Валери Божинов на 32: Талантът, сменил 15 отбора в кариерата си

Ето най-важното за популярния роден футболист
15 фев 2018 07:00, Красимир Ангелов
43

Снимка: Булфото

На 15 февруари своя 32-и рожден ден празнува популярният български футболист Валери Божинов. Роден през 1986 година в Горна Оряховица, той дебютира в мъжкия футбол още на 15-годишна възраст с екипа на италианския Лече.

В своята кариера той е играл за отборите на Лече, Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг Лисабон, Верона, Виченца, Левски, Тернана, Партизан Белград, китайския Мейджоу, Лозана и Риека.

За националния отбор на България има 42 мача и 6 гола. Участник на Евро 2004 с екипа на "трикольорите".

Ето интересни факти за популярния български футболист:

Божинов започва да тренира футбол още като дете в България, но на 12-годишна възраст се мести в Малта с неговата майка Пепа и неговия втори баща Сашо Ангелов, който е играл за националния отбор по футбол през 90-те.

Едва на 14 години е забелязан от скаути на Лече. Италианският клуб плаща за правата на бъдещата звезда скромните 15 000 евро на малтийския футболен отбор Пиета Хотспърс.

Изненадващо за всички на 22 януари 2002 година един 15-годишен младеж влиза в игра за италианския Лече в мач от Сериа А. Името му е Валери Божинов, който става най-младия състезател появил се в игра в историята на калчото.

Дебютира за националния отбор на България на Европейското първенство в Португалия през 2004 в мач срещу Италия. Първия си гол за "А" отбора отбелязва на 11 август 2004 срещу Ейре.

Общата сума на всички трансфери на Божинов достига близо 30 милиона евро.

Има две деца – син и дъщеря. Синът му Валери е от връзката му с фолк певицата Алисия, а дъщеря му Никол - от връзката му с Николета Лозанова.

В последно време футболистът демонстрира и своите певчески умения, които станаха бързо хит в социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Херо преди 6 години
Манете го тоя бе.И за Бистришките тигри не става.
30
2
 
9
 
! Отговори
с преди 6 години
Когато Божинката празнува рожден ден , само той си знае какво празнува!
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам за футбола и две изоставени деца...
28
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
Голям таЛант няма що. За 10 г -15 отборчета.......
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не занимаваите хората с този
26
8
 
3
 
! Отговори
lari преди 6 години
vseki ako postigne v svoqta oblast tolkova kolkoto bojinkata vav futbola:)darjavata ni 6te e nad srednoto nivo v sveta:)evala jiv i zdrav da e!
25
4
 
10
 
! Отговори
32? преди 6 години
Прилича на 42
24
3
 
21
 
! Отговори
fff преди 6 години
много тъпо парче е този :) не го показвайте повече
23
17
 
3
 
! Отговори
буч преди 6 години
Голям българин, страхотен талант!
22
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някога може и да имаше талант, но чалгата, купоните и плеймейтките не му простиха и сега не е футболист, а посмешище!"Че те футболерите по принцип са си посмешища. Много рядко има изключения. То по принцип тоя спорт е за жени. И за слабоумни. Какво е точно удоволствието от това да гледаш как 20 клоуна гонят едно топче за 90 минути? Някой спънал, друг бил актьор за дузпа и някакви *** от простолюдието крещят и изразяват емоция, все едно в техния джоб влизат парите, да хранят детето си.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някога може и да имаше талант, но чалгата, купоните и плеймейтките не му простиха и сега не е футболист, а посмешище!
20
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жив и здрав, Валерко, чакаме книгата :)
19
2
 
21
 
! Отговори
Франческо Тоти преди 6 години
Вечната надежда. Туриш го тук........пречи.........Туриш го там.......Не и пак Не става,,,,,Хората играят в един отбор през цялата си кариера, а за този нищо не пише в рубриката Спорт.
18
7
 
5
 
! Отговори
lari преди 6 години
da oba4e kolko bg futbolisti sa igrali na tova nivo futbol:)qvno e bil talantliv futbolist kato poglednem viztkata mu v koi otbori e igral:)uspe6en bg futbolist za razlika ot mnogo drugi
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има чалга и като музикален стил, има чалга и във всяка друга сфера на българското общество! е тоя е чалгар футболист!
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За националния отбор на България има 42 мача и 6 гола."Страшен пърформънс, батенца! Дори и аз с моят дюстабан, ако бях изиграл 42 мача, щях да имам повече голове!
15
3
 
17
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Съгласен съм с 15. Талант имаше, Категорично. Бараше я топката и с тая левачка...ама вярно се обгради с кухи *** и му разказаха играта. За съжаление и с Н.М става същата работа. като играеше в Холандия всичко наред, сега се е забил в Кипър...цяло едно поколение си замина от футбола..жалко..дано сега младите и от Славия и от Лудогорец да вдигнат националния отбор.
14
2
 
35
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Пълен ***, Чалгери Божинов ! Жалко, че се провали сам, ама тя простотията по хората ходи.
13
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност Божинов беше един от най-големите таланти на своя пост до 17 г. Спокойно може да се сравянва с Уейн Руни - и двамата са нападатели, имат сходна физика и са на едни и същи години. Разликата е, че Руни стана легенда за Юнайтед и Англия, а Валери за чалготеките, фолкпевиците и Господари на ефира...А какво го провали ? Ами характера, възпитанието и кофти средата на посредствени силиконки и кухи приятелчета, с които се обгради през годините. А можеше да се нареди до най-великите във футбола!
12
5
 
29
 
! Отговори
Dido преди 6 години
Ето, такива хора са на почит в БГ - талант бил!Дето се снима как "пее" Трепни, говори чист Български,макар повечето да не можем да му схванем "мисълта", но не е отказвал да играее за националния отбор! Бербатов и Димитров са предатели, ***, родоотстъпници, защото отказали да играят за националните!Нищо,че така искат да покажат,че много в тези федерации не е наред и феновете трябва да скочите срещу тези управници.Ама първосигнален бай *** скача срещу състезателите .....