Александрина Пенданчанска открива новогодишен фест

Събитието е в НДК
Обновена: 28 юли 2015 07:22 | 28 юли 2015 07:22, Петя Славова
1
Александрина Пенданчанска открива новогодишен фест
Снимка: НДК

Макар и лято, НДК е в разгара на подготовката на Новогодишния фестивал, който ще се проведе там. Откриването е поверено на оперната дива Александрина Пенданчанска.

Концертът с нейно участие ще е на 2 декември от 19.00 часа в зала 1, а билетите на 29-ото издание на събитието вече са в продажба и до 15 септември са на промоционална цена.  Предвидени са и намаления за ученици и студенти.

В програмата е включено най-доброто от репертоара на голямата певица, в съпровод с оркестъра на Държавна опера - Пловдив и гост-диригент италианка-та Сперанца Скапучи.

„За първи път в средата на лятото НДК пуска билети за най-впечатляващите си концерти от афиша на Новогодишния музикален фестивал”, споделят организаторите..

Пендачанска е родена в София в семейство на известни български музиканти. Започва да свири на пиано от 5-годишна и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Неин вокален педагог е майка й – международно признатият сопран Валери Попова.

Прeди 27 години Александрина Пендачанска дебютира в София. Българското сопрано, с успешна кариера на световните сцени е почетен член на Софийската опера. През 2013 г. е удостоена с наградата „Златен век" на Министерството на културата и „Кристално огърлие" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

В момента Пендачанска е в Америка за участие в емблематичната си роля на Саломе в операта “Санта Фе”. Преди концерта си в НДК на 2 декември, тя ще пее в „Коронацията на Попея” в Theater an der Wien, Opera Seria в Брюксел La Monnaie и „Мефистофел” (Маргарита) в Баден Баден.

Скапучи е вече утвърдена на международната сцена като един от най-разнообразните и динамични нови диригенти. Възпитаник на „Джулиард скул” в Ню Йорк и консерваторията „Санта Чечилия” в Рим, тя е работила като корепетитор във Виенската държавна опера и като диригент в Ню Йорк сити опера, Лирик опера и Оперния театър в Чикаго, операта “Санта Фе” и др. Била е асистент на Джейм Ливайн и Рикардо Мути за поставки в Метрополитен опера, работила е шест години за фестивала в Глайнбърн с имена като Владимир Юровски, Уилям Кристи, Чарлз Макерас и др.

Била е асистент на Рикардо Мути за неговия фестивал в Залцбург и за различни негови продукции. Сперанца Скапучи е блестящ пианист и активен корепетитор. Свирила е в Карнеги Хол и Алис Тъли Хол в Линкълн център, Музикферайн във Виена и др.

Новогодишният музикален фестивал в НДК е създаден през 1986 г. по подобие на Музикалните празници във Виена – от големия български диригент Емил Чакъров (1948-1991) - ученик и асистент на Херберт фон Караян. Фестивалът се провежда ежегодно и е обичано, и посещавано събитие от столичани и гости на София. Особено очакван е празничният новогодишен концерт на 1 януари, който се излъчва на живо по БНТ от 18:30 до 20:00 часа през всички години от съществуването си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари