно жури раздаде награди за най-добрите филми.

В конкурса Music and Commercial IT журито, което оценяваше рекламните и музикални клипове бе с председател Джи Лии /криейтив директор Google/ и членове Иво Христов и Наско Русков.

Голямата награда в категорията рекламен клип получи трейлъра на 17 - ият филмов фестивал “Рейнданс”, английското видео “Film to die”.

Голямата награда в категорията музикален клип отиде при французина Франсоа Вожел за клипа “After the rain”.

В конкурса Sony It жури в състав председател Иво Драганов и членове Румяна Петкова и Иван Цонев избираха най-добрите телевизионни, документални и научно популярни филми.

Голямата награда за документален филм журито присъди на филма „Благодаря ти скинхед момиче”  в лицето на Шарън Уудуърд.

Голямата награда за телевизионен филм журито присъди на филмовата поредица на бТВ „Бетонни градини” в лицето на разследващата журналистка и режисьор Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев.

Журито в тази категория специално отбеляза филмите „10 години до Нешвил” на Катаржина Тржаска, както и значимостта на поредицата на журналиста от бТВ Канна Рачева „Извор на съкровища”.

В конкурсната програма Mini IT се състезаваха десетки анимационни и игрални филми, които бяха оценявани от жури: председател професор Лоренцо Дамян и състав Кейт Тейлър, Райнер Щрекер, Весела Денчева и Иван Богданов.

Голямата награда за анимационен филм спечели френската анимация “RU” на режисьорът Флорентин Грелие. Специалната награда на журито в тази категория спечели аржентинския “The employment”.

В дните на фестивала Балчик се превърна в арена на още един конкурс, който беше провокиран от един от спонсорите на фестивала SONY ERICSSON – за заснемане на short film, заснет с помощта на новите 3D мобилни телефони на компанията.

Десетки гости на фестивала направиха първите си опити в късометражния жанр, а наградата - последен модел телефон SONY ERICSSON спечели Ивайло Минчев, който призна, че задачата е била трудна, но истински вълнуваща.

В рамките на фестивала гостите участваха и в специална томбола за наградите на Мини Купър.

В обявения от продуцента на фестивала IN THE PALACE конкурс за плакат и видеоклип наградите спечелиха два проекта за плакат: на “Bazuka Team” и Борис Бонев и “Bazuka” и “Ghostdog teams”, като те спечелиха и наградата за видеоклип на фестивала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари