Сложността на тромпета

С инструмента ще ни запознае Петър Македонски
Обновена: 17 окт 2012 15:18 | 17 окт 2012 14:28, Петя Славова
2
Сложността на тромпета
Петър Македонски. Снимка: Фортисимо Фамилия

Осем концерта е подготвила програма „Фортисимо Фамилия“. „Приказки за тромпет“ е първият, който ще запознае децата и техните родители със звука и особеностите на тромпета.

Солистът Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност.

В програмата влизат „История на войника“ – Игор Стравински, „Полета на бръмбара“ – Римски Корсаков, „Музика на водата“ – Хендел, „Индиана Джоунс“ – Джон Уилямс и др. Популярен със своя музикален талант, Петър Македонски е бил първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет, в Софийската филхармония, а понастоящем е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

„Ние нямаме за цел да направим децата музиканти, в никакъв скучай, просто искаме те да имат правилна представа за класическата музика. Първият ми въпрос във всяко училище, в което преподавам е „Кой от вас е бил на класически концерт?” Единици са били, което е тъжно. Убеден съм, че програма като „Фортисимо Фамиля” може да промени това.”, споделя Петър Македонски, солист-тромпетист.

Негов партньор на сцената ще бъде актьорът Калин Врачански. В ролята си на водещ обичаното лице от театралната сцена, телевизията и киното ще разкаже повече за инструмента, произведенията и композиторите. Благодарение на грабващи, достъпни за децата приказки и игри, разказвачът ще въвлече присъстващите в това, което се случва на сцената. Малко известен факт за Калин Врачански е, че в началото на своята кариера е играл куклен театър в Кърджали. Освен това чухме гласа му в „Рапунцел и разбойникът“, където озвучи духовития Флин. Ето защо не остава никакво съмнение, че актьорът ще намери най-добрия начин да грабне и задържи вниманието на малките зрители.

„Приказки за тромпет“ ще се дирижира от Любомир Денев – младши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
20
 
! Отговори
! преди 11 години
:-) Ми сигурно наистина е сложно, някои девойки наистина хич не се справят добре с тромпета. Над мъже нямам наблюдения.
1
1
 
21
 
! Отговори
БеГе преди 11 години
НАУЧЕТЕ ПРАВИЛЕН БЪЛГАРСКИ!!!