Хърватия крачи към титлата по път осеян със скандали и измами

Едва ли има някъде толкова разединен футболен съюз
14 юли 2018 15:00, Александър Попов
82
Хърватия крачи към титлата по път осеян със скандали и измами
Снимка: Reuters

Това е истинска сензация: Хърватия отива на финала на Световното първенство в Русия. Този феномен трябва да бъде обяснен. Малката държава бълва като на конвейер футболни звезди. Но и футболни скандали, пише "Дойче веле".

Едва ли някъде другаде по света има толкова разединен футболен съюз колкото хърватския. Толкова по-удивителен е щурмът на хърватите към световната титла.

За да бъде разбрана същината на хърватския футбол, човек не бива да подминава "Динамо Загреб". Столичният футболен клуб е нещо като ковачница за футболни таланти.

"Международният център за спортни проучвания" в Швейцария твърди, че "Динамо" е четвъртият по големина "производител" на играчи за първите лиги в Европа. И то за най-елитните! Мека за скаутите и фабрика за пари.

Нещо като европейска футболна борса

Всъщност "Динамо" е постоянен кандидат за участие в Шампионската лига. В действителност обаче отборът стига най-много до груповата фаза на турнира и в повечето случаи се класира на последно място. Причината за това е ясна като бял ден. Ковачницата за футболисти на несменяемия шампион на страната много рядко съумява да изгради отбор, който да играе по-дълго от половин сезон в един и същ състав. Защото "Динамо" е нещо като европейска футболна борса. Футболисти идват и заминават.

Още "златното поколение" на Бобан, Шукер и Боксич в късните 1990-те, което предизвика извънредно положение в страната с третото място на Световното първенство по футбол, дължи своята класа на следните три неща: издирване на таланти, усъвършенстване и продажба. "Динамо" приютяваше рано под крилото си млади футболисти от провинцията, обучаваше ги, превръщаше ги в по-скъпи играчи и ги прехвърляше предимно в Бундеслигата. Оттам те тръгваха към големите отбори на Англия, Испания, Италия. "Динамо" се превърна в търговска верига за футболисти и само за няколко години спечели стотици милиони от трансфери.

Измамите в хърватския футбол

В хърватския футбол цари култура на измамите. Кръстник на тази система е най-вече Здравко Мамич заедно с целия си семеен клан. Бившият президент на "Динамо" се изнесе в Босна и Херцеговина малко преди Световното първенство в Русия. Причината: Мамич беше осъден за незаконно обогатяване, укриване на данъци и други престъпни дейности. Човекът, който в миналото продаваше възглавнички от стиропор за седалките на стадиона на столичния клуб, е получавал на ръка 20% комисионна от заплатите на своите трансферирани футболисти. И то не веднъж, а всяка година, докато съответният футболист е бил активен състезател. В този списък са Модрич, Манджукич, Ловрен и бившият футболист Ивица Олич. Лука Модрич даде противоречиви показания пред съда. Първоначално призна за комисионната, а после се отрече от показанията си. Оттогава насам капитанът на националния отбор е заподозрян в нарушаване на клетва.

Всъщност, авантюрите в Хърватския футболен съюз имат дълга традиция. Незабравим остава епизодът, когато по време на Европейското първенство по футбол през 2016 председателят на футболния съюз даваше от трибуната указания на треньора за тактиката и смените на футболистите.

Престъпните обвързаности в Хърватския футболен съюз разединяват и запалянковците. Така например хърватските фенове се сбиха помежду си по време на срещата от същото Европейско първенство срещу Чехия. Подобни сцени се разиграват и в хърватската лига. Футболните клубове от Риека, Сплит или Осиек нямат никакъв шанс в битката срещу модела "Динамо Загреб". Съдиите също подкрепят столичния гранд. И това не е само слух. Дори най-отявлените фенове на "Динамо" - "Bad Blue Boys" - бойкотираха собствения си отбор в знак на протест срещу престъпните машинации в клубното ръководство. Много от феновете вече не посещават стадиона по време на домакински мачове.

Въпреки това цялата нация се обединява зад националния отбор по футбол. Първият президент на Хърватия Франьо Туджман рано забеляза шанса да рекламира по света малката държава чрез спортните ѝ успехи. Той заложи много на марката футбол "Made in Croatia".

В хърватския футбол става дума за много пари. Оспорваните вътрешни първенства са рядкост. Другите отбори от хърватската лига много рядко изпреварват в класирането "Динамо Загреб". Също и поради факта, че столичният отбор привлича перспективните играчи от провинцията. Към това се прибавя и лобизмът за "Динамо", който по времето на Туджман се превърна едва ли не в държавна политика, която и до днес затормозява нормалното протичане на вътрешното първенство.

Успехът на Златко Далич

Толкова по-удивително е класирането на Хърватия за финала на сегашното Световно първенство в Русия. Златко Далич, почти неизвестният треньор със срамежливата усмивка, успя да превърне групата хърватски легионери в истински отбор. Тяхното поведение сигнализира: Ние искаме повече!

Далич бързо отстрани от отбора мърморковците, които не искаха да се подчинят в името на общия успех. Сега остава само една крачка до триумфа. А ако Хърватия действително бие Франция на финала, то тя би била първата малка държава световен шампион по футбол - ако не смятаме Уругвай през 1930-те години. Световен шампион, въпреки футболния хаос вътре в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Мондиал 2018Хърватия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хърватия игра по-слабо и загуби финала!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацистките усташи, ще бъдат наказани, освен друго и затова че са прости балкански мошенгии.
64
1
 
9
 
! Отговори
Star преди 5 години
Ще има ,,...Задушен Петел по Леонски ''
63
2
 
12
 
! Отговори
ХЪРВАТИЯ Е ... преди 5 години
велика страна с велика нация!!! Успех, успех, успех Хърватия!!!
62
3
 
5
 
! Отговори
ЛЪЖА,ЛЪЖА,... преди 5 години
ЛЪЖА е всичко написано по-горе, а най-голямата лъжа е, че Дойче Веле е автор на този пасквил!!!
61
3
 
9
 
! Отговори
ХЪРВАТИЯ Е ... преди 5 години
е новият Световен шампион!!! Напред Хърватия и разгром на перушина на афрофренския петел!!!
60
2
 
6
 
! Отговори
АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ! преди 5 години
Погледни се в огледало-какво виждаш там, достоен журналист или разединен вътрешно, скандално подкупен, пълен с лъжи и измами драскач???
59
1
 
2
 
! Отговори
До 48ми . преди 5 години
Браво.
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете нещо за футбола у нас.Нещо за Перуката.За Четвъртите в света.За лъвовете и юнаците.
57
3
 
9
 
! Отговори
До коментар 58 преди 5 години
Само българин може да си мисли, че страните от стара Европа - Франция, Англия, Германия и т.н са велики а Источна Европа само мечтаят. Аде сега да видиш, че Франция ще падне. Бас!?
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са бълканите! Никога не знаеш с какво могат да те изненадат ;-)
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 5 часа написах че съжалявам за Хърватите но Французите ще спечелят световната титла.Не съм мръднал в предположенията си даже съм повече от уверен.И пак ще се повторя, съжалянам но Хърватите нямат шанс срещу Франция, твърде много се размечтаха, и много си повярваха.Няма лошо да мечтаеш но реалноста ще бъде друга.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дойче веле немска станция ли е.
53
1
 
12
 
! Отговори
Кортаджия преди 5 години
До невероятно,но фактПрофесионалният спорт на всякъде по света стана пералня за мръсни пари. На кого ли му пука за спорта.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради това че прочетох статията до пасажа пише "Дойче веле" мога да кажа само че тези се вземат много на сериозно щом започнаха и от футбол да разбират
51
3
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
дойче гейвеле пак са набарали пулса на играта с техния изтънчен нюх. и този път те са попаднали не на китката на болния за да му мерят пулас, а на педя под пъпa... 😃
50
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росен Плевнелиев и Иво Минджев почнаха ли да плюят Хърватия вече?
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ЗАГУБИШ МАЧА И ДА СИ ПЛАТИШ ДА ПЛЮЯТ ПОБЕДИТЕЛЯ? ИМА ЛИ ПО-ДОЛНА РАБОТА.
48
3
 
14
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 5 години
Намерило Дойче зеле на кого да се присмее!Единственото предимство на Германия пред Хърватия по отношение на корупцията е,че при германците се работи по-тихо и дисциплинирано!Но дали са само германците!Я да видим Италия,франция,Испания и т.н.-няма да описвам подробно заради ограничението за брой символи!В областта на спорта,развлекателната индустрия общо взето действат разни мафии!Просто мафиотитите са по-големи специалисти в това!Да си припомним-Лас Вегас е строен от мафията!А бокса в САЩ...!
47
4
 
6
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Бих написал една статия - ЦСКА от ЦДНВ до днес, но цензурата ще я спре, защото това чудо е единственото в световния футбол толкова огромно зло. В Съв. Съюз, Китай и Корея го няма. ЦСКА Москва е бил такова нещо, но Сталин го ликвидирал още 1952 г, веднага след войната. Жал че никой не му докладвал за Задунайския васал, а Хрушчов не се интересувал от футбол, смятал се за интелигентен, докато Брежнев живял с футбол, хокей. Но и на него никой не пошушнал за ЦСКА, - нашите комунисти го опазили!