Хърватия и Франция в спор за титлата: Ще надделее ли балканският нрав?

Финалът на Мондиал 2018 коментират Христо Янев и проф. Христо Матанов
13 юли 2018 14:00, Красимир Ангелов
34

Балканите празнуват. Поводът за тържествата стана победата на Хърватия над Англия, която я изведе на финал на Световното първенство по футбол. Секунди след победния гол, Загреб буквално бе взривен от фойерверки, факли и пиротехника, с които хърватите отпразнуваха постижението на своя отбор.

Хърватия ще спори за световната купа за първи път в историята си. Това е и първият случай, в който балкански отбор стига до финала на Мондиала.

Още по темата

Историкът проф. Христо Матанов обаче смята, че не целите Балкани ликуват.

"Съмнявам се, че в Белград или в Албания се радват. Хърватите са една много малка нация. Те са само 4 млн. души. Съизмерими са с Уругвай, но е важно да се отбележи, че хърватите са спортна нация. Освен фантастични успехи във футбола, имат световни имена в спортната топка, тениса и други спортове", отбеляза Матанов в "България сутрин".

По думите му футболът е неизменно свързан с политиката и доста често нещата излизат извън контрол.

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев е категоричен - световният финал за Хърватия е огромен успех.

"Реално хърватите разполагат с футболисти от отбори като "Реал" (Мадрид), "Интер", "Ливърпул" и други. Успехът им не е случаен. Трябва да помислим върху техния успех и да вземем поука. Футболът е отражение на това какво носи една нация в себе си и как се чувства", каза пред Bulgaria ON AIR Янев.

И футболистът обаче подчерта, че когато две нации не се понасят, това определено се показва при футболен мач между националните им отбори.

Бившата звезда на Берое и ЦСКА даде прогноза, че бъдещият световен шампион ще е отборът на Франция. Проф. Матанов обаче обясни, че симпатиите му за победител са именно за "шахматистите".

Още вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Русофилите няма как да са за Франция.Те си бяха за Русия и сега още тъгуват....
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-невероятният финал който можеше да се състои. Не мразя нито едните, нито другите.
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Там е работата, че хърватите не са фашисти, а нормални хора!Фашистите избиха 8 000 души в Сребреница, не забравяй!Червено-*** српски фашаги, на подчинение на Мордора!
26
6
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименНаистина , много ми е чудно защо отстраниха и глобиха хърватите ,които казаха ,че посвещават победата си над Русия на украинския народ ?! Всеки посвещава победата на неща ,някой я посвещава на семейството , друг я посвещава на приятели и така нататък ! Откога ФИФА станаха рубладжии и забраняват на футболистите да посвещават победите си на други братски и приятелски народи ?!
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватите са фашисти и мразят руснаци и сърби и се изгавриха брутално с тях като двама от отбора деряха гърла Слава на Украйна. На всичкото отгоре и ги отстраниха и този който викаше слава на Украйна им вкара гол! Ако Хърватия стане световен шампион, това ще е гавра с Русия. Русофилите ще са за Франция. Добри-лоши французите и руснаците бяха съюзници през ВСВ. Но Хърватите винаги са били против официална Русия и Сърбия.
24
4
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ако хърватите станат световни шампиони ,това е повод на Сборная да се успокои и да се оправдава ,че е загубила не от кой да е , а от световния шампион !
23
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Хърватите са на финал, а ние сме маааалка нация и не можем да имаме подобни цели, с какво да се похвалим освен с Божинковите креватни подвизи!
22
3
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
Ще стискам палци за Хърватия но се опасявам че французите ще ги излъжат...
21
3
 
12
 
! Отговори
eve1 преди 5 години
Айде наще!Хърватия де.
20
2
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Хърватите са много надъхани ! И сега ако изтърват шанса си да станат световни шампиони , кога друг път ще станат ?!Мисля ,че хърватите ще дадат всичко от себе си за да победят още в редовното време !
19
3
 
19
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Желая на хърватите - да бият отбора на екваториална Африка!
18
19
 
8
 
! Отговори
:) преди 5 години
Хърватите нямат никакъв шанс. Франсета ще ги бият с поне 2 гола в редовното време. Наши хора са, ама това са фактите.
17
5
 
27
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Бил съм в Хрватска, с хората там си пием бири и си говорим по цял ден на българо-сърбо-хрватски.Така че ги чувствам близки, имам много приятели Хрвати. Националисти са, но какъв е проблема с това? Обичат си държавата хората. Така че престанете да се делите на българи/сърби/хрвати всички сме братчеди. Със сигурност сме по-близки с тях отколкото с шведите и датчаните.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Съмнявам се, че в Белград или в Албания се радват."---За Белград и аз се съмнявам, но в Албания празнуват заедно със Загреб!
15
6
 
29
 
! Отговори
От Франция преди 5 години
Искам Хърватите да спечелят и да натрият носа /меко казано/ на френския отбор, който има само името френски, погледнете ги и чуйте иманата им....Лично аз не смятам, че представляват Франция.ваИ без това каквото и да стане, победа или загуба, пак ще се веят чужди знамена , ще горят коли и ще се трошат витрини...... и се знае от кого, новите хартиени французи
14
7
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
И аз ще викам за хърватите, но не защото са балканци, а защото играят хубав футбол и се борят мъжки!И защото са наши съюзници в ЕС и НАТО!
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватите са си националисти, това е вярно, но нас не ни мразят! Не говоря за футболни агитки, там е ясно че на балканите всеки мрази другия. Говоря за хърватите в цялост. Мразят ни сърбите най-вече, а гърците гледат на нас като по-долна нация. В този ред на мислите аз ще викам за хърватите със сигурност. Виж, ако сърбите бяха на финал това вече е друг въпрос!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Osmanпишеш абсолютни глупости, естественно че си се определят като балканска нация, а по повод дали ще се радват ан успеха на някоя друга балканска нация, ами те се радваха през 1994 година, даже имаше и репортаж от Загреб тогава по БНТ много добре си го спомням, заедно с един репортаж от Бурса в Турция, виж при сърбите нещата стоят по друг начин те мразят всички останали балкански народи, независимо какво говорят
11
1
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Историка направи анализ, сега остава и Деса да излезе на балкона на президентството и да отправи обръщение към нацията
10
18
 
17
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Какъв балкански нрав? Всеки, който познава поне един хърват, знае, че те не се определят за балканци, каму ли да имат българите за близки. Спрете да се кланяте на чужди народи..все едно, ако ние бяхме стигнали, те да ни се радват..НИКОГА..те са страшни националисти, клонящи към фашшисти..вижте им татуировките само. Аман от вас..да се чудите на кого да клекнете..нямате ли капка себеуважение?!