Хърватия и Франция в спор за титлата: Ще надделее ли балканският нрав?

Финалът на Мондиал 2018 коментират Христо Янев и проф. Христо Матанов
13 юли 2018 14:00, Красимир Ангелов
34

Балканите празнуват. Поводът за тържествата стана победата на Хърватия над Англия, която я изведе на финал на Световното първенство по футбол. Секунди след победния гол, Загреб буквално бе взривен от фойерверки, факли и пиротехника, с които хърватите отпразнуваха постижението на своя отбор.

Хърватия ще спори за световната купа за първи път в историята си. Това е и първият случай, в който балкански отбор стига до финала на Мондиала.

Още по темата

Историкът проф. Христо Матанов обаче смята, че не целите Балкани ликуват.

"Съмнявам се, че в Белград или в Албания се радват. Хърватите са една много малка нация. Те са само 4 млн. души. Съизмерими са с Уругвай, но е важно да се отбележи, че хърватите са спортна нация. Освен фантастични успехи във футбола, имат световни имена в спортната топка, тениса и други спортове", отбеляза Матанов в "България сутрин".

По думите му футболът е неизменно свързан с политиката и доста често нещата излизат извън контрол.

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев е категоричен - световният финал за Хърватия е огромен успех.

"Реално хърватите разполагат с футболисти от отбори като "Реал" (Мадрид), "Интер", "Ливърпул" и други. Успехът им не е случаен. Трябва да помислим върху техния успех и да вземем поука. Футболът е отражение на това какво носи една нация в себе си и как се чувства", каза пред Bulgaria ON AIR Янев.

И футболистът обаче подчерта, че когато две нации не се понасят, това определено се показва при футболен мач между националните им отбори.

Бившата звезда на Берое и ЦСКА даде прогноза, че бъдещият световен шампион ще е отборът на Франция. Проф. Матанов обаче обясни, че симпатиите му за победител са именно за "шахматистите".

Още вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ице, в Стара Загора помним баща ти като голям футболист и легенда, жив и здрав да е! Ама теб те запомнихме с други неща, срам!
8
2
 
27
 
! Отговори
фен преди 5 години
Бях за Исландия - държава по-малка от Пловдив, където футбол на открито се играе един месец в годината. Сега стискам палци на Хърватска. От пантивека е готино, когато Давид надвива Голиат.
7
5
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Купувам си екип на квадратчета и викам за Хрватска!Браво на братчедите, гордея се с тях.Голям кеф е да ги гледам.Няма да е никак невероятно ако бият Франция, обратното също е вярно обаче.
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачът е непредвидим. И тия и тия ще се хвърлят като за последно.Хърватите ще играят в стил - "за родину за Сталину".
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то сърбите никой не ги обича на балканите, само край Вардаро от време на време им се обясняват в любоф
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то франсетата и 2016 бяха сигурен фаворит на финала срещу Португалия, даже и автобус си бяха проготвили, ама ги отнесоха :) та и сега, Хърватите имат да си връщат от 1998 година, когато Франция ги победи с голяма доза съдийска подкрепа
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а Вили Вуцов немали и той да се изкаже от некъде :)
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какъв историк е Матанов, но трябва да му е известно че сърбите и хърватите се ненавиждат. Достатъчно е да се разходи до Загреб и да поговори с местните. Така че в Белград изобщо не им се радват. А кой ще победи - аз съм за Хърватия, макар че франсетата са силни, а и Дешан е голям тактик изучил всички италиански хватки в Ювентус навремето.
1
3
 
37
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Мачът ще е Хърватия срещу отбор от целия свят ! Във "Френския" *** има 23- *** играчи от 17 националности по произход!