Резерва класира Аякс напред

Резервата Найджъл де Йонг вкара и двата гола за победата на Аякс с 2:1 над Спарта (Прага). Успехът класира холандците за осминафиналите като втори в класирането. Сигурен победител в група В е Арсенал.
23 ное 2005 01:43,
Резерва класира Аякс напред
Роберт Пирес бележи победният гол от дузпа

Аякс се класира за осминафиналите в Шампионската лига след победа с 2:1 над Спарта (Прага) в Амстердам. Успехът гарантира на холандците второто място в група В. Кръг преди края Аякс има 10 точки - цели 7 пред третия Тун и 5 зад Арсенал. Англичаните със сигурност печелят първото място в групата след победата над Тун с 1:0.

Резервата Найджъл де Йонг се оказа печелившия джокер в състава на Аякс. Само осем минути след като се появи в игра халфът откри резултата с глава след центриране на Уесли Снейдер от фаул. В 89-ата минута Де Йонг удвои резултата с мощен удар от границата на пеналта. В ответната атака Мартин Петраш вкара почетния гол за чехите. Той се разписа с удар от близо след разбъркване в наказателното поле.

"Доволен съм, че доказах, че все още мога да помогна на този отбор. Не искам да говоря за решението на треньора да ме остави резерва. Щастлив съм, че вкарах два гола и помогнах на Аякс да се класира на осминафиналите", заяви Де Йонг, който често остава резерва, защото не иска да поднови договора си с Аякс.

Преди мача легендите на холандския клуб Йохан Кройф и Марко ван Бастен получиха почетни плакети от УЕФА. Европейската централа награждава всички футболисти, които са оставили следа в турнира на шампионите, по случай 50-ата годишнина на КЕШ.

В другия мач от групата Арсенал надви 1:0 швейцарската сензация Тун като гост. Главна роля за победата на артилеристите изигра съдията Лусило Кардосо Батиста от Португалия. Реферът изгони защитникът на домакините Дюми в 35-ата минута. След това Батиста отмени две попадения на Тун заради засада (едното напълно редовно), а 2 минути преди края отсъди дузпа за Арсенал след сигнал от страничния съдия.

Нападателят на англичаните Роберт ван Перси падна артистично в наказателното поле, но Батиста не отсъди нищо. Помощникът му Паоло Жануарио обаче размаха флага и убеди Батиста, че има нарушение. Роберт Пирес реализира отсъдената дузпа и с това донесе рекордната за Арсенал шеста поредна победа в Шампионската лига.

"За нас беше важно да си довършим работата и да финишираме първи. Повече не можем да направим. Сега си осигурихме, че на осминафинала ще играем реванша у дома. Истинският турнир започва сега", заяви мениджърът на лондончани Арсен Венгер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание