България прибрала $7 млн. за Наим Сюлейманоглу

Твърдението е на бившия вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли
30 ное 2017 14:37, Веселин Коларов
74
България прибрала $7 млн. за Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

 Не 1,25 млиона, а цели 7 милиона долара е платила Турция на България, за да може Наим Сюлейманоглу да се състезава на Олимпиадата в Сеул през 1988 година за южната ни съседка. Това сензационно твърдение е на бившия вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли, цитиран от "Хабертюрк". 

„Тогавашният премиер Тургут Йозал заповяда да се преведат на комунистическото ръководство на България, начело с Тодор Живков, 7 милион долара. С тези пари по онова време можеха да се водоснабдят над 100 населени места“, казва Пакдемирли.
 
Досега се смяташе, че българското правителство получило 1 2500 000 долара парична компенсация, за да не попречи на участието на Наим в Олимпиадата в Сеул през 1988 година, след бягството му в Турция през 1986 година.
 
Пакдемирли, който е бил четири мандата депутат в Меджлиса, в правителството на Тургут Йозал е бил транспортен министър (1987-1989) и министър на финансите и митниците (март 1989-март 1990). През 1991 година е бил държавен министър по икономическите въпроси и вицепремиер в кабинета на Месут Йълмаз.
 
Междувременно турските медии съобщават, че на конгреса на Световната федерация по вдигане на тежести в САЩ 150 делегати са почели паметта на починалия на 18 ноември трикратен олимпийски шампион. Прочувствено слово произнесъл Тамаш Аян, президент на федерацията. Излъчен бил и филм за Джобния Херкулес.
 
Общо 46 рекорда е подобрявал Наим, като за отбелязване е и постижението във Варна през 1984 година, когато в кат. 56 кг изтласква 170.5 кг. Постиженията му донасят 505 точки по системата Синклер, което според теорията на вдигането на тежести е най-високият резултат в историята на този спорт.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Взривиха я фащистете за да наследят парите на убитите, а комунистите се мъчеха да им попречат но за лош късмет фашистите се изплъзнаха и хванаха един невинен човек който по късно фашистката полиция ,каза че е бил ковмунист. Иначе вичо си беше от типа 9/11.
31
2
 
10
 
! Отговори
11111 преди 6 години
До 33 АнонименВ Бг-то нямате здравеопазване.Лекарите се подиграват с Вас.Това го знаят и децата от махалата.
30
4
 
15
 
! Отговори
Браво на шампиона преди 6 години
Преди 1989 година ако имаше начин 80% от народа щеше да избяга в чужбина.След 1991 година когато фалира България народа се усети и лекичко потегли към чужбина.За 26 години над 2 млн. сънародници ''избягаха'' в Европа и САЩ.
29
7
 
10
 
! Отговори
ТУРЧИНА преди 6 години
смята ТУРЦИЯ за РОДИНА. Е ама тук е БЪЛГАРИЯ. Така , че БОХЧАТА и към АНАДОЛА. НИКОГА КЪДЖАЛИ и РАЗДГРАД няма да са в ТУРЦИЯ
28
7
 
5
 
! Отговори
Хахахах-2 преди 6 години
До 21 ХА-ХАВ тази територия предатели в ИЗОБИЛИЕ.За това Бг-то е в глуха линия от 681 година.
27
8
 
20
 
! Отговори
Браво на шампиона преди 6 години
Шампиона направи много добре като избяга в Турция.През Тошово време народа в НРБ нямаше право на нищо.Помня онези черни години много добре.От комунист добро не чакай.
26
6
 
0
 
! Отговори
НЕ БЕ преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ са ГЕРМАНЦИ. Нали всички са от КАРЛ МАРКС...МЕРКЕЛ много ги тачи
25
5
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Наим Сюлейманов не е станал шампион заради *** - а ВЪПРЕКИ ТЯХ!
24
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още като отиде и разбра, че е сбъркал много, ама турците го купиха. Бай Тошо искаше да го върне със всички средства и турците много го искаха зза себе си и затуй дадоха много пари. А Наим съжаляваше и за туй се пропи , турците му нарушиха правата да се върне и да живее като Наим Шаламанов.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.Ж. бил беден... поредният виц.Откъде взе внучката му пари за да започне модният бизнес?Славков беше един от най-богатите хора в държавата. Откъде са тези пари?Дрогарите от БКП изпонаправиха фирми на Запада за да перат крадените от народа пари.Били бедни точно тия ли?Сегашните червени олигарси бедни ли са?
22
5
 
8
 
! Отговори
НЕ БЕ преди 6 години
ТИКВАТА има БОЖЕСТВЕН произход. ОН е САМ на върха. След толкова филии с мас и закуски с по 6 яйчица се става МНОООГО УМЕН
21
10
 
0
 
! Отговори
ХА-ХА преди 6 години
Като няма аргументи.... били другите невежи. Ама моля ви се....и Фанатици. ДА АЗ СЪМ ФАНАТИК БЪЛГАРИН и не понасям ПРЕДАТЕЛИ
20
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Тази жена е майор от ДС и за пари би казала,че живков има божествен произход дори.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И понеже младите не знаят и се питат защо е избягал, а не е просто пресякъл границата с червеният си паспорт да кажа истината за онова време за концлагера НРБ - в НРБ нямаше червени паспорти, беше забранено да си вадиш червен задграничен паспорт, само малцина имаха право да пътуват в чужбина, и то обикновено само в страните, които са комунистически. Да се пътува на Запад беше абсурд за обикновеният човек. Нямаш право на червен задграничен паспорт.
18
1
 
7
 
! Отговори
Циник до Невежи преди 6 години
Колега не са точно невежи - фанатици са!Червени фанатици...и пълни лунатици!
17
5
 
1
 
! Отговори
УЧЕН ЧОВЕК преди 6 години
не вярвам, а лично го чух от жената, която се грижеше за ЖИВКОВ последните години
16
10
 
0
 
! Отговори
АНАДОЛЧЕ преди 6 години
ще се простиш скоро с половината АНАДОЛ, щото КЮРДИТЕ ще си го вземат. Това, дето още не се върнали на народите от ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. А добре, че е била УКРАИНКАТА за султанка, та и вие да видите "Златен век"
15
2
 
13
 
! Отговори
Невежи преди 6 години
Още ли има които да вярват в кърпените чорапи на Диктатора,после защо ни имат за глупаците на Европа.
14
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунист ли, Бай Тошо го направи шампион, а некомунистите му скапаха живота в Турция кой каквото сам си направи всички комунисти не могат да му го направят. Бай Тошо им наръга късмета у дирниците те го изпъ-рдяха навънка тяхна си работа.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше останал в НРБ какво го чакаше?На олимпиадата в Сеул мнозинството от българските щангисти изгоряха с допинг и бяха наказани. В днешно време виждаме как живеят бивши спортни величия в мизерия, а в Турция той беше мултимилионер.