Левски vs Любо Пенев: Казанска афера, драми и побоища

Треньорът на ЦСКА има четири паметни мача срещу "сините"
22 фев 2019 10:30, Веселин Коларов
15
Левски vs Любо Пенев: Казанска афера, драми и побоища
Снимка: Булфото

Големият мач на България между Левски и ЦСКА наближава! В неделя вечните съперници ще се изправят един срещу друг, като и двата отбора влизат в сблъсъка с нови треньори. "Сините" са водени от Георги Дерменджиев, докато "червените" от легендата си Любо Пенев.

За пети път в треньорската си кариера бившият нападател ще се изправи срещу 26-кратния шампион на България, показа проверка на Gol.bg. Числото наистина е малко, но за сметка на това мачовете са паметни. В два от случаите Пенев е треньор именно на ЦСКА.

През 2009 г. двата гранда се изправят един срещу друг в директен спор за титлата. И това е последното дерби, когато големите съперници играха помежду си за златото. Левски спечели с 2:0 с голове на Георги Христов и Зе Соарес, които се появиха като резерви на контузилите се лидери Георги Иванов и Христо Йовов. Впоследствие това се оказа и последен двубой в кариерата на Гонзо, а в края на сезона "сините" ликуваха титлата, което не им се е случвало оттогава. Пенев има и една победа - 2:0 през есента на 2009 г. с голове на Иван Стоянов и Костадин Стоянов. Сблъсъкът стана известен като "Казанската афера".

Съперниците се готвят трескаво за двубоя и изведнъж пристига светкавична оферта за четиримата най-добри играчи при "сините", които тогава са водени от Радко Достанич. Във факса, който е от руския шампион Рубин (Казан), има милионно предложение за закупуването в пакет на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес. Те заминават на мига, пропускат мача и в Русия научават, че... никой не е чувал за тях. И без тях Левски пада с 0:2.

После Любо Пенев застава начело на Литекс, който беше основен конкурент на Левски за 1-то място. През есента двата отбора се срещнаха в Ловеч и домакините спечелиха с 2:1. Дербито беше изпълнено с малко футбол, много бой, особено в 32-ата минута. Мачът беше прекъснат за дълго и футболистите си разменяха удари край тъчлинията. В резултат на това, Пламен Николов (Литекс) и Дарко Тасевски (Левски) бяха изгонени, а жълтите картони валяха като порой. В крайна сметка "оранжевите" спечелиха с 2:1 с гол на Светослав Тодоров 60 секунди преди края.

През пролетта двата отбора се срещнаха на "Герена" и за двубоя беше извикан чужд съдия. Отново не се мина без изгонване на футболист – Веселин Минев, но домакините спечелиха с 2:0. В края Литекс грабна титлата, с което Любо Пенев си върна за изгубеното злато с ЦСКА и изравни резултата на 1:1. В преките двубои като треньор срещу Левски той има равен резултат и в неделя има шанса да поведе.

Любо Пенев беше треньор за един месец и на Ботев Пловдив, но напусна поста преди да излезе в мач срещу "сините". Причината беше финансовата криза, в която изпаднаха "канарчетата" през 2014 г. 

Вижте статистики от мачовете в материала на Gol.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
4
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Смешници сини!Когато биете ЦСКА, казвате бихме ЦСКА. КОгато паднете от ЦСКА , казвате ЦСКА е Литекс. Все е тая от кого падате, ЦСКА , Литекс пък дори и от Монтана да е. Важното е че падате!
9
2
 
4
 
! Отговори
Статистик преди 5 години
Само да ви припомня, че Ловеч и умрелият клуб заедно имат общо един равен срещу Дерменджиев.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Алекс ХънтърАма болката отзад съществува, нали? Няма значение дали е червен или оранжев, важното е добитъка да цвили.
7
5
 
6
 
! Отговори
Варна преди 5 години
Видно е, че в ЦСКА вече се работи дългосрочно и по-европейски. След назначаването на италианския спортен директор, който междувпрочем е сериозно име в Италия, сега дойде ред и на доказано име за треньор на школата, какъвто е Пауло Кардозо. Хубавото е че Ганчев осъзнава, че в голям клуб като ЦСКА, модела на футболния клуб Литекс няма как да се приложи. За момента остава да се намери спешно качествен техничен халф и стабилен вратар. ЦСКА има нужда от бърз плеймейкър, който да може да преодолява съперници на скорост и да връзва играта на червените.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литекс София ли ще играе?
5
6
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Тоя Пенев незнам дали е легенда, но като чуя името му първата ми асоцияция е за две думи - чичовото и супа. Сигурен съм, че и много други ще го запомнят така. По/скоро е смешка отколкото легенда.
4
6
 
11
 
! Отговори
супа преди 5 години
Как е възможно да ду хаш супата и да те обявяват за легенда сигурно е духал и нещо друго.
3
9
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
вечно дерби няма повече от две години вече! единият отбор не съществува!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казанската афера е показателен пример за нивото на професионализъм в българският футбол или по-точно за липсата на такъв. 10г нищо не се е променило. Мърляви и алчни собственици, откровенни бандити, лъжат, мажат и точат средства от където намерят, а глупавите запалянковци гледат жалки футболисти. За това никой не трябва да се очудва за състоянието на българският футбол. В мустака на Батков има повече интелект, отколкото в главата му.
1
6
 
27
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Любо Пенев бил треньор? Не знаех, чудех се какво подвиква по пресконфернции облечен с цесекарски анцуг.