На стадиона, скоро: Поименни билети, камери, чекиране

Новият закон срещу хулиганите - до края на годината
6 юли 2018 18:00,
16
На стадиона, скоро: Поименни билети, камери, чекиране
Снимка: архив "Булфото"

Поименни билети, видеонаблюдение на стадиона и около него, чекиране с лични карти, засилени полицейски правомощия и други мерки ще бъдат записани в новия Закон за футболното хулиганство.

Проектът бе обсъден днес от депутати, представители на МВР и на спортното министерство. Очаква се законът да бъде приет до края на годината.

Футболните клубове ще бъдат задължени или да въведат поименни билети, или да монтират електронни четци за лични карти по входовете на стадионите, обясни старши комисар Антон Златанов от СДВР, цитиран от "Дарик“.

Още по темата

Той обясни, че софтуерното чекиране на личната карта на стадиона ще се съхранява в базата данни. Заедно с поименните билети това ще изиграе ролята и на превенция, тъй като изважда от анонимност всички хора, които отиват на мач.

Предвижда се да се въведат 15 нови точки, по които МВР вече ще има право при определени случаи да не минава през съда, а директно да налага принудителни административни мерки, като например забрана за посещаване на спортни мероприятия.

"Част от тях, досега се налагаха от съда, сега ще ги налага полицията. Това е с оглед оперативност и възможност незабавно да се реагира. Една част, някои остават за съда. Тези принудителни административни мерки подлежат на съдебен контрол. Те ще бъдат обжалвани, както всички актове на полицията", поясни депутатът Димитър Лазаров.

Златанов пък отбеляза като пропуск в досегашната практика, че полицията няма право да накаже по никакъв начин човек, който внася бомбичка на стадиона, но не я използва.

"Ако вие носите в себе си бомбичка, по сега действащия закон, и ние ви заловим на влизане в стадиона или вътре, единственото, което можем да направим, е да ви изземем бомбичката и да ви изкараме извън стадиона, което е нелогично. Лицето не получава нито наказание, нито си взима поука за следващия път. С промените, които предлагаме, когато просто я носи, не я използва, началникът на Районното управление, в чиято територия е стадиона, му налага забрана", разясни Златанов.

Проектът предвижда и да се постави видеонаблюдение по всички входове и изходи. "Тук вече много ясно е персонализирано видеонаблюдението за разлика от стария закон, който свършва точно с една думичка, че "трябва да има видеонаблюдение", обясни шефът на спортната комисия в парламента Славчо Атанасов.

Предстои чрез закона да се въведат и т.нар. Стюарди, но тяхната функция предстои да се уточнява.

От предложените спешни мерки се очаква персонализираните билети да станат реалност най-рано след половин година. За видеонаблюдението клубовете ще имат буфер от поне година. Разширените правомощия на МВР пък най-вероятно ще станат реалност още за началото на новия футболен сезон у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Най-накрая се сетиха... след толкова години
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе те не могат да арестуват най-големия престъпник в държавата - съществото Цвъ-Цвъ, тръгнали да се занимават с футболните фенове.
13
0
 
7
 
! Отговори
КОМЕНТАР преди 5 години
Всички знаят и е обществена тайна,че точно най-агресивните гамени които са и най криминалната част от агитките,са им осигурени безплатни билети за мачовете.От тях се иска да правят единствено золуми и побоища,също да хвърлят и бомбички по главите на хората.Футболното хулиганство е подпомогнато от структури прикриващи се във властта,явно от бившите останки на ДС отдел ,,Терор''.Футболните агитки са структорирани така че да бъдат манипулирани и за обществени прояви с насилие,с тартори агенти.
12
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Скоро мачовете ще бъдат наблюдавани само от Ушев Цецо, Валерката Тишината и пазвантите им.За този антифутбол, който се играе в България трябва да ми плащат, за да отида на стадиона. На всичко отгоре там ще се държат с мен все едно съм брат на Осамма Бин Ладен.Не, благодаря, дрогари господа с милиционерско мислене !Гледайте си тъпите мачове сами !
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камери, поименни билети, закони и наказания. Това е!Провинение - солена глоба, наказание от непосещаване за известно времеВторо - солена глоба и обществено полезен труд и наказание без посещение на стадиона до животПросто и ясно!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личи си че си само зрител ---------------------> по телевизията
9
3
 
5
 
! Отговори
зрител преди 5 години
Сигурен съм ,че ще има ефект ! Браво !
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не очаквам нищо умно. От некомпетентни и слабoумни политици не може да се търси добро предложение. Само като видях че по темата се изказва нищoжеството с яйцевидна глава и 60 апартамента - чифутскатa пoдлога Цвиконио ми стана ясно за какво става дума. Той е гледал мачове само по телевизията. Можете да го питате за контрабандни цигари, далавери и други подобни но по темата футбол е несериозно
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закони има, няма кой да ги приложи, колко ще ни струва тая нова глупост.
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на стадиона в Русия Франция мачка Уругвай
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На стадиона скоро никой това не е и футбол трябва да ти плащат за да го гледаш.
4
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А агентурните ни псевдоними ще искат ли?
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравявам министър председателя с парчето на века "Кой обра касата" ,а наздраве.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше отдавна да е станало.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано, ама надали .