Политиката среща футбола: За Йозил и Ердоган от българските турци

По-логично е да се снима с Меркел, смятат някои
Обновена: 26 юли 2018 06:49 | 25 юли 2018 19:15,
132
Политиката среща футбола: За Йозил и Ердоган от българските турци
Снимка: архив Reuters

"Всичко е политика, примесена с много национализъм. Аз го наричам неонационализъм и Ердоган е неговият баща", така Вели Шакир, координатор на строящия се в Кърджали високотехнологичен завод, коментира случващото се около Месут Йозил в Германия.

"По-логично е да се снима с Меркел"

"Да не забравяме, че преди години Турция не го прие в националния си отбор, а германците го взеха с удоволствие. А относно снимката му с Ердоган: да не го усуква, че се е снимал просто от уважение към най-високопоставения политик на родината на неговите родители. Щях да го приема за честен и свободен избор, ако се беше снимал с него след изборите", казва икономистът. Откога футболната слава е в услуга на политическите партии и защо Йозил забравя, че е израснал като талантлив футболист в Германия, а не в Турция, пита се той.

Още по темата

"След толкова години в Бундестима по-логично е да се снима с Меркел", подчертава Вели Шакир и се чуди дали пътят на Йозил продължава на Запад, където е роден и отгледан като спортист, или пък на Изток, където са готови да го използват за своите нечисти политически цели. "Хак да му е на Месут, забрави кой му даде попрището и къде стана световна звезда, а сега се снима с диктатора! От цялата тази история сякаш печели само Ердоган, който обра гласовете на гурбетчиите и имигрантите, които много го харесват, но не чак дотам, че да се завърнат да живеят в Турция", казва още Шакир пред Deutsche Welle.

Собственикът на голяма ферма с кози в Исперих Еждан Ремзиоглу припомня за турския президент Тургут Йозал, който навремето осинови световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу и така стана любимец на българските изселници там. "А помните ли Хакан Шукюр, фаворитът голмайстор, колко гласове докара на управляващата партия в Турция като стана депутат? Сега вързаха кусури на Йозил, че се снимал с Ердоган", казва той и добавя: "Политиците си вдигат рейтинга с известни спортисти, следвани от милиони фенове". Фермерът е убеден, че Ердоган е поискал прословутата снимка с германския национал, а не обратното.

Той свързва негативните нагласи срещу Йозил с "новия стар тренд в Европа - расизма" и припомня за стената, обградила ромския квартал в чешкия град Усти над Лабем. "Бившите соцдържави по принцип мразят турците и циганите. Но ако в България дойдат емигранти от Украйна, ще се надпреварват да им помагат. Аз съм израснал в Добруджа и в Лудогорието, но ме тегли към Турция, към турските обичаи и традиции, макар че съм живял там само три години", казва Еждан Ремзиоглу.

Икономистът от Хасково Орхан Мюмюн припомня, че Йозил е наказвал с голове не само турския национален отбор, а и турски клубни отбори, когато е бил в "Арсенал". "Но като едно от лицата на германския национален отбор той би трябвало да се замисли преди да се снима с изявен единодържец и противник на светската власт, какъвто е Ердоган. Защото Йозил е поканен за снимка с Ердоган именно като голям футболист, а не като гражданина Йозил", коментира Мюмюн. Икономистът донякъде го оправдава.

"Все пак той е футболист, а не политик, за да предвиди всички аспекти и последствията от постъпката си", казва Мюмюн. Той е склонен да му повярва и за обвиненията от футболната федерация. "Благодарение на бежанската и миграционната вълна шовинизмът и национализмът в цяла Европа получиха силен тласък, а и виждаме какви ги върши Тръмп в САЩ", казва икономистът.

Сблъсък на турския и германския национализъм

Запитан дали реакцията в България би била толкова силна, ако примерно български национал се снима с Путин, Орхан Мюмюн предполага, че на такава снимка малцина ще реагират критично. А за много други вероятно ще е гордост, казва той. Икономистът изтъква, че в случая с Йозил са се сблъскали двата национализма - турският и германският. "Турският обаче е примесен с мюсюлмански фанатизъм, докато германският няма толкова изразени религиозни корени", уточнява той.

Според него не само мигрантите са причина за нарастващата ксенофобия в Европа, а и хибридната война, водена от Русия. "Тя предхождаше и съпътстваше бежанската вълна, като бълваше откровени лъжи за издевателства, изнасилвания и убийства, извършени от бежанци срещу местното население", припомня той. И добавя: "Йозил все пак правилно отбеляза: "Когато побеждаваме, съм германец, но когато губим, съм пришълец".

Стоматологът д-р Фикри Гюлестан от Момчилград смята, че "от гледна точка на турците, за които Турция е "ана ватан" (майката родина), няма нищо странно или неморално да се снимаш с Ердоган". "Европейците просто не могат да разберат това. Има разлика между ценностните системи на Запада и Изтока", уточнява той.

Ако Йозил беше отказал снимката?

"Едва ли има турчин, който би отказал снимка с президента на Турция. Ако Йозил беше отказал, всички турци в Германия и Турция щяха да му се обидят. Спортът е част от политиката и политиката е част от спорта. Няма политик, който да не поиска да се възползва от славата и популярността на определен спортист", подчертава стоматологът.

"Когато обаче Германия отпадна, започнаха да търсят виновните. И ги намериха сред другите, сред малцинствата и мигрантите, а Йозил се оказа удобната мишена", казва Фикри Гюлестан. "А що се отнася до проблема с интеграцията, той е глобален, не е само германски, има го и в България", категоричен е той. "Случващото се с Йозил в момента не е частен случай, а част от проблема с интеграцията на малцинствата - страната-приемник инвестира в неговото развитие, а в един момент го възприема като враг", коментира д-р Гюлестан.

За общинския съветник в Кърджали Кадир Мустафов в тази ситуация поведението на Месут Йозил е нормално. Няма нищо укоримо в снимката му с Ердоган, както и в решението да напусне бундестима, казва той. "Но все пак Йозил си вкара автогол, футболната му кариера на национал загина. От друга страна той се превърна в герой в очите на германските турци, защото за тях етническата принадлежност е над всичко", казва общинският съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
4
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Всичко е от тези твар наречена журналист.....много подло и низко същество,най ми е приятно кога видя да рендосат некой ама убаво.А всеки има право да се снима с кого си иска не ми бърка в джоба.Що се отнася за Ердоган като гледам как ги не бръсне тез от ЕС все по ми харесва ,не мазник като нашите.ПП ,,Аз съм българче обичам нашите планини зелени....де ги секът на поразия....
95
5
 
13
 
! Отговори
знаме преди 5 години
Когато видя , че този футболист пее химна на Германия от сърце...., тогава ще му повярвам. Това се отнася и за нашите турци родени в Р. България.Останалото е мижи да те лажем.....
94
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко много време им трябваше на дойчовците да разберЪт какво "представляват" турците.Да, турците представляват горда непокорна от никого до сега нация за разлика от едни други....сетИ ли се ;)
93
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция системно бележи вече точки на немците и чак става малко неприятно колко в ЕС сме нескопосани и безидейни. Даже и не критикуват вече Ердоган щото отговаря доста брутално и безкомпромисно. Вървим зад каруцата и даже след независимото поведение на Орбан и Качински има рефлекс, че и Ердоган е прав и ще изведе Турция в десетката на най- развитите.
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименнапълно заслужаваш името си ШАКИР
91
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една страна всекидневна инфлация ,от друга страна диктатура и шериат !.Всекидневна инфлация обаче оборотите чупят рекорди :) не ни мисли нас, мисли как да докараш 300 лв обещана пенсия....
90
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bg turcinA ti si lizach na agenta Dogan koyto vi prodade kakvi prava imash tam,bulgarite koito sa 35 hiladi v Albaniya sa priznati za malcinstvo a vie kakvi ste nikakvici kogato glasuvate za DPS oshte po losho shte stane
89
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво излиза сега, германските телевизии непрекъснато въртят снимката, а обвиняват за това Йозил.Започнахте ли да стопляте какво е лицемерие и двойни стандарти?
88
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека нощ и от мен турчина живеещ в Турция, утре трябва много да работя за просперитета на моята страна и моят президент.
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажи де, по телевизиите в Германия ли?Защото ако е по телевизиите в РТурция няма никакъв проблем. Както Ердоган(настоящ президент тогава) така и Йозил са много популярни и известни и е напълно в реда на нещата снимката им да се извърти по телевизиите(телевизиите, както знаеш се борят за зрители). Кажи сега по германските телевизии ли се въртеше тази снимка денонощно, защото по турските мина и замина.
86
7
 
8
 
! Отговори
аз преди 5 години
Йозил пълен *** , на всичко и най - слабия в отбора , ДЕМЕК / на родния му , на родителите език / пълен *** .
85
20
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
От мене лека нощ !А на турците живеещи в Турция дуупе да им е яко ! От една страна всекидневна инфлация ,от друга страна диктатура и шериат !
84
1
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
за коя опозиция в турция говориш? защото в германия няма реална опозиция, ако не се смята афд. а на афд не им отделиха и 5%
83
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По всички телевизии се показваше тази снимка ,.По всички телевизии в Германия ли?
82
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия'' Това ли е демокрацията на Ердоган ?!''*****************При Ердоган няма демокрация ама народа е сит, а при вас като има демокрация защо народа е гладен и проси ?
81
4
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
та това е ужасно, привет, та и немската национална телевизия, както и джендърите от ртл участваха в тази пропаганда за диктатора ердоган, защото те първи показаха снимката.
80
10
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименПо коя телевизия?..................................По всички телевизии се показваше тази снимка , дори вестниците не спираха да рекламират ! За опозицията защо отделиха само 5 % медийно време ?! Защо не им отразяваха митингите ,а се наложи сами да си правят клипове и да ги качват в ютуб и така да търсят контакт с турците от цяла Турция и извън Турция ?! Това ли е демокрацията на Ердоган ?!
79
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 5 години
привет, бъди така любезна да не се повтаряш, а да отговориш КОНКРЕТНО поне на въпроса на Анонимен "Кажи бе водещият, кажи по коя телевизия непрекъснато се е въртяла тази снимка!!!". за отговор на моя въпрос, защо могат да се намерят снимки и на юнкер и на меркел с един диктатор няма да те питам.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияТой Тайпи си оправи нещата мисли за страната си виж болния и твоя лидер винкела за на нож, мирише на избори, отидоха ви пак сумати парички за бюлетини тем под. Няма да има за пении не останаха.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя снимката не е проблем ! Проблем е ,че е--- e tocno tova e problema litsemerieto ti kato im ( zapada) udaris samar zapada ti vika varvarin si no te kato te daje da te ubiyat tocno tova kazvat no tova ne e ........