С "Пернишки бейлис" и 5255 участници започва Сурва 2015

Палят огъня на фестивала тази вечер
Обновена: 30 яну 2015 09:17 | 30 яну 2015 09:17,
4
С "Пернишки бейлис" и 5255 участници започва Сурва 2015
Снимка: архив Булфото

Огънят на Сурва ще бъде запален отново довечера в Перник, за да възвести началото на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри. Искрите му ще разпръснат за пореден път послания за победа на доброто над злото и благословии за здраве и плодородие.

Зрелищен спектакъл "Мистерията на Сурва", съчетан с пищни илюминации, ще даде старт на тридневната фиеста. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. По последни данни от кмета Иван Иванов в 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри ще вземат участие 5255 души от 82 групи.

От тях 70 групи са от страната с 4923 участници и 12 са от чужбина с 332 участници - Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина.

Хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. ще преминат в събота и неделя по улиците на Перник. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи от звънци и хлопки, на главата - чудновати маски, направени от естествени материали: кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил. Маските не се повтарят, всяка е оригинално произведение на народния творчески гений. Най-малкият участник е на 2 години, най-възрастният е на 80 . Талисманите на фестивала - двойката кукли-сурвакари Сура и Сури ще присъстват на живо във всички ритуали на маскарада.

Седемчленно жури, председателствано от проф. д-р Георг Краев, ще оценява изявите на фестивала. В него са включени и представители на носителите на Голямата награда от миналогодишния фестивал - сурвакарската група на пернишкото село Долна Секирна и ямболското Челник. Научна конференция "Маски и култури" ще събере етнолози от цялата страна. За първи път в нея ще има и международно участие, представено от сръбски учени.

Състезание "Маскарадна сватба-маскарадни персонажи" ще се проведе за четвърти път в рамките на фестивала. В надпревара за короната на "Мисис" в Перник ще влязат скрити зад сватбарско було мъже. По стара традиция като булки се дегизират само представители на силния пол. Въпреки недоволството на жените и прокрадването им тук-там в групите, те все още не са допускани до ритуала. Ще бъдат оценявани и гиздави младоженци, заедно със свекъра, свекървата и сватбарското хоро, което ще изиграят.

Забавна дегустация на традиционни зимни напитки ще бъде бъде предложена край огромен казан, символизиращ изваряването на "граовска скоросмъртница". Високоградусовата напитка ще се дегустира греяна в съчетание с различни билки. Очаква се в ревюто на огнени води да бъде демонстриран и "Пернишки бейлис", споил по неповторим начин граовската ракия с радомирска боза. Паралелно ще се проведе конкурс на местни производители - любители на виното.

Дегустацията ще бъде съчетана с вкусотии от граовската трапеза, която ще бъде опъната в центъра на града. Пити, погачи, варива, спържи, баници, морузници и други традиционни зимни ястия ще могат да опитат безплатно гостите на фестивала. В дървени къщички в Сурвакарско село в градския парк ще канят посетители шест гостилници, винарна с мезета, 20 шатри за скара и павилион за продажба на сувенири.

Още 43 търговци ще предлагат амулети, звънци, традиционни маски и костюми, битови предмети и други художествени произведения, съпътстващи зимната сурвакарска традиция. В работилница за маски, наречена "Мечкарница", майстори ще демонстрират на живо направата на оригиналните ликове. Децата пък ще творят в специално ателие, наречено "Сурвачките на Сури и Сура". В центъра на Сурвакарското село чужденците ще изнесат концертната си програма под надслов "Весел мегдан".

Международният фестивал на маскарадните игри в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г., а от 1985 г. има статут на международен. През 1995 г.

Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.

Заради ремонт на централния градски площад тази година маршрутът на дефилето е променен. Около 120 полицаи от Перник и София ще охраняват фиестата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Отзвук от древен тракийски обичай! Бъдете горди братя българи, че историята ни е на няколко хилядолетия!!! Поклон на хората, пазещи древните традиции!!!
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VOTE ! Сурвакане с винкел да се въведе като дисциплина за следващите Олимпийски игри и златните медалисти да получат почетна титла "Гоуем"!
1
6
 
5
 
! Отговори
mmm преди 9 години
zapochva veselbata s vinkelo