Ердоган забърка политическа буря в Бундестима преди Мондиала

Снимките с турския президент – автогол за Йозил и Гюндоган
16 май 2018 21:15, Красимир Ангелов
87

Снимката на Йозил с Ердоган. Снимка: Reuters

Германските национали Месут Йозил и Илкай Гюндоган - единият само с германско, а другият с германско и турско гражданство , се снимаха с президента на Турция Ердоган. И си вкараха класически автогол, пише Оливер Пипер в своя анализ за DW.

Какво ли си е помислил Дениз Юджел, когато е видял снимките на засмените национални футболисти Йозил и Гюндоган с Реджеп Тайип Ердоган? Може би журналистът начаса си е припомнил за едногодишния си престой в предварителния арест в ердоганова Турция, задържан по подозрение в "терористична пропаганда". Или пък правозащитникът Петер Щойтнер, прекарал и той няколко месеца в турска килия за подпомагане на въоръжена терористична групировка, при вида на връчената от Гюндоган на Ердоган фланелка на клубния му отбор "Манчестър Сити" с посвещението: "На моя уважаван президент – с дълбоко почитание".

Голов пас за Ердоган

Месут Йозил и Илкай Гюндоган, и двамата родени в Гелзенкирхен, в германската Рурска област, съзнателно или просто от глупост се хванаха в изкуствената засада, поставена им от Ердоган. Да, впоследствие Гюндоган го нарече жест на обикновена любезност, но това не попречи на ердогановата Партия на справедливостта и развитието веднага да качи в социалните мрежи снимката с "турските футболисти от Premier League". Което пък подава идеален голов пас на Ердоган в навечерието на предсрочните избори за парламент и президент през юни.

Но то е златен пас и за онези в Германия, които от доста време критикуват най-вече полузащитника Йозил, защото нито веднъж за своите 89 мача с националната фланелка не си отвори устата в съпровод на германския химн. И които сега гръмогласно настояват двамата да бъдат изритани от национални отбор по футбол.

Снимките с Ердоган отново наляха масло в огъня на разпалените дебати за интеграцията в Германия и за пореден път насочиха цялата огнева мощ на критиката срещу двойното гражданство. За сведение: Йозил притежава само германски паспорт, Гюндоган има и германско, и турско гражданство.

Хитрият като лисица тактик Ердоган трябва да е много доволен - пропагандният му удар успя отвсякъде. След като Йозил и Гюндоган му удариха по едно предизборно рамо, сега той спокойно може да изчака реакцията на Германския футболен съюз. Като при това може само да спечели. А на лудите националистически глави в Германия трябва да им е ясно едно: ако Футболният съюз беше изхвърлил двамата халфове от националния отбор за Световното първенство в Русия, това щеше да бъде и най-големият предизборен подарък за Ердоган. И изобщо нямаше да му трябват предизборни срещи с турското население в Германия, за да мобилизира избирателите в своя подкрепа.

За наказание - оранжев картон

Германският футболен съюз, начело с президента Райнхард Гриндел, който от години води кампания за интеграция, толерантност и респект, остро разкритикува фото-сесията. Но това не е достатъчно. Ако наистина приемат нещата насериозно, футболните ръководители трябва да покажат на Йозил и Гюндоган оранжев картон.

От политическа и от спортна гледна точка ще бъде глупаво да ги изхвърлят от националния отбор. Съвсем не е глупаво обаче да им се изиска ясна и недвусмислена идентификация с ценностите на Германския футболен съюз. Може би няма да е лошо Месут Йозил и Илкай Гюндоган да поканят Дениз Юджел в подготвителния лагер преди световното първенство и да му подарят по една своя фланелка от националния отбор. А най-добре да ги надпишат така: "В името на свободата на словото!", завършва анализа на Пипер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
стефан преди 5 години
Големите футболисти винаги са поддържали диктаторите, за пример посочвам Марадона - голям приятел на Фидел Кастро. На тях не им пука за демократични ценности и човешки права. Много са богати, за седмица получават толкова колкото един обикновен човек не може да изкара през целия си живот.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията показва сбърканите представи на немците, които всичко произвеждат освен население... и сега турците що не станели немци... а де? Това население е дълбоко фрустрирано и изолирано и става все по-ориенталско и политически мотивирано религиозно. Тия дето пресичат България лятото към Турция стават все по- религиозни и омотани в шалвари и фереджета- видима е разликата от преди 15-20 години.
55
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Либерастите ще пошумят 2-3 дена, пък ще преглътнат все шамар. На тях цялата им пара излиза през свирката. Както Обонгото беше - каквото и да станеше по света, той все с хаш-тагове отвръщаше.
54
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕРДОГАН Е ДЪРЖАВЕН ЛИДЕР, С КОЙТО СЕ СРЕЩА И МЕРКЕЛ, И ДРУГИТЕ ЛИДЕРИ ОТ ЕВРОПА, А БОРИСОВ ЛИЧНО ГО ЧЕРПИ С ШЕРБЕТ.ТОВА, ЧЕ НА НЯКАКВО ЖУРНАЛСТЧЕ НЕ МУ ХАРЕСВА СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ.
53
10
 
21
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Всички чужденци от националния отбор на Германия трябва да бъдат изгонени! Без значение кой кавъв паспорт притежава и колко гражданства има.
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вълкът козината си мени, но нрава не" е казал народа!
51
5
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
DW защо се интересува от националният химн на Германия и това кой го пее. Те не бяха ли от онези които атакуват хората които застават зад "традиционните" ценности като патриотизъм, национална идентичност, роден език, родна култура и т.н. ?Много бързо се обърнаха срещу вятъра, защо така ?
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако решат винаги могат да им погребат кариерите. Въпроса е дали ще решат?
49
2
 
20
 
! Отговори
ккк преди 5 години
Йозил има само германско гражданство ама нали наскоро стана турски зет.От дето е жената - от там е родата.
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манерката си остава манерка, където и да живее и да е роден.
47
11
 
13
 
! Отговори
:)) преди 5 години
дано да ги изритат и от германско гражданство, че да играят за Турция!Голям си Ердо, като спечелиш изборите тогава ще си още по силен!
46
9
 
26
 
! Отговори
дс преди 5 години
Колко глупав трябва да си, за да напишеш такава статия? Месут Йозил има достойнства, за които авторът дори не може да си мечтае. Само да спомена - когато през 2014 година Йозил стана световен шампион, даде наградата си от 250 000 $ за лекуването на 22 бедни бразилски деца.
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пък наивници - Йозил да пеел - Юбер алес, мечти, мечти.Съвсем са оглупели германците да очакват такова нещо.Явно, нещо реализмът им се губи.
44
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия глупости с двойното гражданство трябва да престанат!Или си турчин, или не си!Какво е това - ама немец съм, ама българин съм!Едно гражданство - това е!
43
15
 
18
 
! Отговори
йойо преди 5 години
Аз бих изритал този фес вън от националния отбор...Има достатъчно играчи, които могат да го заместят...За мен е посредствен играч..
42
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е турска!
41
15
 
16
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Хаха баси демокрацията още малко ще забранят да се снимаш с когото си искаш. Чак Дойче Днес цяла страница отделил да осъжда футболистите.
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде точно Дойче Веле да спрат да говорят за човешки права. Айдсе направо да спрат да говорят, викам аз. Кога ли някой изнервен от имбецилщината им ще им въздейства по начина, по който въздействаха на Чарли Ебдо?
39
16
 
38
 
! Отговори
999 преди 5 години
ИМАМ САМО ЕДИН ВЪПРОС :ЧЕТЕЙКИ ВАШИТЕ КРИТИКИ И ПРОПАГАНДИ ОТНОСНО ЕРДОГАН - КВО СТАНА С ДЕМОКРАЦИЯТА,СВОБОДАТА НА СЛОВОТО И ПРАВОТО НА ИЗБОР?ВАШИТЕ НОВИНИ И МАТЕРИАЛИ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ НЕ ЕРДОГАН СЕ МЕСИ ВЪВ ВАШАТА ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА :-ИМЕННО ВИЕ СЕ МЕСИТЕ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ТУРЦИЯ!!!БЪЛГАРИ ИМА ОТ НОВА ЗЕЛАНДИЯ ДО АЛЯСКА,ОТ ЯПОНИЯ ДО ЧИЛИ.ВСЕКИ ,КОЙТО ИМА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО,СЪОТВЕТНО ИМА ПРАВОТО ДА ГЛАСУВА -КЪДЕТО И ДА Е.СЪОТВЕТНО ЗА КАКВО СПОРИМ И КАКВО ОБСЪЖДАМЕ/ОСЪЖДАМЕ ???
38
13
 
8
 
! Отговори
Атлетико-Марсилия преди 5 години
тука ореваха света, а виждаме че франзелите си метат бомби в наказателното поле даже, представям си ако тук хвърлим бомбичка на терена какво ще стане, пълно е с *** в България. Трябва да се изчистим от джендърите и да сме хардкор като другите държави.