Mозъчни увреждания при млади футболисти?

Посъветвайте детето си, преди да го пратите на тренировка
Обновена: 5 ное 2018 11:41 | 5 ное 2018 11:30,
25
Mозъчни увреждания при млади футболисти?
Снимка: Getty Images

Изследователи от болничната мрежа Orlando Health са открили доказателства за когнитивни проблеми и биомаркери на микро-РНК, които показват мозъчни увреждания от сътресения, причинени от контакт глава в глава при футболните единоборства.

Откритията сочат, че трайните увреждания, причинени от каквито и да е сътресения на мозъка, свързани със спорта, настъпват по-рано от очакваното, пише Neurosciencenews.

Все повече и повече случаи потвърждават, че системните удари на главата имат последици за цял живот за професионалните футболисти, но новото проучване на Orlando Health в сътрудничество с Невроизследователски консорциум открива доказателства за трайни последици от наранявания на главата в много по-млада възраст от очакваното.

Проучването изследва биомаркерите в кръвта, наречени микро-РНК, и установява, че футболните играчи още в колежа имат повишени нива на тези биомаркери дори преди началото на футболния сезон.

"Беше съвсем шокиращо да научим, че биомаркерите са високи, преди да да е започнал сезона", казва д-р Линда Папа, водещ автор на изследването и лекаря в Orlando Health. "Това предполага, че последиците от травми от миналото на главата са с продължаващи последсвтия с течение на времето", казва той.

Изследователите също така са провели когнитивни тестове с всеки участник в проучването преди и след сезона и са установили, че тези, които имат проблеми с равновесието и паметта, имат по-високи нива на биомаркерите.

"Някои от тези играчи никога не са били диагностицирани с мозъчно сътресение, но все още имат повишени нива на биомаркери в кръвта си, което показва, че те вероятно са претърпели наранявания на главата, които не са достатъчно тежки, за да бъдат клинично диагностицирани, но все още причиняват увреждане", казва Папа.

По думите й тези биомаркери могат потенциално да помогнат за идентифицирането на тези по-леки наранявания на главата, за да могат играчите да получат правилното лечение.

"Надяваме се, че биомаркерите всъщност ще ни дадат степента на нараняването, а не просто да кажем дали това е мозъчно сътресение или не", казва още Папа.

Докато подобрените оборудване, техника и методи са в помощ за диагностицирането на сътресения през последните години, това ново изследване показва колко е важно да се наблюдава мозъчното здраве на спортните играчи и да се разбере как непрекъснатите удари могат да доведат до хронични проблеми.

"Налице е много по-голяма информираност за наранявания на главата, отколкото е имало, и всъщност зависи от всеки родител да прави изследвания на детето си и да обсъжда темата с треньорите", казва Папа.

Проучването на Orlando Health установява, че колежаните футболисти често имат и когнитивни проблеми, дори и да не са били диагностицирани с мозъчно сътресение. Изследователите твърдят, че кръвните биомаркери могат да бъдат използвани за откриване и лечение на по-леки наранявания, които също могат да причинят промени в мозъчната функция.

Линда Папа казва, че в бъдеще тестването на тези биомаркери на микро-РНК може потенциално да помогне да се идентифицират рисковите спортисти, които да се наблюдават по-внимателно и да получат възможно най-ранното лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
9
 
! Отговори
колко странно преди 5 години
Най-успелият ни футболист Хр.Стоичков е и най-глупавият...
17
0
 
5
 
! Отговори
млад фут преди 5 години
Зависи от главата аз моята си я бия постоянно но тя само ме плюе.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то да биеш тая топка с глава не е шега. Който иска да пробва, но не е желателно, да посрещне топката с глава изритана от вратарското поле - директно от въздуха, без да е тупнала първо на земята. Направо си почки в комоцио.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Mозъчни увреждания при млади футболисти?"---Ами, да! Жив пример у нас Банкянският Боко. Като малък е "ритал мачлета" с глава (краката са му пречели) и е получил такова нещо.И сега още си му личи. Ама, той сам си казва, че като малък е бил "дете с увреждания" :)
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости.... Сигурно е "по-добре" вместо да тренира футбол или някакъв друг "увреждащ" главата спорт, детето да стои по няколко часа пред компа, плей стейшъна, да скитосва улиците, да пуши, да стои обездвижено и т.н. Защо "изследователите" не сравнят едно "увредено" трениращо дете и едно "неувредено", стоящо по цял ден пред екрана и тъпчещо се със сандвичи....
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zapoznatТрябва да мисли независимо дали играе футбол или сокър. Без да мисли всеки може ако го уредят в националния - ще рита и ще тича пък каквото стане.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕНАТАНа мен ми е чудно как в малка държава като България има толкава отбори и то почти без публика. Даже финала на бг първенство се гледа само от най-запалените.
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Американския футбол е футбол, защото топката е един фут и има топка.Европейския се нарича сокър. В България сме разменили понятията.
10
2
 
3
 
! Отговори
Вълнаро преди 5 години
Не съм съгласен да се сложат всички футболисти под определението "nрост". Масовката наистина е зле, но има и читави. Един футболист по-*** ли е от една шивачка например? Той си вади хляба с краката, тя с ръцете.
9
0
 
13
 
! Отговори
zapoznat преди 5 години
Това си е бонус.На футболист мозък не му трябва иначе почва много да мисли. А почне ли да мисли...
8
0
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
при толкова много мозачни клетки голяма работа че умират няколко хиляди които футболистите така или инче не ползват.докато ходят и могат да дъвчат дъвка едновременнно всичко е наред
7
0
 
15
 
! Отговори
ицо стоичков преди 5 години
на футболистите мозъка им служи за уред за равновесие...хехе
6
3
 
12
 
! Отговори
ПЕНАТА преди 5 години
Страна, в която дори посредствени футболисти, ритнитопковци печелят по 3-4000 хилки на месец, а учители и лекари по 800-1000 лева е ненормална, обречена страна...
5
3
 
10
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Футболистите нямат мозък, камо ли да имат мозъчни увреждания....хахахаха...и боксьорите, каратистите и те....муахахаха
4
0
 
6
 
! Отговори
PR преди 5 години
Колеги, не стреляйте по пианиста, той толкова си може. Интересно Цветелин като е превеждал дали му е щукнало "колко пък контакта глава в глав да има във футбола"?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те от къде да знаят :)
2
2
 
29
 
! Отговори
izrodsym преди 5 години
Поне да бяха уточнили, че става въпрос за американски футбол и да сменят картинката на новината!
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то какъв футболист ще е ако няма мозъчни увреждания????