Един скъп фестивал - Hove, Норвегия

Страната без нощи през лятото, но затова пък - с много скъпа бира
4 юли 2008 17:00,
15
Един скъп фестивал - Hove, Норвегия
Снимка: Hove festival

Да отидеш на фестивал в Норвегия е като да отидеш на почивка в Сен Тропе, а защо не и в Хавай направо. Възможно е дори да е по-евтино.

Освен пълната липса на нощ през лятото, страната на самоубийците е известна и като една от държавите с най-висок стандарт.

Като казвам висок, имам предвид, че цените в Дания, които са традиционно високи, ми се виждат като от 50- процентова разпродажба.

Всичко е толкова скъпо, че самите европейци купуват предпазливо от най-евтините стоки, докато българите получават болка в сърцето, разделяйки се с огромни суми за дребни неща.

За да отидете на фестивала HOVE, трябва да си купите билет за около 230 евро, който важи за 5 дни (от понеделник до петък). Hove е един от най-странните фестивали, имайки предвид, че се провежда изцяло през седмицата и петък вечер е закриващото шоу.

Самото място се намира в Южна Норвегия, на брега на Северно Море или Атлантическия океан, ако предпочитате, до град Арендал.

Като казвам Южна Норвегия, не си представяйте плажове и аромат на плажно мляко. Самото ви присъствие на ветровитите плажове, дори в пълна зимна екипировка, се счита за постижение.

Алкохолът в Норвегия не е на особена почит, така че, ако искате да си пийвате, ще трябва предвидливо да се запасите от някоя друга страна. Относно бирата - не можете да си намерите по евтина от 2,2 евро за кутийка и то в най-долнопробния магазин.

Можете да пазарувате бира само до 8 вечерта, а след това има забрана. По принцип, самата употреба на какъвто и да е алкохол по улицата е забранено и можете да си отнесете глоба, дори арест.

Разбира се, на фестивала мерките не са така строги, въпреки че полицията редовно проверява какво има в чашите на по-младите. Всеки, които има навършени еди колко си години и може да пие алкохол, има специална гривна, без която не може да си пазарува алкохолни продукти.

Една бира на самия фестивал пък се предлага за около 6,50 евро. Малка кутийка с вино върви за 10.

Норвежците очевидно обичат да пийват, но успяха да ни изненадат, когато казаха, че виждат дозатор на бутилка с алкохол за първи път. Един тип, който се осмели да си пийне от бутилката, пък се изплю веднага и каза, че не разбира как можем да пием това нещо.

Повечето фестивали предлагат и безплатен къмпинг, но Hove събират малка такса за къмпинг, като в зависимост от мястото, плащате между 60 и 120 евро за целия период (цената е за 1 човек).

На около 15 минути пеша от фестивала има прекрасен къмпинг на брега на морето, но поради наплива на хора и там цените са завишени.

Тази година фестивалът имаше сериозен line up, като сред бандите бяха The Raconteurs, Jay Z, Cavalera Conspiracy (специално интервю за България с Макс Кавалера ex-Sepultura, Soulfly малко по-късно), Beck, Dimmu Borgir,Duffy и Goldfrapp, като списъкът продължава и е доста дълъг.

Легендарният барабанист на Sepultura, Игор Кавалера, забавлява с диджейския си проект Mixhell малка компания от около 50 души в най-тесния клуб на фестивала - Bunker.

На самия концерт на Cavalera Conspiracy Игор отстъпи мястото на своя племенник - 13-годишният син на Макс Кавалера - Игор Кавалера Джуниър. Ето и видео, където можете да наблюдавате неговото изпълнение.

 

 


Babyshambles за трети път отмениха участието си на фестивала, като се оправдаха с неразположение на главната фигура - Пийт Дохърти.

Opeth също отмениха участието си, но бяха заменени моментално от колегите си Satyricon.

The Raconteurs също направиха, много добър лайф, част от който можете да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Самото място се намира в Южна Норвегия, на брега на Северно Море или Атлантическия океан, ако предпочитате, до град Арендал.ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО.АРЕНДАЛ Е НА ПРОТОКА СКАГЕРАК.
13
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
11 и 12 - май въобще не сте прочели заглавието на статията.
12
2
 
0
 
! Отговори
otdaleko преди 15 години
haahhaha. Alkoholut ne bil na pochit v Norvegiq. Pich, ne se bqh smql taka ot godini, seriozno. Da, bezobrazno skup e, koeto ne prechi na po-dobrata chat ot naselenieto da si piivat kato donski kazaci. Golqm absurd taq statiq, no opredeleno me zabavlqva.
11
2
 
0
 
! Отговори
rockstar преди 15 години
Abe pich, moje li polovinata ti statiq da e posvetena na cenite v Norvegiq...Za samoto festivalno prejivqvane nishto, za setovete na grupite nishto, vajnoto e da broish stotinkite...Stoi si v BG kato ti e skypo be priqtel, koi te kara da hodish... i drebnavite otrepki
10
2
 
0
 
! Отговори
fra Norge преди 15 години
само за Дания не съм съгласен, цените са почти еднакви. Иначе бирата тука в някой Pub или както те му казват Puben струва 12 лева иначе в магазина 6-pack - бутилка 330мл върви към 19 лева, 6-pack 500ml кен-че е 38 лева... бутилка Блек Рам уиски върви около 75 и се продава само в магазини за алкохол - Vinmonopolet. Но техниката е на почти същата цена, автомобилите .. почти двойно от цените в бг. голф 4 98' - 12 000лв средно, но заплатите са високи 3-4000 евро ;)
9
2
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
моля, такива като вас, да не пишат коментари за неща,които просто не разбират. Ограничените им и глупави глави да не мислят за неща за които не могат. Да си слушат "българските" поп-етно музики и да си траят. Как му беше думата?? чалга?? Я проверете някъде дали има такъв стил??? изберете си нa winampa еквалайзър за "чалга" АХХАХАХАА смешна работа :))) само вие знаете за чалгата и никой друг. кой бил ограничен викате?
8
2
 
0
 
! Отговори
Metal_Meltdown преди 15 години
eiii hora mn me e qd 4e ne mojah da otida. a kolkoto do vsi4ki koito ne mogat da vazpriemat tazi muzika sedete si po kvartalnite kra4mi i se drusaite s droga za po 2.50 za6toto sas tazi 4alga nema da otidete nikoga na hubav koncert. 6toto nikoi ne mu se habqt kinti za 4alga
7
2
 
0
 
! Отговори
vodan преди 15 години
pi4a e nEkyd ot mp3.bg, taka 4e ne go mislq....a festa si beshe trepa4, tova deto e napisano si e 4ist typepis.da, standartyt e visok - tam politicite na kradat kato bulgarskite :)
6
2
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 15 години
Ужас... това са някакви..не знам и аз какви създания. какъв човек трябва да си,за да издържиш на тия крясъци повече от 5минути... Нямам думи..как се казва този 'стил'...
5
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Neveroqtna i moga6ta" haha da ti pikaq na "muzikata"
4
2
 
0
 
! Отговори
Iliqn преди 15 години
I az haresvam Norvegia i skandinavskite strani kato cqlo. A muzikata na Dimmu Borgir, Satyricon i drugite blek veli4iq ot tazi strana e bez komentar - Neveroqtna i moga6ta !! Umrelite Manowar rqpa da qdat
3
2
 
0
 
! Отговори
Lu4o преди 15 години
hubavo 4e im e visok standarta, 6toto kato gledam imat pari4ki za COCA
2
2
 
0
 
! Отговори
Buch преди 15 години
Norway не е част от ЕС . Всъщност тя преди години тя бе копие на Швейцария по отношение на стандарта. Вече ги задминаха и дори имаха най-висок БВП на глава от населението. Факт , е че използват ВЕЦ И ТЕЦ , които им спестяват доста промишлени разходи. Интересно е също съотношението мъже-жени в групата 16-28 . На един мъж се падат по 2 жени , което е обратнопропорционално тук. Цените на храната , тока и водата са изключително ниски за тяхните заплати , но не така седят нещата при алкохола и цигарите. Това е политика на правителството и съвсем успешна. Не се учудвайте на алкохолната жажда на скандинавците , когато са на почивка в БГ . И все пак имам само положително мнение за тази държава . Едни от най-красивите европейки изхождат именно от там /и порноактриси : ) /
1
2
 
0
 
! Отговори
anonymous преди 15 години
И как стигнахте до самия фест?