Христо Стоичков на 52: От родната Марица до футболния връх

Ето най-интересното за легендата на родния футбол
46

Снимка: Reuters

На днешния 8 февруари рожден ден празнува легендата на българския футбол Христо Стоичков.

Роден през 1966 година в Пловдив, той започва да тренира в юношите на Марица. В своята дълга и успешна кариера той защитава екипите на Хеброс Харманли, ЦСКА, Барселона, Парма, Ал Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и ДС Юнайтед.

За националния отбор на България играе в периода 1986-1999 година, като изиграва 83 мача и отбелязва 37 гола.

Нека си припомним най-важните факти за звездния ни рожденик:

Семейството на футболиста е от село Равно поле, Пловдивско.

Дебютът си във футбола Стоичков прави в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин" през 1981 г., а след това играе две години в Хеброс Харманли.

Като войник служи в Стара Загора.

През 1985 г. заради батални сцени в мач за купата срещу Левски е наказан да не играе футбол доживот, заедно с още популярни футболисти. По-късно наказанието му е намалено на 1 година.

През 1990 г. подписва с Барселона, а по-късно печели и "Златната обувка".

През 1992 г. печели КЕШ с екипа на Барселона, като на финала каталунците побеждават Сампдория.

Пред 1994 г. печели най-високото отличие във футбола - "Златната топка".

След блестящото представяне на българския национален отбор по футбол през 1994 г. на световното първенство в САЩ, Стоичков е отличен с приз за голмайстор на първенството. Той отбелязва 6 попадения, колкото и руснака Олег Саленко.

След края на състезателната си кариера, Стоичков поема и към треньорския пост. Камата ръководи националния отбор на България, отбора на Селта, Литекс и на ЦСКА.

През май 2016 година по случай юбилея си, Камата организира зрелищен демонстративен мач на 20 май на националния стадион "Васил Левски". Сред гостите му има много легенди като Паоло Малдини, Карлос Валдерама, Даниеле Масаро, Хорке Кампос и много други.

През септември 2017 година организира грандиозно шоу с мач между легендите на Барселона и легендите на родния футбол. Срещата се играе на градския стадион в Стара Загора.

Христо Стоичков има 2 дъщери и внучка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
неутрален преди 6 години
Един талантлив футболист,който имаше късмета да играе във велик отбор като отвориха границите и разрешиха трансферите на Запад.И преди него имаше страхотни футболисти които за съжаление не бяха пуснати да играят в европейски отбори и за това сравнението най-велик винаги ще буди спорове.Стоичков разгърна таланта си в Европа и света,а поколенията преди него бяха ,,смачкани" в нашата мила Родина.Бате Милко Балев не разрешаваше да се престъпи навън.Късметлия,родил се в ,,своето време"
17
3
 
8
 
! Отговори
they call him skunka преди 6 години
Може да плюете колкото си поискате, но докато не видим друг българин, "КАВАЛЕР НА ЗЛАТНАТА ТОПКА" :))))), Стоичков ще остане най-големият български футболист. Уважаван в цял свят,той със сигурност е най-успелият за всички времена.За малка България няма място за омраза и съревнование между други футболисти.Трябва да ценим всички малкото,което имаме.ОТ заклет Левскар и МАДРИДИСТ!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
САМО ЛЕВСКИ! преди 6 години
По *** човек от Ицето няма!
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И само като си спомня преди време как сравняваха онова дърво Бербатов с Великия Стоичков и още ме напушва на смях!ЧРД, Христо!Най-великият!
14
7
 
19
 
! Отговори
до Син победител преди 6 години
Стига с тоя Гунди! Вярно, беше играч, но остана легенда щото си отиде млад, Бог да го прости! Огромната част от света разбра, че някъде съществува България, чак когато Стоичков заигра! И да плюете и да не плюете, нито сте му на парите нито на уважението в Испания ( Каталуния)! Хайде хейтърчета, леко слугуване на работодателите!
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най ГОЛЕМИЯТ!Да е жив и здрав!
12
4
 
9
 
! Отговори
123456 преди 6 години
Тоя Григор всеки ден го хвалят по телевизията а какво е направил той за България? Я вижте Христо Стоичков колко мача има за България!
11
4
 
13
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Като чета коментарите и ми става тъжно :). Не си гледаме хората, които са ни прославили по света. От сегашните Гришо, Кубрат, Сани и т.н...само плюем Стоичков. За какво? Че е глупав? Че той никога не го е крил...Има си 1 талант, който по негово време го направи номер 1 в света...Осъзнаваме ли какво е това? Или само обичаме да хейтим, защото така е по-лесно :). Няма да има оправия в държавата, след като ние като Хора не се ценим, кой отвън ще ни обърне внимание :)
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимка 12 е доста тъжна. Пак си спомнихме за Трифон Иванов.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 9 до 8 Същият! Сега го видях във фейса бай Донко. )
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 8 kakaМоже би е той. В филма "Стоичков" го видях тоя Донко . Голям образ.)
7
0
 
3
 
! Отговори
кака преди 6 години
До АнонименДонко Трендафилов от Харманли?
6
6
 
18
 
! Отговори
ЧРД преди 6 години
Здраве и късмет! Най-най-най-големия в БГ футбола за вси времена!
5
3
 
23
 
! Отговори
ined преди 6 години
Най-великия доктор филолог - доказал на цял свят силата на българската псувня
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стоичков имаше за съквартирант един Донко. И с екипа на Барса като беше Стоичков и пита тоя негов съквартирант: "А бе бат Донко, тия испанските съдии като чуят "мамата" от мен и ми дават жълти картони. К'во да правя бат Донко? И бат Донко: Ще ги псуваш на леля, на стринка...да са чудят да е.а тяхната мама."Муахахахахаха.....
3
7
 
12
 
! Отговори
I преди 6 години
Happy birth day Christo Stoychkov! :-)
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Документалния филм "Стоичков" е велик, както и самият Христо. Честит рожден ден бат Ицо! Ти си ми дал повече радост от всички хора досега в моя живот с екипа на Барса и националния отбор.От Левскар!
1
14
 
23
 
! Отговори
Х преди 6 години
Най-добрият български футболист за всички времена! ЧРД, Ице!