Лука Модрич – хърватският капитан, израснал в ужаса на войната

Треньорите отписвали халфа, бил прекалено слаб и срамежлив
13 юли 2018 19:15, Красимир Ангелов
61

Снимка: Instagram

Едва ли в момента в световния футбол има по-разпознаваеми и обичани хърватски футболисти от Лука Модрич и Иван Ракитич. Двамата са основни играчи в халфовите линии на Реал Мадрид и Барселона, но въпреки че са част от едно от най-яростните съперничества в историята на футбола, достигащо до омраза, уважението им един към друг е огромно.

И когато Лука изпусна дузпата в 115-тата минута на двубоя с Дания, която можеше и да коства отпадане на хърватите, в минутите преди решителните дузпи, Ракитич казва на своите съотборници: Лука ни е спасявал в много тежки ситуации в годините, сега е време ние да го спасим! И хърватите го правят.

Защото Лука Модрич наистина е необикновен играч и историята му го доказва. Живот, който подобно на мнозина хървати, е белязан от голямата трагедия на войната.

Лука е роден в Задар, но израства в село Модричи, в близост до града. Той е най-голямото дете на аеромеханика Стипе Модрич и работещата в текстилна фабрика негова майка Радойка. Заради започналата война в Югославия обаче бъдещият халф израства под звуците на гранати и автомати. А скоро ужасът идва и в неговото семойсто - когато е на 6, през декември 1991 година, дядо му Лука, на когото той е кръстен, е застрелян от сърбите във войната. А домът му е изгорен до основи.

Военният конфликт принуждава семейството на Модрич да живее дълго време като бежанци и в различни хотели. Баща му Стипе става доброволец във войната, а малко по-късно записва сина си да тренира футбол, за да му даде малко радост сред разрушенията и да му помогне да избяга поне за малко от тежката реалност.

Лука е постоянно с топка в краката – играе на паркинга пред хотела, по площадки, дори вътре в самия хотел. "Той счупи повече прозорци с топката, отколкото бомбите, които падаха в града", разказва по-късно за Модрич работник в хотела в Задар, където семейството живее по онова време.

Въпреки ентусиазма на момчето обаче, треньорите не са особено впечатлени от хърватското хлапе – Лука "пипа топката", но е твърде слаб, а и доста срамежлив за да стане голям футболист, отсичат те. Присъдата им е тежка, защото югославската школа бълва постоянно футболни таланти, а треньорите умеят да ги надушват. Но Лука не се отказва.

Когато е на 10 години отива на проби в Хайдук Сплит. Но с Лука се случва същото, както с легендата Звонимир Бобан. Треньорите в Сплит не откриват голям талант в момчето, въпреки че го взимат на няколко международни турнира. В крайна сметка обаче в Хайдук не са убедени в таланта му. Така Лука се връща в Задар и тук попада на Томислав Башич, който вижда бъдеще в момчето, а години по-късно се свърза със Здравко Мамич, който на драго сърце приветства младежа в Динамо Загреб. Така семейството на Лука остава в Задар, а той поема към Загреб.

Началото и там също не е лесно. Едва на 16 Лука прекарва една трудна година в академията на Динамо, а след това е даден под наем в босненския Зрински Мостар. Отборът е имал тежък сезон, а треньорите на знаят какво да очакват от слабичкия младеж. Знаят само, че им е даден за една година голям талант. В края на сезона обаче цяла Босна и Херцеговина знае кой е Лука Модрич. И на 18 години Лука е обявен за най-добър играч на първенството в страната.

След нов сезон под наем – в хърватския Интер Запрешич. И скромния отбор завършва втори в хърватското първенство и се класира за евротурнирите. Това вече е достатъчно на всички в Динамо – Лука се връща в отбора и сключва дългосрочен договор с колоса в хърватския футбол. А какво е първото нещо, което Лука прави с вече голямата си заплата? Купува апартамент на своето семейство в Задар, макар и самият той да живее под наем в Загреб.

Нататък кариерата на Лука тръгва стремглаво – той става основен играч на Динамо, а през 2008 следва трансфер в Тотнъм. 4 години по-късно той става част и от най-успешния футболен отбор в Европа – Реал Мадрид.

А на 15 юли, след 112 мача за националния отбор на Хърватия, Лука ще изведе с капитанската лента "ватрените" в най-важния мач в историята им – финалът на световното първенство. А ако в неделя вечер той пръв вдигне световната купа над главата си, може би ще стане първият футболист от 10 години, преборил конкуренцията на Роналдо и Меси за "Златната топка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Симпатични са ама африканския отбор ще ги бие като маче у дирек.....но втори на световно също не е зле....и да им е честита титлата на африканците.
45
3
 
25
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
ВСИЧКИ ХЕЙТЪРИ, КОИТО СА КОМЕНТИРАЛИ ДОЛУ: МОЖЕ НА МОДРИЧ ДА МУ ПОЛАПКАТЕ МАКАРОНА, БАЛЪ ЧЕТА
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватите са славяни разбира се. Хървати, Сърби, Българи и Македонци сме от една група.Има теория че славянските племена които сега са българи и хървати са били заедно преди да се разделят и това е причината хърватското произношение да е по близо до бърлгарското за разлика от сръбското.
43
6
 
27
 
! Отговори
ХЪРВАТИЯ Е ... преди 5 години
велика страна с велика нация! Френският петел ще бъде разпердушинен в неделя! Чакам с огромно нетърпение да снимам изкривените от нещастие и злоба лица на наглите афрофранцузи!!!
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПлюенеТо е за простовати и неспособни хора. Големите спортисти винаги говорят добре за своите съперници , защото нямат комплекси. Малките дурмиджиичета ще са малки цял живот и ще гледат успелите по новините :))
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватите славяни ли са?!? Кои са автентичните славяни?!?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин -Да , напълно си прав ! Хърватите преживяха кошмара на войната много преди украинците .А във видеото не се споменава Русия ,не знам защо се впрягат , а може би те знаят .
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината впре югославския период се пробваха да ги учат на кирилица, а някои хървати, живеещи извън територията на Хърватска пишат на кирилица. Но латиницата е традиционната азбука за тях. Също така въпреки че върло се сражаваха с османицте Хърватска все пак е завладяна, разбирасе за много кратък период от време.
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Хървтите НИКОГА не са употребявали кирилица ! И са католици.Докато ние, Сърбите, Черногорците и Макетата бяхме под турско , наречете го както си искате, Хърватите бяха в Австро-унгарската империя.Затова са по-напред от нас, ние които бяхме в Ориента
37
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
успех срещу франция братя хървати
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо се бъркаш, хърватите винаги са писали на латиница. Сърбите бяха на път да се откажат от кирилицата, но сега повече на кирилица пишат. Въпреки, че дори и сръбската азбука не е чиста кирилица а пишат на така наречената Караджица.
35
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам за хърватите е че се отказаха от кирилицата.
34
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се радвам за хърватите, защото са единствените ни съюзници през вековете на Балканите. Разбира се водени от своите интереси, но фактите са факти. Другите ще ни разкъсат веднага само ако имат възможност - пробвали са вече.
33
1
 
16
 
! Отговори
БРЕ БРЕ преди 5 години
Важното е ,че момчето е талантливо и финансово красиво.Мик Джагър да не е по-хубав!*** от злоба,че нямате таланта и на двамата!
32
7
 
3
 
! Отговори
Хръватия,ужаса на.. преди 5 години
Сръбиа.Имаше времена,когато отбора на Югославия бе сила.Там бяха и хръватите-основната им сила във футбола(сърбите уважават дори ненавистните им-имат песен за Гунди и Котков).Сега католиците,говорещи сърбо-хърватски се срамят от езика си(преди 2 години бях в Загреб) и миналото си.Нациите,ако живеят без "подкрепата" на "великите", рано или късно ще се утвърдят.Най-вече пред децата и бъдещето си.НЕКА ПО-ДОБРИЯ ПОБЕДИ !Апропо не е препоръчителен фашизма,като алтернатива...Има и по-страшно-ЕС
31
9
 
4
 
! Отговори
Drug Tito преди 5 години
Shte se razplacha...
30
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Хърватско няма дори незначително не пък значително мюсюлманско малцинство,няма и от МАЛЦИНСТВО-ТО или по-скоро са много малко.Значително и то не малцинство а част от населението на БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА са мюсюлмани!Войната в бивша СФРЮ я почнаха любимците на нашите "православни"русолюбци СЪРБИТЕ.
29
1
 
27
 
! Отговори
Анон преди 5 години
До АнонименВидяхме как играха красивите Роналдо и Меси и къде са в момента отборите им. Може да не е красив, но е сърцат футболист
28
1
 
6
 
! Отговори
HANS GRUBER DIE HARD преди 5 години
И нещо любопитно : УЕФА ИЗВАДИ ГОЛЯМА ЮГОСЛАВИЯ, ВЕЧЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА СЕ СТРЕЛЯТ И УБИВАТ ОТ НОЕМВРИ 1991 Г., ПРЕЗ АПРИЛ 1992 ГОДИНА, САМО ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЪРВЕНСТВОТО ВЪВ ШВЕЦИЯ ЕВРО 1992 Г...И ПЪХНАХА ДАНИЯ НА ТЯХНО МЯСТО ...А ТОГАВА ГОЛЕМИЯ МИХАЕЛ ЛАУДРУП БЕШЕ В СЕРИОЗЕН КОНФЛИКТ С ТРЕНЬОРА МОРТЕН ОЛСЕН, И ТАКА И НЕ ИГРА ЗА ДАНИЯ, И НЯМА МЕДАЛ ОТ ШВЕЦИЯ 92.
27
6
 
17
 
! Отговори
Другата гледна точка преди 5 години
До ***-католикНе разбрах "фашистите по душа" ли изтрепаха 8000 души в Сребреница, или српските фашисти по душа, от комунистическата партия на Милошевич?