Христо Стоичков на 52: От родната Марица до футболния връх

Ето най-интересното за легендата на родния футбол
46

Снимка: Reuters

На днешния 8 февруари рожден ден празнува легендата на българския футбол Христо Стоичков.

Роден през 1966 година в Пловдив, той започва да тренира в юношите на Марица. В своята дълга и успешна кариера той защитава екипите на Хеброс Харманли, ЦСКА, Барселона, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и ДС Юнайтед.

За националния отбор на България играе в периода 1986-1999 година, като изиграва 83 мача и отбелязва 37 гола.

Нека си припомним най-важните факти за звездния ни рожденик:

Семейството на футболиста е от село Равно поле, Пловдивско.

Дебютът си във футбола Стоичков прави в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин" през 1981 г., а след това играе две години в Хеброс Харманли.

Като войник служи в Стара Загора.

През 1985 г. заради батални сцени в мач за купата срещу Левски е наказан да не играе футбол доживот, заедно с още популярни футболисти. По-късно наказанието му е намалено на 1 година.

През 1990 г. подписва с Барселона, а по-късно печели и "Златната обувка".

През 1992 г. печели КЕШ с екипа на Барселона, като на финала каталунците побеждават Сампдория.

Пред 1994 г. печели най-високото отличие във футбола - "Златната топка".

След блестящото представяне на българския национален отбор по футбол през 1994 г. на световното първенство в САЩ, Стоичков е отличен с приз за голмайстор на първенството. Той отбелязва 6 попадения, колкото и руснака Олег Саленко.

След края на състезателната си кариера, Стоичков поема и към треньорския пост. Камата ръководи националния отбор на България, отбора на Селта, Литекс и на ЦСКА.

През май 2016 година по случай юбилея си, Камата организира зрелищен демонстративен мач на 20 май на националния стадион "Васил Левски". Сред гостите му има много легенди като Паоло Малдини, Карлос Валдерама, Даниеле Масаро, Хорке Кампос и много други.

През септември 2017 година организира грандиозно шоу с мач между легендите на Барселона и легендите на родния футбол. Срещата се играе на градския стадион в Стара Загора.

Христо Стоичков има 2 дъщери и внучка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Златната обувка мисля че я спечели с екипа на ЦСКА тя се дава за най много голове за един сезон.Голям футболист,голям българин,голям речник.....
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37 " бг -тата" ....ти сигурно си от селото на горния ритнитопковец с такъв богат речник няма начин и да не си футболист!!!!!!!!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧРД Ицо!И да не ти пука за завистливите злобни коментари на бг-тата тук.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много повече уважавам например Мартин Петров и Стилян Петров. Да, може да не са печелили златна топка, може и те да не са най-умините фоутболисти, но никога не са обиждали и не са демонстрирали простотията си. Навсякъде са ги уважавали. Кюрда колкото са го уважавали, толкова и са го съжалявали за низостта му.Представям си, щом много хора са разбрали за България от него, какво си мислят за България, съдейки по него.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29, аз му признавам, че като футболист е постигнал много, но си е тъпан отвсякъде, с такова нещо ли трябва да се гордеем? Да, има още много като него, които не са известни и това е още по-тъжно. Просто ми е странно, че има хора, които се гордеят с него и го уважават, при положение че е толкова низък човек. Да му признаеш успехите е едно, но да се гордееш с каруцар за мен не е нормално.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рядко надарен футболен талант и рядко *** човек!
32
0
 
7
 
! Отговори
Някой до 32 преди 6 години
Много точно казано. Това е капацитета на нацията. И искам да се гордеем с повече хора като Тео(учителя по физика), но виж в какви условия се мъчи човека. Това ни е "емблемата" пред света. Какъвто и ще да е...в неговата област е бил номер 1. Харесва ли ми да ни той лицето пред света...ми не разбира се, ама като нямаме други(доктори, химици, литература и т.н). Такова е :)
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е ...другите нации се гордеят със своите интелектуалци,учени ,писатели ,нобелови лауреати .....а ние с футболист който псува като хамалин . Нашата гордост и емблема пред света !!!! И ,като видя днес случайно как някакви елементи реват по стадионите -българи юнаци -се сещам за бай *** в банята с неговото -булгаааар! Толкоз!!!!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допусната е грешка в статията, не е село Равно поле, а село Ясно поле.
29
0
 
1
 
! Отговори
Някой до 28 преди 6 години
Това за интервюто(не е само едно). Аз не се опитвам да го оправдая..., но нито знаем случая, нито нищо. А това за парите пък, типична БГ черта. Да прецакаме системата...Нищо странно не виждам :). Ние се си такива. Вски ден има статии за подкупи в училища, детски градини, болници, измами на най-високо ниво..та той няма да го прави.
28
4
 
3
 
! Отговори
Някой до 27 преди 6 години
Хахахах. не ще припадна. Абе ти не виждаш ли какво е всекидневно в БГ, хвнал си Стоичков да му правиш анализ. Той ли е виновен, че се бием по улиците? Никога не е претендирал, че е умен, или че може да говори правилно. Постигнал си е човека статут. Звездите по Света, все едно не се държат по подобен начин, а тях все пак ги учат. Докато нашия си е гъдулка. Не е нужно да го уважаваш. Просто да му се признае, че в това което трябва е бил най-добрия в Света. Дали е кюрд или не какво значение има?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24, ми като е наш, защо едно време искаше да се откаже от бг гражданството, понеже не искаше да си плаща данъците и искаше саудитско гражданство, само и само да скатае някой лев, който дължи по закон? Не е въпроса в произхода, а в манталитета и в отношението му към хората. Един журналист идва да му взима интервю, а той му вика "махай се, цър,вул". ТОва достоен човек ли е? Ако не иска да дава интервю, поне да му каже като хората, а не псува за здравей.
26
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Не е въпроса в примера или дали е наш. Въпроса е, че е изключително ***. Няма лошо да си ***, защото не збираш какъв да се родиш, но поне да не си демонстрираше идиотията. Не ми хвалете псуваш като хамалин по телевизията хора, които с нищо не са му виновни, че е ***.Преди мус е възхищавах, ама последните 20 г. нищо хубаво не е направил, напротив само обижда и се излага. Бай *** 2. Не мога да уважавам такъв човек, нито да се гордея, след като не е българин и доказал, че не милее за Б-я.
25
2
 
0
 
! Отговори
Някой до 24 преди 6 години
Голя довод изкара. Откъде идвал. Ами драги, един Шварценегер от къде отиде в Америка? Ами предния им президент :). Това само в Бг го има...той майка му и баща му такива, значи и той е такъв..хахахах. Смях. Особенно в 21 век, където ако се разчетеш малко, ще видиш че почти 95% населението са някакви смески...ама, защото е наш и давай сега..какъв бил :)
24
5
 
0
 
! Отговори
Някой до 23 преди 6 години
Хахахах, Роналдинъо пък какъв пример е? Той се изложи 100 пъти повече от нашия. Фиго не мисля, че е постигнал повече от нашия. Но не искам да спорим. Точно това казах и по-надолу в коментарите. Наш ли е...е най-лошия..но другите са ехе, светлинни години пред него :). Надявам се поне спиш спокойно :)
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прославил бил България. Пука му на кюрда за България. Много бързо забравихте как се отрече от България и искаше Саудитско гражданство. Дори от родителите си се е отркъл. ТОва, че по случайност е българин, не означава, че му пука за България. А междувпрочем дори не е етнически българин, а кюрд, защото е потомък на бежанци от гр. Денизли, ТУрция. Дори дъщеря му е омъжена за турчин.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До преди 20 г. беше футболист, ама последните 20 г. е известен много повече с простотията си. То не беше трепане на зебри, не беше тъпчене на фланелки, не беше излагане по интервюта, не беше псуване.Ако имаше акъл 1% от футболните му умения, цена нямаше да има.Беше голям футболист, но не може да се сравнява с такива като Роналдиньо, Фиго например, които също бяха големи и по-големи от него, но един път не съм чул да плюят, псуват и да се излагат.Колкото ни е прославил, толкова и ни е изложи
21
4
 
6
 
! Отговори
Arsenal преди 6 години
ЧРД,Ицо,ти си най-великият спортист на България за всички времена.Бъди здрав,весел и щастлив!!!
20
1
 
5
 
! Отговори
Някой до 19 преди 6 години
Съгласен съм с теб, но не на 100%. По негово време целия ни национален отбор играеше навън и то в добри отбори. Златната Топка не се печели само с талант(Справка Генерала или Император беше), ами трябва и доста да се потрудиш. Доста вдигна нивото. Дали е най-великия надали ние ще решим в чата :). Хора, които разбират от футбол са го признали, за нас остава радостта, че поне е Българин :)
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям футболист, да е жив и здрав!