Диего Марадона на 58: Футболният бог

Какво трябва да знаем за легендата на световния футбол
30 окт 2018 07:20, Красимир Ангелов
20

Снимка: Reuters

На 30 октомври своя 58-и рожден ден празнува един от двамата най-велики футболисти в историята на футбола – Диего Армандо Марадона. Роден през 1960 година в град Ланус, провинция Буенос Айрес, Марадона изиграва 91 мача с екипа на националния отбор на своята страна, в които отбелязва 34 гола.

Световен шампион с Аржентина през 1986 година и вицешампион на Мондиал 1990. Автор на може би най-скандалния гол в историята на футбола, останал познат завинаги като "Божията ръка".

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс (два пъти), Барселона, Наполи, Севиля и Нюелс Олд Бойс.

Ето какво може би не знаете за футболния идол:

Той е пето дете от общо осем в семейството на Диего Марадона и Далма Салвадоре Франко.

По майчина линия бъдещата футболна звезда има хърватски корени.

Дебютира за мъжкия национален отбор на своята страна на едва 17-годишна възраст, като става най-младият футболен национал в историята.

През 1986 г. печели Златната топка за най-добър футболист на световното първенство.

Вторият му гол на Мондиал 1986 година срещу Англия е определен от ФИФА за "Гол на века".

Обявен е за футболист №2 на XX век, като пред него е само Пеле.

Големият футболист има сериозни проблеми с допинга и кокаина. През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е хванат в употреба на допинг. През 1994 г. е хванат с ефедрин по време на Световното първенство в САЩ, което е краят на кариерата му за националния отбор. Това става точно преди мача срещу България от груповата фаза на САЩ`94.

От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол.

Има две дъщери – Далма и Джанина. След дълги съдебни битки срещу него признава, че има и син - Диего Синагра, роден през 1986 година от негова любовница в Неапол.

Негов зет е нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро.

Това лято Марадона отново събра погледите върху себе си по време на световното първенство в Русия, където бе специален гост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марадона е велик футболист, не професор по философия и литература.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит рожден ден Диего!Безкрайно ти благодарим за всичко което си дал на футбола.Ще цитирам малко от една статия на Дон Балон за него.,,Геният на футбола-О боже,престъпление е да сложиш толкова много талант в тялото само на един човек!-Мисля че тези думи казват всичко за Диего.Той не можеше без футбола,и футбола не можеше без него.Той беше икона на играта в продължение на 20 години.Със всичките си прегрешения и грешки,охулван и обожествяван.Бога на футбола на двадесети век-безспорно!
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-великият футболист който съм гледал.Като човек не знам,а и не искам да обсъждам.Но като футболист...!Най-големият гений.Нещата които той правеше с топката са извън разбиранията за човешките възможности.И най-важното-за своята Аржентина излизаше на терена и с контузии,травми,ако трябва и на куц крак.И пак играеше брилянтно и изтръгваше победата.И най-уникалното-винаги когато мачът беше безкрайно важен,той беше над всички на терена.А големите играчи личат точно в големите мачове.Уникална психи
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следя всичко за Марадона от 30 години.За пръв път чувам че маика му има хърватски корени.Според мен пълна лъжа.Винаги се е знаело че корените и на двамата му родители са италиянски,както и на повечето аржентинци.Само като видите имената им ви става ясно че са типични италиянци.Това за хърватския корен го е пуснал някой хърватин,защото и те са малко като македонците,обичат да се величаят.Но испанците наскоро ги приземиха с 6-0
15
1
 
12
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
Видях на СП в Русия (от другия сектор де) и когато се появи на стадиона ,почти 1/3 от неговия сектор станаха и се обърнаха към него ...... . Като футболист е -1 в света ,от това което се показвало на "пазара" на футбола.Като човек не го познавам и не ме интересува,но като футболист е бил най-добрият.Някой казват Пеле....но Пеле е играл в отбор който е бил на топ-ниво и е играл за него .....,а Марадона е играл за отбора и за себе си и Аржентина става шампион и вице с подарената дузпа... .-1
14
5
 
7
 
! Отговори
сс преди 5 години
по майчина линия хърватин, а хърватите са част от прабългарите Коврати потомци на Кубрат тоест Марадона е прабългарин, а от там е вярно Господ е българин, нали прави гол Божията ръка, Македонците биха казали Марадона е Македонец кръстен на баба си Мара и баб си Дона...
13
12
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Футболния боК сега е мъжка бабичка.
12
16
 
7
 
! Отговори
Гацо преди 5 години
Най-големият *** във футбола...
11
3
 
18
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Може би най- добрият футболист...
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А би трябвало, както взеха всички купи и медали и постижения на Бога на колоезденето, след като го хванаха и него с допинги.Може и да е техничен, ама като няма сила да тича - допинг, а после най-великия.Глупости.
9
4
 
11
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Навремето Гари Линекер каза за него;"Марадона е голям футболист,но малък човек".По английски кратко,точно и ясно!Естествено,не е имал предвид ръста му....
8
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е Богът на футнола. Не се е раждал по-ввлик фитболист.
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-скоро дядо Марадона!Наркотиците не прощават
6
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жалък ***
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това лято Марадона отново събра погледите върху себе си по време на световното първенство в Русия, където бе специален гост."Събра..." щото се беше чалмосал с един спийдбол и не знаеше на кое небе се намира!
4
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какво трябва да знаем "И защо трябва да го знаем? Има едни нормални хора които не се интересуват от подобни глупости.
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-великия футболист!!!
2
17
 
17
 
! Отговори
от баба Мара и Дона преди 5 години
Велик е! И добре ,че го барнаха тогава 94г. иначе щеше да има ,,българи юнаци,, на върба в сряда ! За това всички тогавашни национали да не се самозабравят и да знаят ,че половината от нашето 4-то място си е чисто негово по право !
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...и Бога на коката !