В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нелке, кой ти го преведе този пасквил? То е ясно, че си тъъпа и не си ти. Много некадърно, много... Иначе, точно така се прави - бой по нarлите сpocoидни Tukви докато омекнат! Пък и някои хора не са чели достатъчно и не знаят какви са ги вършили поляците в Белорусия, а това са цветовете на полския ***.
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа не може да излизаш, да се движиш, да нямаш намордник на устата, да имаш собствено мнение...А забравих това е "демократична" Европа. А в Беларус всичко това може и затова те са не демократични?!
181
0
 
1
 
! Отговори
"Краткият перио преди 2 години
През който е съществувало такова знаме е периода на окупацията през ВСВ. За какво изобщо пише тази "статия"
180
6
 
3
 
! Отговори
Cър Пичyк преди 2 години
В такива държави свобода няма. В някакви такива държави фашизмът се крие под името "руснак", "комунизъм", "беларуски", "социализъм".
179
1
 
7
 
! Отговори
Русия преди 2 години
А пък в Тиквостан арестуват баби в метрото .....
178
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, я се разкарайте, бе. Вие вярвате ли и на пропагандната статия? Беларус си е супер държава. Стига сте писали платени глупости.
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааа, може да те арестуват ако си софиискиСороскиГендар репортер. И ще ти бъде готино в килията при настръхнали азери, чеченци, казахи, и т. н.
176
6
 
13
 
! Отговори
Видовден преди 2 години
Жалки и смешните сте! Понеже Лукашенко не играе по гайдата на изр*дите тероризиращи света чрез коронаизмамата, сега пропагандните и жалки сайтчета като този, се надпреварват да облъчват стадото с цинични лъжи по негов адрес
175
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МИКРО ДИКТАТОР ЛУКАШЕНКО ПРИЕМА ЗАКОНА ЗА ДА СПРЕ ПРОТЕСТИТЕ!КУПИТЕ ЛИ СИ ТАКИВА МАРАТОНКИ КАТО НА СНИМКАТА АМА ДИРЕКТНО ОТИВАТЕ В ЗАТВОРА В БЕЛАРУС!
174
2
 
4
 
! Отговори
лорд Минчев преди 2 години
Да се сравняват с България най-бедната страна в ЕС!В нашето разорено отечество бече е модно да се ходи бос!
173
5
 
2
 
! Отговори
свобода преди 2 години
В свободна държава се хвърлят яйца вмирисана риба по НС и герба носят се бесилки и ковчези на премиера и не те арестуват за червени /***/ символи.
172
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЪВ БЕЛАРУС Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ НОСЯТ МАРТЕНИЦИ :D
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато не ти харесват законите, , се бориш срещу тях или, сменяш страната!
170
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда. Ако нашите зад океански приятели бяха сложили техен човек за президент, щеше да пишат за демокрация.
169
0
 
9
 
! Отговори
Рачник за Кретени преди 2 години
Балаклава = качулка, дето ги носят бандитите с изрязани дупки за очите и устата. Да не се бърка с баклава.
168
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАРОДА РЕШАВА КОЙ ДА УПРАВЛЯВА В ЕДНА ДЪРЖАВА!!ЛУКАШЕНКО ИЗГУБИ ИЗБОРИТЕ НО ОСТАНА НА ВЛАСТ СЪС СИЛА ТОЧНО КАТО МАДУРО И БАШАР АСАД!
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като имим чорапи с пречупен кръст дали могат да ме арестуват извън Беларус за носене на правилните чорапи а? Ама че и д иотско заглавие
166
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами то и в Сингапур могат да те арестуват и затвор ако дъвчеш дъвка или плюеш по улицата,и какво от това.Всяка държава си има собствени закони и хората са длъжни да ги спазват,това че на некои некъде нещо не му харесало това си е негов проблем...
165
7
 
14
 
! Отговори
Антисоpoc преди 2 години
Пълни измишльотини! Лукашенко не се подчини на Соpoc и затова сега го оплюват!
164
3
 
12
 
! Отговори
Беларус преди 2 години
е чиста и подредена държава. Хората не се плашат ежеминутно с Ковид. Лукашенко работи а благото на народа си. Точно поради това е мразен на Запад.