Ново пространство за изкуство в сърцето на Пловдив

Откриха арт инсталацията FLUCA
19 сеп 2016 12:07, Александър Попов
0
Ново пространство за изкуство в сърцето на Пловдив

През уикенда бе открито най-новото алтернативно пространство за културни събития в Пловдив – FLUCA - Австрийски културен павилион. Проектът е част от програмата "Отворени изкуства" и е специален акцент от дванайсетото издание на фестивала НОЩ/Пловдив.

Откритата сцена тази година ще бъде активна до 15 октомври и ще се намира на ул. „Отец Паисий“ 38 пред artnewscafe. Цялостният проект е замислен до 2020 г., като всяка година в летните месеци павилионът ще се завръща в централната градска част и ще представя творби на български и чуждестранни артисти.

Началната точка на проекта, с куратор Урсула Мария Пробст, е морски контейнер, който архитектите от tat ort (Виена) превръщат в огледална арт инсталация и съществременно мултифунцкионална сцена. Името й е 7° и се отнася към специфичния ъгъл, под който е поставена и който й предава неочаквана динамика. Павилионът конструиран в сътрудничество с пловдивските архитекти от Ателие Дуо.

В четирите седмици, в които FLUCA ще остане на ул. „Отец Паисий“ 38, организаторите и партньорите от фондация „Отворени изкуства“, artnewscafé и FLUC (Виена) ще представят разнообразна програма от пърформанси, концерти, партита, лекции, дискусии, прожекции и изложби.

Кулминацията в програмата на FLUCA ще бъде по време на НОЩ/Пловдив, когато на павилиона публиката ще може да се срещне отново с австрийки художници, да види видео инсталации и пърформанси, да участва в интерактивна акция на Николаус Ганстерер. Музикалната програма ще бъде българо-австрийска и ще включи сетове на диджеите Bintoro (Виена), Omery (София) и селекция от Фонотека Електрика.
 


0
Още по темата: НощПловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари