Как "Да върнем картините в Музея"...

Фестивалът Нощ, Пловдив с дарителска кампания
Обновена: 23 авг 2017 16:37 | 23 авг 2017 16:33, Петя Славова
0
Как "Да върнем картините в Музея"...
Снимка: Нощ/Пловдив

"Да върнем картините в Музея“ е идея, която дава възможност да се реставрират 20 непоказвани досега картини, част от фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Зад нея стои фестивалът Нощ„Пловдив и организаторите му от Фондация "Отворени изкуства". Кампанията се реализира чрез българската платформа за краудфъндинг (групово финансиране) www.platformata.bg и ще продължи до 5 септември, като целта й е да събере минималната необходима сума от 3 800 лева за възстановяването на платната.

Кампанията става част и от  официалната програма на тазгодишното издание на Нощ„Пловдив. Реставрираните картини ще бъдат показани за първи път в специална изложба със свободен вход в рамките на фестивала на 15 септември.

Така всички почитатели и посетители на Нощта могат да подкрепят една от емблемите на града – Етнографския музей, и възстановяването на част от уникалната му колекция, като дарят избрана от тях сума чрез онлайн платформата за дарения. В рамките на кампанията екипите на фестивала и РЕМ-Пловдив ще запознаят аудиторията с интересни истории за платната и художниците, както и с повече детайли за майсторството на реставрацията.

Картините от фонда на музея са дело на някои от най-важните художници за българското изкуство от 30-те години на 20 век до днес.

Сред тях са Енчо Пиронков, Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Петко Владов, Елза Гоева и Колю Витковски. Платната показват бита, делника и празника в българската култура на 20 век.

С кампанията Регионалният етнографски музей ще отбележи 100-годишнината от създаването си и 170-годишнината от построяването на знаковата за Пловдив къща Куюмджиоглу в Стария град, част от Архитектурно-археологически резерват „Старинен Пловдив”. Тази година се навършват и 80 години от смъртта на основателя на Музея – българския етнограф и един от първите изследователи на града - Стою Шишков.

За първа година Нощ/Пловдив ще продължи три дни - 15, 16 и 17 септември, и ще побере в програмата си повечето културни институции и локации  в града, които ще отворят вратите си безплатно в рамките на Фестивала.

По традиция съдържанието през 2017 ще бъде организирано в тематични подпрограми: "Музеи, Галерии, Ателиета“, "Град и Култура”, "Клуб и Музика“, "Публични пространства“ и "Малката Нощ”.

Специален акцент в тазгодишното издание ще бъде юбилейната програма „Отворени изкуства“ и изложбата "ТУК НАВСЯКЪДЕ“, с куратор Владия Михайлова, посветена на 10 годишнината на фондация "Отворени изкуства“.


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари