София става европейска сцена на съвременния танц

Очертава се като едно от ключовите културни събития в София за 2018 г.
Обновена: 6 мар 2018 14:02 | 6 мар 2018 12:34,
6
София става европейска сцена на съвременния танц

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Spring Forward" на най-голямата танцова платформа в Европа "Aerowaves - dance across Europe" за пръв път ще се проведе в Източна Европа и домакин ще бъде София.

Aerowaves е платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа и единствената, която се подкрепя от програма "Творческа Европа" на ЕС. Тя е най-големият инструмент за правене на културни политики и създаване на условията за това изкуство.

Основните направления, които включва, са следните:

- избиране и представяне на 20-те най-добри спектакъла на млади хореографи, като този избор се прави от 45 експерти от 33 държави;

- Академията за критическо писане Spring Back, водена от капацитети в областта. Избират се около 30 млади таланти от Европа, които се включват в Академията и под ръководството на изявени имена се създават критически текстове за избрани спектакли от фестивала.

За включване към селекцията тази година участват 637 спектакъла. Изборът за първите 20 се прави миналата година от 25 до 29 октомври в Осло, Норвегия, където всички партньори на платформата се събират за взимане на решение за водещите представления. За пръв път в престижния фестивал попада и българско представление - F63.9 на хореографа Живко Желязков, който е един от създателите на Derida Dance Center.

Това е исторически момент за България и доказателство, че инвестициите в култура са в правилната посока. До преди 7 години домакинстване на събитие от такъв ранк, както и включване на български спектакъл в топ 20, можеше да бъде само една мечта, но сега признанието идва отвън и е гаранция за добре свършена работа.

През тази година Aerowaves Spring Forward ще бъде посрещнат от Derida Dance Center в София – първият център за съвременен танц и пърформанс в България. Събитието е от изключителна значимост за културния живот на столицата, тъй като има потенциал да я превърне в Европейска столица на съвременния танц, представяйки най-добрите европейски хореографи и привличайки световни фестивални директори и изследователи на съвременното изпълнителско изкуство. Проектът ще доведе до културно обогатяване на гражданите и повишаване на техните компетенции относно танца и неговата роля в културния и обществен живот.

Фестивалът ще се състои между 23 и 25 март на следните партньорски сцени: Театър "Азарян" и Кино "Люмиер Лидл" към Национален дворец на културата, Младежки театър "Николай Бинев", "Открита арт сцена на Шипка" към Руски културно-информационен център и "Театро", където всеки желаещ ще може да посети представленията. Билети могат да бъдат намерени тук.

Очакват се над 100 артисти, 30 критици и между 200-250 фестивални директори, куратори и промотъри на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят.

Основни финансиращи организации са Столичната община чрез Дирекция "Култура" и Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Проектът е част от календара на културните събития на общината за 2018 г.

Медийни партньори са Bgonair.bg, Dnes.bg, Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успех на всички хора, които създават поводи за радост и гордост!
4
1
 
3
 
! Отговори
Артист преди 6 години
И Бай ***-балерина!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно за света емблемата на София е Георги Димитров. Само ние не си го признаваме....
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"най-големият инструмент за правене на културни политики"то по голяма пропаганда от това здраве му кажи
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле ще станем по европейици от европейците с чужди за нас ценности