Марко ван Бастен на 54: Холандска голова машина

Ето най-любопитното за големия нападател на Аякс и Милан
Обновена: 31 окт 2018 08:42 | 31 окт 2018 07:48, Красимир Ангелов
19

Снимка: Reuters

На днешния последен ден от месец октомври рожден ден празнува един от най-емблематичните футболисти от края на 80-те и началото на 90-те години на XX век – Марко ван Бастен. Роден през 1964 година в Утрехт, Холандия, той започва професионалната си кариера през 1981 година в Аякс Амстердам.

В своята кариера той играе за холандския гранд в периода 1981-87 година и в Милан в периода 1987-1995 година. Той прекратява официално своята кариера едва на 31 години заради постоянните проблеми с контузии в последните години от неговата кариера.

Смятан е за един от най-добрите нападатели в историята на футбола и един от най-добрите футболисти в историята на Аякс и Милан. За националния отбор на Холандия има 24 гола в 58 мача.

Ето най-важното за легендарния нападател:

Започва да тренира футбол още на 6-годишна възраст.

Той е трикратен шампион на Холандия и трикратен шампион на Италия по футбол.

Ван Бастен е печелил най-престижните индивидуални футболни награди. Той е трикратен носител на "Златната топка" и Футболист на годината на ФИФА през 1988, 1989 и 1992 г.

Носител е на "Златната обувка" за 1986 г.

Европейски шампион с Холандия през 1988 г.

През 2007 година "Sky Sports" го нарежда на първо място в класацията за най-великите спортисти, приключили кариерата си прекалено рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8 Бъркаш церемониите отворко! Стоичков вкара топката в целта, а Уго Санчес, който стреля преди него не успя на церемонията през 1990 г., на която си поделиха Златната ОБУВКА, тъй като и двамата имаха по 38 гола!
17
1
 
6
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
През 1994 година само Ромарио заслужаваше ЗТ но той е бразилец а топката се даваше само на европейци бре!Златната топка до 1995 година се даваше не за най-добър в Света а само на най-добрите европейци в Европа бре! А иначе ФИФА присъди наградата за най-добър в Света на Ромарио в нейната класация за 1994 година бре!Втори беше Роби Баджо а трети Паоло Малдини бре!А анкетата за Златната топка всъщност е само на едно частно,макар и МЕГАавторитетно списание от Франция бре!Казва се ФРАНС футбол бре!!!
16
1
 
6
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
.....ценят във света на футбола бре!Срещу Швеция и Нигерия беше трагичен бре!Посочете ми един-единствен мач на националите в който той да е отбелязал РЕШИТЕЛЕН тоест ПОБЕДЕН гол бре!??Решителни голове са белязали Якимов и Гунди или ония дето го гониха от всички клубни отбори-Кощата или другия неудачник-късметлия -наркомана от Сливен бре!Дето след престоя му в Бешикташ от УЕФА му забраниха да играе повече професионално бре!Посочете ми един мач в който само джуревеца е отбелязал голове бре!!!
15
1
 
6
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
нямат и НИКОГА НЯМА ДА ИМАТ бре!А що се отнася до 1994 година-то това беше една от най-нелогичните ЗТ давани някога бре!Същата работа като на Беланов през 1986 г бре!За джуревеца гласуваха изключително много кореспондентите от Изток-Европа и бивш СССР бре!При положение че 1994 г джуревеца беше унизен на финала срещу АС Милан с 0:4 а на Мондиала не беше ЕДНОЛИЧЕН голмайстор бре!От седемте мача той нямаше един силен бре!От шест гола три от дузпи и два от статични положения бре!Такива голове не се
14
1
 
6
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
Та Берлу е успял да ги подкупи и те са прецакали джуревеца бре!??Ха ха ха!Това само вулгаропитек който съди по себе си може да го твърди бре!И вече 26 години никой от "подкупените"не се издаде не си призна и не се разкая бре!Ха ха ха!Ако такова вулгаропитешко твърдение се появи официално в масмедиите,италиански или холандски то адвокатите на Берлу или на Ван Бастен ще го РАЗПОРЯТ от ДЕЛА за НАНЕСЕНА ОБИДА и КЛЕВЕТА бре!Но тука в некакъв сайт всекакъв анонимник може да твърди всичко-доказателства
13
1
 
7
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
...същата година 1992 след загуба от ЦСКА Москва с 2:3 у дома бре!Срещу Дория на финала беше най-слаб на терена(греда срещу Палиука от три метра!!??)а единствения му "принос"в мача беше че побутна от статично положение топката за Куман в 113 минута бре!Води се асистенция-ха ха ха!Пас на 60 санта разстояние!Ха ха ха!И що за БОЛНИ и ДЪЛБОКО ПОКВАРЕНИ и ПОДПУХНАЛИ мозъци могат да твърдят че Берлу купил ЗТ за Ван Бастен бре!Списание Франс Футбол имаше 52 кореспондента които гласуваха петиците бре?!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 5 години
Ха ха ха!Когато човек е заблуден и некомпетентен и страда от патриотарщина-резултата е безумни постове бре! През 1992 г Ван Бастен стана шампион на Италия пролетта,а не игра в КЕШ защото АС Милан беше наказан бре!През лятото направи много силно Европейско с Холандия като биха Германия с 3 към 1 гола бре!Отпаднаха на полуфинала нещастно след дузпи!Есента беше само за него-великолепен полусезон в Италия и фурор в КЕШ бре!Докато джуревеца беше шампион благодарение на Тенерифе бре!Отпадна от КЕШ...
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе.Като толкова говорите за Златната топка на Бастен през 1992,че трябвало Стоичков да я вземе.Ще отбележа че ако през 1994 можеха да я взимат играчи извън Европа,то със сигурност нямаше да я вземе Стоичков.Щеше да я вземе Ромарио-шампион на Ипания,КЕШ с Барса,Световен шампион с Бразилия,едноличен лидер на отбора световен шампион.От следващата 1995 вече можеха да я взимат играчи извън Европа и я взе Джордж Уеа от Милан и Либерия.
10
1
 
32
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Марко Унико. Велик и много интелигентен футболист. Моля не правете съпоставки с балкански простаци.
9
12
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
През 1992 Стоичков стана шампион на Испания и взе КЕШ с Барселона а Ван Бастен никъде го нямаше единствения спомен за него от тази година беше головете му Срещу Гьотеборг като единия беше с задна ножица.
8
4
 
25
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Не коментирам за оная златна топка кой е трябвало да я вземе!Но е факт че Христо Стоичков бе глуха резерва в отбора на "Парма" и престоят му в Италия беше като на Шефченко в "Челси"А иначе безспорно М.В.Бастен бе любимецът на цяла ЕвропаАбе много прилича на Георги Аспарухов и за радост поне е живВинаги е бил страхотен и възпитан джентълмен поне като играеИ си спомням един мач нещо не издържа и зверски удари с лакът един съперникСамо след месеци се контузи и край
7
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя, Берлускони му купи едната златна топка, за сметка на нашия Стоичков. Помните ли, церемонията по връчването, когато нашия вкара топката в стоте точки а холандеца, нищо?
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям играч. Тотален, интелигентен футбол. И като нищо не помагаше го скъсаха от ритане. В резултат той след 28години почти не игра футбол от контузии.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен е дай - добрият нападател заедно с Юрген Клинсман
4
23
 
10
 
! Отговори
Иван преди 5 години
През 1992 година незаслужено му дадоха златна топка Стоичков беше много по добър тогава.
3
18
 
1
 
! Отговори
сс преди 5 години
този като се качи в автобуса с Жан Клод Ван Дам и става голям калабалък, заемат целия бус...
2
0
 
36
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Велик.Много рано му разбиха краката за да не може да играе!
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помня какъв гол отбеляза на финала на Евро`88 срещу Русия. Направо ги хербаризира. Който иска да го види гола.