"Витоша 2018" събира фолклора на Западните Балкани

11 ансамбъла и над 330 човека ще представят страните си на фестивала
25 юни 2018 12:52, Надежда Йосифова
0

2344 гледания   |  Още видео

22-то издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша 2018" ще бъде посветено на културното наследство на обединена Европа в продължение на 6 дни.

На две сцени в Народно читалище "Витоша", в квартал "Павлово" и в парка пред Националния дворец на културата, 11 ансамбъла от Европа и страни от Западните Балкани ще запознаят публиката с фолклорните традиции и творчеството си.

Директорът на Международния фестивал Нестор Несторов обясни, че откриването на фестивала е утре от 19:30 часа. "6 са фестивалните дни. Утре в НДК ще има репетиции, защото в самия фестивал има конкурсна част с 12 души международно жури - разказа Несторов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. - Основната част от откриването е дефилето, което участниците ще направят по булевард "Витоша".

Инициативата по традиция се провежда в столичния район "Витоша", а през годините в нея са участвали изпълнители от най-различни страни. Този месец обаче фестивалът е обвързан със Западните Балкани, чиито фолклор ще бъде представен у нас.

В София днес пристигат ансамбли от Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Турция, Македония, Косово, а заедно с тях ще се представят и техни колеги от други части на Европа.

Заместник-кметът на район "Витоша" Кънчо Кънчев обясни, че по традиция тази инициатива се провежда на площад "Знаме на мира", но тази година има някои промени.

"През тази година взехме решение фестивалът да бъде като събитие от председателството. Имахме възможност да направим такава концепция. Тази година основната сцена ще бъде на НДК", допълни Кънчев пред Bulgaria ON AIR. Той обясни, че участниците са над 330 души.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари