Един различен спомен за Гунди

За поколенията той остава пример за необикновен и гениален футболист
Обновена: 4 май 2018 13:22 | 4 май 2018 13:14, Веселин Коларов
64
Един различен спомен за Гунди
Снимка: Levski.bg

Любимият сезон на децата е лятото. Аз не се отличавах от тях и като ученик жадувах за ваканцията, през която да се раздам на футболното игрище по време на нечовешките жеги. Дори до болка познатите призиви на родителите ми от терасата "Прибирай се да ядеш" понякога не ме спираха от това да продължа да играя футбол с останалите деца.

Като всяко хлапе на 11, исках да съм част от тази вихрушка от емоции и адреналин, наречена футбол. За това не спирах да се раздавам на игрището. В крайна сметка, чудото се случваше и аз все пак се прибирах вкъщи. В един горещ летен ден, съвсем случайно попаднах на документален филм от 1986 година за Георги Аспарухов, чийто режисьор е Михаил Гецов.
 
В продължение на 1 час и 6 минути не мръднах от телевизора. Кадрите, които видях, ме оставиха с отворена уста през цялото време. Обаятелен, висок, строен, считан от мнозина за най-добрия футболист на България за всички времена, Георги Аспарухов влезе в сърцето ми и стои там до ден днешен.
 
Въпреки оскъдните кадри, които се пазят от онова време, дори детското, неопитно око би забелязало харизмата, невероятния поглед, грациозните отигравания, които са били по силите само на големите футболисти. Играта му за Левски в партньорство с Христо Илиев-Патрата, Сашо Костов, Меци Веселинов, Георги Соколов-Соколето и още плеяда сини играчи се разказват легенди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
И такива хватки ли бе Андрешко? Царе сте на инсинуациите,другари.Верни последователи на Партията .Никога няма да спрете да лъжете. Знаеш ли поне къде живееше Гошо? Той не обичаше да му казват Гунди.
42
3
 
14
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НА ПОГРЕБЕНИЕТО, на Герена се беше събрала хилядна тълпа. Ковчезите бяха в помещение под сектор А. Там не пускаха никой. Аз и още един колега носехме венец от името на Локомотив София /нали Котков беше и техен играч/. Пуснаха ни до ковчезите. На стадиона публиката чакаше да изнесат ковчезите и да обиколят с тях по пистата. Това не се случи. Тълпата побесня и се юрна навън след ковчезите. Нещата излязаха от контрол. Милицията беше безсилна. Това струваше "главата" на министър Ангел Солаков.
41
2
 
8
 
! Отговори
!948 преди 5 години
Факта че това беше най-многолюдното поклонение в историята на България/въпреки съпротивата на власта /но не можеш да спреш или затвориш толкова народ/ и го отнесе шефа на МВР Солаков.Бат Милко ,Д.Джуров,Д.Стоянов и останалте от ЦК го изхвърлиха като мокро коте от поста на министър.А предната година бяха ,,окупирали" Левски със милиционерският ,,Спартак"/втора хирургия му казвахме/.Не можеха да простят резила преди месеци със 7: 2.Гунди беше под пагон само една година.Убиха го и сега езуитстват.
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошо обичаше да си попийва. Бяхме съседи. Това го уби.
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов бил ли е на поклонението.Нали той е най-големия левскар ?
38
11
 
8
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Няма значение от къде е излязъл камионът, не се кара със скорост два пъти над разрешената!!!И стига с това най-добрият, международната футболна медия отреди - само питам болните от склероза мозъци- кой спечели Златната топка, а Златната обувка, кой беше голмайстор от Световно футболно първенство, кой беше 5(пет) пъти футболист на БГ, и още много други български и международни призвания...аман от *** сини коментари
37
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашните футболисти са доста по-добри, погледнато технически и физически.Тогава се е играл малко махленски футбол - с много бутане, спъване и ритане на топката нависоко.Ама пенсионерите може би изпитват някаква носталгия по ония времена,въпреки че аз не ги разбирам.
36
4
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЗА РАЗЛИКА от всички вас, аз бях на погребението на Гунди и Котков и то бях до ковчезите, където допуснаха само опечалените. Така се случи, че ми бяха дали да нося венец от името на Локомотив София. Ковчезите бяха затворени и обвити с червен плат. До тях стояха всички футболисит на Левски и единствен от друг отбор беше Митата Якимов. Трагедията беше срашна, всички плачеха.
35
1
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Няма и няма и да има у нас играчи като изброената плеяда ! Сегашните са образец на простотия, чалгаджийство и ***. Огледало на това е т.н. наионален отбор. Който ни хване ни препикава с кеф !!!!
34
6
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
да кажеш че Гунди е пил алкохол,ще е толкова вярно ако кажат че Стоичков е гей и наркоман и е болен от СПИН. Такива и подобни безумия могат да се родят в главата само на много увредени или недоразвити същества.И мислят че като си повтарят една лъжа тя ще стане истина.Е има живи свидетели и то от армейският клуб.Да кажат че Котков пиеше всеки го знае ,но да кажеш това за Гунди е смешно.Така както знаем че Стоичков не е кюрд,а българин, нали!!!
33
3
 
12
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Не знам за медиите, знам какво виждаха очите ми по онова време, а те виждаха и продължават да виждат, че Гунди е най-добрия за България. Ако беше отишъл в Милан, може би целия свят щеше да го сравнява с примерно Пеле.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камион излиза от черен път, но ... Гунди бил виновен. Хайде стига! Поклонете се на най-великия български футболист за всички времена!
31
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше сравнително добър футболист, но много си обичашаше чашката и хорвите.И това му провли живота.
30
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не беше лош футболист, но чакъ пък най-добрия ?Имаше доста по-добри от него по онова време.Само че не бяха постоянно в медиите.
29
3
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Гунди беше изключителен талант, а Якимов беше много добър футболист, един от най-добрите в България по онова време. Гледал съм ги доста години и двамата. Не се напъвайте да изкарате някой цесекар по-добър от Гунди. Няма такъв, както няма и друг футболист в историята на България, който да е по-добър от Гунди. В Левски и в ЦСКА/ЦДНА имаше страхотни играчи, но Гунди си е Гунди.
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да ми е идол човек, убил двама невинни.Колкото и добър да е бил на терена.
27
8
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
А като не може да пие, защо се правеше на мъж и пиян уби Котето, стопаджията и почерни живота на шофьра на ЗИЛ-а, в който се натресе с Алфата си, подарена му рично от Станкто Тодоров.
26
4
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Ако има и нещо друго освен таланта си то беше че той беше режимлия. Никога не е пил ,не понасяше алкохола и не можеше да пие.Питайте старите цесекари-Пенев,Якимов,Жеков ,те ще ви кажат.Пиеше Котков а не Гунди Освен това деня в който оня с камиона ги уби се случи след тръгване сутринта от стадиона /как точно се пие на тренировка/и катастрофираха на обед.Всички СТАРИ знаем какво чудо беше оня път през Витиня. Гунди и алкохол!?!?Вие в ред ли сте бе? Питайте Пенев,той ще ви обори измишльотините.
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви глупости са написани, и то от синята агитка . Чета и плача, как може така да лъжат и сами да си вярват???Болни мозъци и друго нищо...Ако не беше прруката и Еуцата, знаете ли кога щяхте да имате това лъжовно,измислено и нагласено от тях самите призвание за футболист на века в БГ? НИКОГА!!!
24
7
 
3
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПОМНЯ времето на Гунди и на Жоро Соколов. Ако /за тези, които не ги помнят/ Гунди да бъде сравнен със Златан Ибрахимович, то Жоро Соколов може да се сравни с Лео Меси.