Парите за детския ни футбол колкото в хърватски клуб

Защо Хърватия произвежда играчи за десетки милиони?
18 авг 2018 11:06, Елка Василева
16
Парите за детския ни футбол колкото в хърватски клуб
Снимка: архив, Reuters

Бюджетът на всички български школи по футбол е общо колкото само на един хърватски отбор - „Динамо“ (Загреб). Това показа проверка на „Монитор“, предизвикана от въпроса „Защо Хърватия е втора футболна сила в света и всяка година произвежда играчи за десетки милиони евро, а в същото време България не е играла на световно първенство от вече далечната 1998 г.?“

На първо място логично е финансовият аспект – бюджетът на „Динамо“ за детско-юношески футбол всяка година е 4,5 милиона евро. За сравнение – на българските грандове „Левски“ и ЦСКА е по 750 000 лева, „Лудогорец“ е с малко над милион, а топ 4 допълва „Славия“ с 450 000 лева. Заедно с бюджетите на останалите школи числото набъбва до около 9 милиона лева. БФС и Министерството на младежта и спорта също подпомагат финансово клубовете с целеви инвестиции, но не става въпрос само за пари.

Разликите са огромни – база, треньори, методи, социална среда, клубна и държавна политика.

Хърватия е с население 4,1 милиона и е втора футболна сила в света. България е със 7,1 милиона (по официални данни от 2016 г.) и не се е класирала на световно първенство от 1998 година.

Хърватия е с 30 футболисти в топ 5 първенствата на Европа, ние имаме 0.

Хърватските клубове правят изходящи трансфери на млади играчи за десетки милиони евро всяка година в грандове от цяла Европа, а българските клубове генерират единствено загуби и разбити мечти.

И тук идват логичните въпроси: Защо? Къде сбъркахме и толкова ли е трудно да си „подредим къщичката“, за да се върнем отново на футболната карта? Традиционните оправдания за липса на пари са единствено приплъзване по повърхността на проблема, но не и желание за дълбочинен разрез. Според мнозина разковничето се крие в разликите в работата на детско-юношеските школи, които често са наричани "люпилня" на футболисти. Дали обаче само това е проблемът?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Хърватиядетски футбол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
vlady преди 5 години
В България се работи по правилна методика - набляга се на алкохолната подготовка, на усъвършенстването на позиционното чувство, стратегическото мислене и финтовете по масите в чалготеките. Имаме легенда Валери Божинов, хърватите нямат такъв велик позиционен играч. Също в българските школи се подбират момчета с тънко позиционно чувство и ярко стратегическо мислене за сметка на житните бегачи, в Хърватия се толерират житните бегачи.
13
1
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Точно по този въпрос, преди десет години говорих с един хърватски кмет. Според него причината е в децентрализацията на общините, на които им остават повече средства и те ги инвестират в местни мероприятия, едно от които е детския футбол.
12
5
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТЪПОТАТА СИ Е ТЪПО ПРОИЗВЕДЕНИЕ !!! САЩ И ИТАЛИЯ НЕ СЕ КЛАСИРАХА ЗА СПФ-Р !!! А ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ И НАЙ ДОБРАТА Ф. ШКОЛА НЕ СЕ КЛАСИРА - НИДЕРЛАНДО-ХОЛАНДО -ФАШО !!! КОРУМПИРАНИТЕ ФИФА-ФАФА И УЕФА ГО "ОТНЕСОХА" С РУСКОТО ВИДЕО ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА СИТУЕЙШЪНИТЕ !!! И -ЕТО :ЗА ШАМПИОНСКА ЛИГА И ЛИГАВАТА ГО НЯМА !!! УБИВАЙТЕ Ф. СЪДИИТЕ КОРУМПЕТА И ЖИВИТЕ ЩЕ СЕ ОТУЧАТ ДА ИМ ПЛАЩАТ КАТО ЗА РЕАЛ !!!
11
0
 
12
 
! Отговори
az преди 5 години
отговора наистина е в парите , но не толкова липсата им , колкото контрола на средствата. А всички знаем , че на държавните пари контрол няма . Та онова министерство на младежта и спорта направо да се закрива. Или още по-добре - държавата да спре помощите за футбола и всички отбори да почнат да се издържат само от реклами и спонсори - в частна фирма или работиш или си вън
10
0
 
10
 
! Отговори
Harri преди 5 години
Детските школи по футбол са инкубатори за *** джендърчета.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само дето не си написала от къде си крала Статията , явнио те е шупе за Медията
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трвбват млади треньори да намират и развиват таланти а по школите са от соца тюфлеци потомствени дето са там за далаверата и резултата е 0 футболисти в престижни отбори
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Треньорите в школите им се плаща от богати родители да им пускат децата да играят а талантите нямат пари да платят и не ги пускат да играят. От мамини синчета играчи не стават
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без тези тежки тренировки, никога не можеш да развиеш таланта си, колкото и голям да е той. Може би в момента имаме няколко като Стойчков, Меси, Марадона, може би имаме десетки, но просто никога няма да си стигнат потенциала.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и още нещо. Вече не е прието, да се тренира тежко и дълго, както едно време. Преди се тренираше поне 4 часа на ден, а по време на ваканции, почивни дни или преди първенства, тренировките бяха от 7:30 до 17:00. Стоичков дори разказваше една история, как в края на всяка тренировка е трябвало да оцели напречната греда, ама от центъра. Докато не я оцели, не си тръгва. Понякога си е тръгвал в 21:00ч. Днес ? Днес е нормално, футболните ни звезди са в чарвила, синситита, какаота, бедрууми и други .
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото Боби Михайлов не им е президент.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото собствениците на клубове са Домуса, Микренското джудже, Спас Русев, Венци дебелия. А на върха на пирамидата е Перукан. С такива няма български футбол.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърни тренери, некадърно ръководство . Липса на контрол на дадените средства
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние не искаме да произвеждаме. Искаме само да папаме.