Мангал! Маймуна! Лудогорец прикрива расистски скандал

Капитанът на националния ни отбор нападнал Ели Маркес
Обновена: 14 май 2017 13:02 | 14 май 2017 12:25, Екип на Dnes.bg
60
Мангал! Маймуна! Лудогорец прикрива расистски скандал
Снимка: Gol.bg

Футболистът на Оборище Панагюрище Ели Маркес направи изявление до медиите, в което разкрива, че е бил обиждан на расистка основа от капитана на Лудогорец и националния отбор Светослав Дяков.

БТА публикува пълния текст на писмото на Ели Маркес, който е в България от 2007-ма година и е носил екипите на 10 родни отбора.

"Мангал,маймуна. Ти идваш от гората в Бразилия, да се правиш тук на човек" - това са думите на Светослав Дяков към мен на мача между Оборище и Лудогорец-2. Аз живея тук вече 10 години, семейството ми е тук - жена ми, имам две деца и много приятели!

Аз знам че има хора, които не ме харесват, но до сега никога не ми се е случвало някой да ме обиди така без аз да съм го провокирал по никакъв начин.

Искам само хората да знаят какъв човек е капитана на националния отбор на България и какъв е манталитетът му, при положение че той играе в отбор, където по-голямата част от футболистите са чужденци! Вместо да дава пример на младите момчета, които играят заедно с него, той обижда без причина, и тези обиди не бяха само към мен!

Живея в България, плащам данъци тук, семейството ми е тук и не мисля че заслужавам такова отношение. Няма значение кой какъв е ,от къде идва, преди всичко сме хора и трябва да се уважаваме както на терена, така и извън него!"

35-годишният Маркес е играл за Беласица, ЦСКА, Черно море, Славия и други.

Светослав Дяков пък отрече обвиненията, че е нападнал футболиста.

Ето и неговото изявление:

"Уважаеми привърженици на футбола, уважаеми журналисти, Тази сутрин с изумление научих, че съм главен герой в един изкуствено създаден скандал, в който освен моето име се споменава и това на уважаван колега. Изключително съм разочарован, че този изфабрикуван скандал бе тиражиран, без да ми бъде дадено правото на отговор, въпреки че винаги съм бил коректен към медиите и никога не съм отказвал интервюта и коментари в качеството ми на капитан на националния отбор и Лудогорец. Силно съм притеснен, че моята личност се използва, за да бъде опетнено името на шесткратния шампион, чиято капитанска лента нося с гордост. Държа да подчертая, че никога не съм делил хората по цвета на тяхната кожа. Градя отношенията си с колегите според техните качества и характер, а не според тяхната националност.

Конкретно за мача срещу Оборище мога да кажа, че мина в коректен тон, както от страна на противника, така и от страна на нашия отбор. Имаше 3-4 спречквания, които са напълно нормални за всяка среща. В една от тях въпросният футболист започна да ме обижда и псува пръв, а сега се изкарва безобидна жертва. Разменихме си реплики и нецензурни думи, но никога не съм го обиждал на расистка основа. Обвиненията срещу мен в расизъм звучат нелепо. Аз съм капитан на отбор, който е изграден основно от чужденци, част от които сънародници на Ели Маркес. Колегите ме познават. Имал съм конфликти на терена, но не съм си позволявал и няма да си позволя да обиждам колеги на расова основа.

За мен е чест да играя за втория отбор на Лудогорец, защото се надявам, че с моето присъствие и поведение помагам в израстването на младите футболисти, които се школуват там.

В заключение бих казал, че всичко това ми прилича на целенасочена атака с неясна цел. Но тя няма да ме разколебае мен и Лудогорец".
 

Още спортни новини четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
21
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
хаха отбора от провинцията, ама паритв ит софия. Вярвам му на браьилеца защото го казва знаейки че рискува да остане без отбор в Бг. А тоз Дяков набедения кспитан мн си е повярвал и сега ми се прави на ущипана булка.
8
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Расистите, на всякаде са мразени.
7
24
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
КАТО ПОЗНАВАМЕ МАНТАЛИТЕТА НА ДЯКОВ И НЕГОВИЯ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ ИЗОБЩО НЕ МУ ВЯРВАМ НА ТОЗИ МАРКЕС! ПО-СКОРО ТОВА Е ПОРЕДНАТА ДОЛНОПРОБНА АТАКА НА КРЪГОВЕ НА ОТБОРИ БИВШИ ВЕЛИЧИЯ, КОИТО СИ УМИРАТ ОТ ЯД, ЧЕ ЕДИН ОТБОР ОТ ПРОВИНЦИЯТА ГИ НАДИГРАВА ВЕЧЕ 6 ГОД.
6
10
 
25
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 години
Научихме, че съществува отбор Оборище и футболист Ели Маркес.
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I dori v chujbina nezavisimo ot obidite prez godinite,ne e imalo sluchai na koito da ostavya bg v beda,vinagi sum pomagal kakto sum mogul.
4
32
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Живея в България, плащам данъци тук, семейството ми е тук и не мисля че заслужавам такова отношение."като не ти харесва се изнасяй с парцалките. ще те преживеем. до гуша от лигльовци. колко българи се изнесоха от бедност и мизерия, а тоя ц ър вул го били обидили видите ли.
3
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чудя се дали има доказателства или независим свидетел за тези твърдения. или просто се опитва да си вдигне цената с медийно внимание и да се прави на жертва. имаме си достатъчно "жертви" на хранилката така че ако е това да се маха.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Da..ne me uchudva..Za sujalenie e taka 90%...Az imam bg samosuznanie ot rudarsko poteklo i mi se e nalagalo da se zashtitavam s yumruci.Niamah izbor..sega sum vun i tova prikliuchi i se chuvstvam prosto bg..Pa kamo li ti,koito si doshul predi 10 g..napravi pari i begai v chujbina.U nas vinagi shte te spira tova che si po tumen..T2
1
12
 
28
 
! Отговори
Българка преди 6 години
напълно прав а капитанът да го духа - да му вземат капитанската лента и да му се наложи на първо време - административно наказание и глоба