Ердоган забърка политическа буря в Бундестима преди Мондиала

Снимките с турския президент – автогол за Йозил и Гюндоган
16 май 2018 21:15, Красимир Ангелов
87

Снимката на Йозил с Ердоган. Снимка: Reuters

Германските национали Месут Йозил и Илкай Гюндоган - единият само с германско, а другият с германско и турско гражданство , се снимаха с президента на Турция Ердоган. И си вкараха класически автогол, пише Оливер Пипер в своя анализ за DW.

Какво ли си е помислил Дениз Юджел, когато е видял снимките на засмените национални футболисти Йозил и Гюндоган с Реджеп Тайип Ердоган? Може би журналистът начаса си е припомнил за едногодишния си престой в предварителния арест в ердоганова Турция, задържан по подозрение в "терористична пропаганда". Или пък правозащитникът Петер Щойтнер, прекарал и той няколко месеца в турска килия за подпомагане на въоръжена терористична групировка, при вида на връчената от Гюндоган на Ердоган фланелка на клубния му отбор "Манчестър Сити" с посвещението: "На моя уважаван президент – с дълбоко почитание".

Голов пас за Ердоган

Месут Йозил и Илкай Гюндоган, и двамата родени в Гелзенкирхен, в германската Рурска област, съзнателно или просто от глупост се хванаха в изкуствената засада, поставена им от Ердоган. Да, впоследствие Гюндоган го нарече жест на обикновена любезност, но това не попречи на ердогановата Партия на справедливостта и развитието веднага да качи в социалните мрежи снимката с "турските футболисти от Premier League". Което пък подава идеален голов пас на Ердоган в навечерието на предсрочните избори за парламент и президент през юни.

Но то е златен пас и за онези в Германия, които от доста време критикуват най-вече полузащитника Йозил, защото нито веднъж за своите 89 мача с националната фланелка не си отвори устата в съпровод на германския химн. И които сега гръмогласно настояват двамата да бъдат изритани от национални отбор по футбол.

Снимките с Ердоган отново наляха масло в огъня на разпалените дебати за интеграцията в Германия и за пореден път насочиха цялата огнева мощ на критиката срещу двойното гражданство. За сведение: Йозил притежава само германски паспорт, Гюндоган има и германско, и турско гражданство.

Хитрият като лисица тактик Ердоган трябва да е много доволен - пропагандният му удар успя отвсякъде. След като Йозил и Гюндоган му удариха по едно предизборно рамо, сега той спокойно може да изчака реакцията на Германския футболен съюз. Като при това може само да спечели. А на лудите националистически глави в Германия трябва да им е ясно едно: ако Футболният съюз беше изхвърлил двамата халфове от националния отбор за Световното първенство в Русия, това щеше да бъде и най-големият предизборен подарък за Ердоган. И изобщо нямаше да му трябват предизборни срещи с турското население в Германия, за да мобилизира избирателите в своя подкрепа.

За наказание - оранжев картон

Германският футболен съюз, начело с президента Райнхард Гриндел, който от години води кампания за интеграция, толерантност и респект, остро разкритикува фото-сесията. Но това не е достатъчно. Ако наистина приемат нещата насериозно, футболните ръководители трябва да покажат на Йозил и Гюндоган оранжев картон.

От политическа и от спортна гледна точка ще бъде глупаво да ги изхвърлят от националния отбор. Съвсем не е глупаво обаче да им се изиска ясна и недвусмислена идентификация с ценностите на Германския футболен съюз. Може би няма да е лошо Месут Йозил и Илкай Гюндоган да поканят Дениз Юджел в подготвителния лагер преди световното първенство и да му подарят по една своя фланелка от националния отбор. А най-добре да ги надпишат така: "В името на свободата на словото!", завършва анализа на Пипер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хмм
36
24
 
17
 
! Отговори
Siderov tashaka преди 5 години
NA SNIMKITE Vijdam dvama Golemi GEROI!
35
27
 
45
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ще му пръднeте на *** на Йозил, нещастници!Велик играч, велик футболист и НЕВЕРОЯТЕН ЧОВЕК!Дарил и даряващ колосални суми в полза на болни деца - конкретни болни деца, персонално!И непарадиращ с това.
34
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МинистъраЯвно сте рода
32
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фесът си нарочи Хакан Шукур за гюленист и сега ухажва турските шваби.
31
12
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ердоги откровено се гаври с Германия!Защо да не го прави,след като швабите се държат като ***.али и му позволяват?Щом нямат чувство за национално достойнство,естествено че ще ги тъпчат!Истинска интеграция на Запад ще има само когато започнат да лишават от гражданство навлеците,неприемащи техните правила!И не само първо,а и второ,и трето поколение!Когато тия осъзнаят,че европейският паспорт не им се дава бадева,тогава ще влезнат в пътя.Ама като гледам няма да стане тая работа,ако и да има нужда!
30
20
 
19
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Дойче Зеле газ пикае срещу Президента Ердоган.Някой изобщо чете ли ги тези глупости.
29
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците бележат най-много автоголове.
28
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TalibanNo sa eva..li prababa ti 500 g i ti sega si mislish che si bg
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To i ov4arina Jivkov taka misleshe no ne moja da asimilira
26
8
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 5 години
Бургията си е бурния.застьпил чехлите си изотзадзе и сьсс обрик вьв рька ще променя света .
25
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо се чуди как да си дигне мижавия рейтинг. На референдума едва върза със зор 52% и то заради терора и манипулациите. И защото заповяда да спрат броенето часове след като започна. Просто едно малко грузинско нищожество.А ТУРЦИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ЦИВИЛИЗОВАТ. ТЕ СА КАТО АРАБИТЕ.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марсилия - Атлетико 0-1 Гризнан
23
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И са тез ще изтъркат резервната скамейка в Русссссссссссия! Да благодарят на Ердоган. Кога Германците са се занимавали с политика на ердоган дядо му е гонил козите из Атадолууу.
22
11
 
20
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Ердоган е най-голямата политическа *** ,и ще докара Турция до фалит !
21
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчина не се интегрира и асимилира. Има редки изключения но 90% от турците не се асимилират. И на Марс да го пратиш ще се прави на марсианец ама фeca ще е скрит под дюшека.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Da vqrno e tur4in ne se asimilira
19
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците не разбраха ли най-после, че турчин не се интегрира ?
18
2
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
С едно две изключения всички футболисти извън терена са *** с напреднал стадий на общуване