Под звуците на традиционната персийска музика

Група „Масневи“ гостува на фестивала „Цветята на Корана”
30 яну 2012 11:54, Петя Славова
2
Под звуците на традиционната персийска музика
Снимка: Позор ООД

За ценителите на различната музика е следващата покана от фестивала „Цветята на Корана”. В рамките на неговото четвърто издание у нас ще гостува една от най-уважаваните ирански групи за традиционна персийска музика „Масневи”.

Концертът им ще е на 7-ми февруари в кино „Люмиер” в София от 18.30 часа и на 11 февруари в зала „Филхармония” в Пловдив” от 18.00 часа.

„Масневи“ е сформирана през 2005 година от няколко отдадени на работата си музиканти, под ръководството на Саид Фахими. Първият им концерт е осъществен по време на ежегодните чествания в памет на поета Федоуси в Техеран.

Реза Пайвар от ранна детска възраст започва да изучава техниката на тонбака, но в последствие пеенето се превръща в негова страст. Започва да изпълнява своите песни, съпровождани от звуковете на тонбак. През 60-те година на миналия век, още преди да навърши пълнолетие Реза Пайвар става един от най-известните певци на традиционна иранска музика.

Сахоб Торбати започва да изучава тонбак през 1993 година. Бързо става един от най-известните музиканти в Иран. През 2001 година създава Институт по изкуствата в Иран.

Сурна Сефати е роден през 1977 година в град Рамсар, Иран. Още на дванадесет годишна възраст започва да се занимава със свирене на сантур, като учи при един от най-известните майстори на сантура в Иран. През 1996 година влиза в Университета по изящни изкуства, където усъвършенства своите умения.

Али Дарвиш Нури е роден през 1977 година в град Техеран, Иран. От 1991 година започва да специализира със свиренето на музикалния инструмент уд.

Саид Фахими е роден през 1978 година в град Карадж. От 1994 година започва да учи в една от най-известните музикални школи. Специализира се в свиренето на музикалния инструмент ней. Сформира група „Масневи” през 2005-та година.

Мохаммад Шахрам Етемади е роден през 1963 година в град Техеран. Още от ранна детска възраст започва да изучава музика при баща си, Д-р Хосеин Етемади – известен ирански музикант. Специализира се в свирането на музикаления инструмент тар.

Концертите са с вход свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
opa преди 12 години
ФеРдоуси е въпросния творец