Вместо ЧРД – най-крилатите бисери на Пената

"Знам го този хотел, тук правих комоция на книгата ми"
13 юли 2015 12:14, Златко Желев
35
Вместо ЧРД – най-крилатите бисери на Пената
Снимка: архив, Булфото

В неделя треньор №1 за ХХ век на България Димитър Пенев навърши 70 години. Освен с четвъртото място в света на САЩ'94 и още много футболни успехи Стратега от Мировяне има и много незабравими реплики.

Ето една малка част от тях.

Митал, Питал, това е - няма пари! Какъв началник ни е тоя, като никакъв не се е вясвал. Аз, ей сега, ако го срещна на улицата, няма да го позная. Помня само, че беше едно мургаво и ниско, друго не помня... (За някогашния т. нар. собственик на ЦСКА Прамод Митал)

Испанците от "Атлетико" се опасни! Особено онова, къдравото, Киков (б. р. Кико). Имат и бразилче - Жмуньо (б. р. Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно. Лулчев, не ми се прозявай, щото оня дингил - къдравото, ти ще го пазиш. Да видим ставаш ли за юнак и за златна ябълка, или змеят ще те изяде. (Преди сблъсъка на ЦСКА с "Атлетико" Мадрид за Купата на УЕФА, 1998 г.)

- Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (б.р. всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
- Ама те са един и същ човек!
- Тогава двамата ще се разберете някак си...

...Сто­ич­ков и оста­на­ли­те из­бух­ват в смях, а Ицо из­к­ре­щя­ва: “Пе­на, Кан­то­на иг­рае с №11, зна­чи го­во­риш за един и същ фут­бо­лист!” Вместо да се сму­ти, Ди­ми­тър Пе­нев си пов­ди­­га ле­ко очи­ла­та и “за­ст­рел­­ва” с пог­лед Ицо: “Не ми куд­ку­дя­кай, що­то ти ня­ма да ре­шиш ма­ча. Я Люб­че­то (б.р. - Лю­бослав Пе­нев), я Емил (б.р. - Коста­ди­нов) ще го ре­ши!” Как­то и ста­ва... След исто­ри­ческа­та ни по­бе­да с 2:1 ос­вен с ти­пич­ния си шопски ху­мор Пе­на­та ве­че е из­вестен и с ора­кул­ски­те си спо­соб­ности. (Разбор в съблекалнята преди великия мач с Франция на "Парк де Пренс", 1993 г. Именно Кантона откри резултата, но после всички знаем какво стана.)

Не трябва да се хващаме за секса първо. Минаха 15 години. Нека нашите привърженици да знаят, че в САЩ футболистите бяха с жените си. Това бяха жените, а не гаджета. Не е важно, че е имало басейн. И през 1970 г. в Мексико бяхме в басейна, но завършихме на 16-о място от 16 отбора. (Относно охолния начин на живот на националите по време на световното в САЩ)

Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка. (Така е разузнал съперника "Аржентина" преди срещата ни с тях в САЩ)

Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава. (Представя на отбора на ЦСКА бъдещия съперник "Динамо" Минск)

Аз треньор отново? Не виждам какво лошо! Йохан Кройф почина, а после стана треньор на Каталуния. (За постоянните си завръщания начело на ЦСКА и националния отбор)

Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от "Янтра". Абе не знам дали е Иван или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях. (Представя пред отбора новото попълнение на ЦСКА Трифон Иванов, 1988 г.)

Момчета, днес ще играем по системата 4-4-4. (След като му е направена забележка, че така играчите стават 12, Пената отвръща: "Абе сега ще играем, или ще броим?")

„Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им – „Кратера“ (бел. ред. всъщност „Пратера“ е обшествен парк, в който се намира стадион „Ернст Хапел“). Около него има много люлки“. (Пената за Австрия)

„Задръстването е голямо, отбий в лоялното”. (Пената напътства шофьор на автобус)

„Дали войната още не е изстинала, дали влиза студен северен вятър в тази южна държава – и аз не знам. Учудващо е в края на февруари тук да бъде 5 градуса, че и нагоре”. (Пената за Арабската пролет)

„Всеки играе за себе си, бавно,, тромаво. Закъснях да направя промените. Видя се, че с влизането на тези двамата и следващият… третият, Йовов, стана по-бърза играта. Трябва да благодарим нa Жоро вратаря, че беше над всички и че спаси още един, два гола.“ (Пената прави разбор)

"Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН". (Пенев към Иво Димов)

„Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено, ще пуснем лампите“. (Пената и лампите на стадиона)

„Теренът беше малко неудобен, въпреки че е зелен отгоре“. (Пената и теренът)

„Аз смятам, че те си запазиха основните футболисти – Дарко Тасич, Ембеле…“ (Пената за отбора на Левски)

Пенев нарежда отбора: "Ти ще играеш в ляво, ти в дясно, ти в центъра"
Иво Димов: Ама Пена, ние станахме 12!
Пенев: Щом толкова говориш сега няма да играеш! (Разбор преди мач)

"Много се извинявам, че... ме търсите по това време (?!). В момента гледам Милан - Наполи. Вие си имате служба, така както и аз си имам служба и гледам мача. Много ви моля, затворете телефона, за да не ви го затворя аз! Много съм обиден!"

Нигерия ни скъсва с 3:0 в първата среща в нашата група. В съблекалнята всички са с наведени глави и не смеят и дума да обелят. Пената отива при Трифон и му вика: “Тия чернилки толкова много ли воняха, че нито веднъж с Хубчев не се приближихте до тях! Да ви бяхме взели от Министерството на отбраната по един противогаз!”

След 4:0 срещу Гърция Димитър Пенев поздравява Боримиров за гола му: “Браво, Боре! Младата ти булка бая ти е завидяла, като те е гледала по телевизията как тичаш като жребец. Пази си част от силите и за нея, защото, след като се върнеш в София, ще иска и на нея внимание да й обърнеш!”

Остава един ден преди осминафинала с Мексико. Стратега уж е разузнал изцяло съперника. На пресконференцията го питат: “Г-н Пенев, как смятате да неутрализирате най-добрите играчи на мексиканския тим Луис Гарсия и Аспе?”
Следва култов отговор: “Лесно. И тримата ги познавам отлично от записите, които им гледахме! Луис е най-техничен, а Гарсия и Анте са бавни, но играят с умисъл”.

На загрявката преди четвъртфинала с Германия напрежението е обхванало целия отбор барабар с треньори и масажисти. Само Пената го раздава “перде”. Стратега поглежда към небето и се цепи: “Туй слънце какво е малко, а пък цялата земя огрява. Как стават тез работи, само учените знаят!”

След 1:2 от Италия на полуфинала Пената пак прави разбор. И за пореден път бърка името на Златко Янков: “Златков, що така му даваше на Баджо да прави каквото си поиска с топката? Да не ти е баджанак?! Насо (б.р. - Наско Сираков), ти добре изработи дузпата, ама онзи Костакурта ли е, Костахуйта ли е, само във врата ти дишаше...”

"Този футболист тича и се смее. И защо се смее? Защото е толкова нисък, че тревата го гъделичка по мадурите." (Коментар за бившия играч на Нафтекс Момчил Желев)

"Знам го този хотел, тук правих комоция на книгата ми".

Още спортни новини в Gol.bg


35
Още по темата: Димитър Пенев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
оп преди 3 години
Какъв стратег може да бъде толкова *** човек? Абсолютен късметлия през цялата му кариера като треньор. Невероятен ***!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батете казваше - е, сега какво да правиме, малко му куца речта.
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уникален, уникален; Господари на ефира да си захвърлят някъде предаването.
22
4
 
13
 
! Отговори
Сюркуф !!! преди 3 години
Е този е и "треньор" на двайсети век???!!!Както няма такава държава като Вулгария,така и няма такъв треньор!!!Парадокса е,че при него Вулгария номинално стана четвърта в Света!С отрицателна голова разлика!!!Също единствени в Света!Но ако не беше Христо Данов(тогавашния шеф на БФС)да "хване"трима от Франция начело с Жинола.който направи така,че емил костадинов с нечовешки късмет да вкара,сега това уникално просто мировянче щеше да се запомни с 0на 8 от могъщия по това време Латекс!Мегаабсурд е!!!
21
2
 
5
 
! Отговори
asds преди 3 години
HAHAHAAHAHAHHA
20
4
 
15
 
! Отговори
помня преди 3 години
Имах възможността да го гледам на живо като играч - наистина е Голям!!
19
5
 
38
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Чичо Митко е уникат! Голям е! Верно е, че ръси глупости, ама не са какви да е... я, се опитайте вие да ги редите такива, бас ловя че няма да успеете, абсолютен талант е!
18
5
 
27
 
! Отговори
Готино преди 3 години
Обичам го чичо Митко уникален класик!
17
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И онова младото момче...Барбуков" (Бербатов):-) :-) :-) ЧРД!
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям е а истинските Бай Ганьовци само завиждат и плюят типично по Ганьовски нали 19 и 8??? Ако можехте бихте постъпили с него като с Алеко нали?
15
4
 
24
 
! Отговори
Т. Георгиев (до 8) преди 3 години
"Тъпите бай Ганьовци се възхищават на един виден и неграмотен селянин. Нищо чудно ,че тиквата е премиер."

За съжаление това, което си написал, е вярно. Да, факт - управляват ни неповторими глупаци, но ние им се радваме и им се възхищаваме. Типично по Бай Ганьовски.

Но поне да се посмеем малко, че в тази тъжна действителност...
14
1
 
30
 
! Отговори
89 преди 3 години
Не се качвайте докато автобуса не е дощъл!
13
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен №10:

Как пък ВСЕ ТОЙ е късметлия, бе? С Любо Пенев - късметлия - племенник му бил. Със Стоичков късмет - от небето му паднал, Емо също. В Щатите късмет, после Бербо, Марто и Стенли пак на късмет ги събра от селата ????

Смешни сте, не разбирате ли? Пената може да е прост, ама от работата си разбира като никой друг.... 90-те години той и Кройф ДВАМАТА върнаха на света атакуващия футбол - само те играеха с по трима нападатели, всечки други - с по един.
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Наща система 4 4 4...
-Ама така ставаме 12
-Е щом се обаждаш нема да играеш ти..
11
3
 
38
 
! Отговори
4-4-4 преди 3 години
Те са 11 ама той иска да играят като за дванайсе..Разбрах му системата.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Димитър Пенев е роден на 10ти юли, а вие му честитите на 13ти. Големи журналисти сте ей!
9
6
 
65
 
! Отговори
freax0r преди 3 години
Аз не разбирам какво очаквате, *** бил, *** бил. Ами човека е треньор по футбол!
Чичо Митко е обичан от всички агитки.
Жив и здрав!
8
48
 
16
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Пълна трагедия!Уникален ***!
7
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пената е един голям късметлия. Нищо не знае, нищо не може, но пък имаше късмет през повечето време и нещата се случваха.
6
8
 
41
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
А ти кой си? Някой теб знае ли те изобщо? Пената може да е прост, ама е голяма работа