Отбор на надеждата: Вени за футбола и мечатата да играе в "Лудогорец"

Световното по футбол за бездомни хора променя живота на осем момчета
Обновена: 23 фев 2019 11:09 | 23 фев 2019 07:40, Екип на Dnes.bg
8
Отбор на надеждата: Вени за футбола и мечатата да играе в "Лудогорец"

Шестнадесетото световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити остави трайни следи в живота на осем български момчета, които изведоха родния "Отбор на надеждата“ до 12-а позиция в крайното класиране на шампионата.

Сред впечатляващите победи на националите е тази срещу състава на Южна Корея с 11:3. Пет от попаденията във вратата на съперника отбеляза Венелин Иванкин. Той е на 17 години. Навърши ги на 12 ноември, докато беше в Мексико Сити. Така че триумфите, които извоюва със съотборниците си, а и въобще участието му в Мондиала със социална цел, вероятно ще са едни от най-запомнящите се подаръци за празника му. Не по-малко ценни за него са и научените уроци за футбола, а и за живота, от селекционера Борислав Фердинандов и Виктор Кирков, мениджър на тима и изпълнителен директор на "Спортс Мениджмънт България” – компанията, която реализира проекта "Отбор на надеждата”. Радостта и удовлетворението стават неизмерими, когато се прибавят още приятелството и подкрепата на съотборниците.

"Свикнахме един с друг и играта се получава… Приятели сме и извън терена. Не се притесняваме за Световното, казваме си, че трябва да ги бием и се молим за това. Но първо, най-важното е да сме живи и здрави”, казва Венелин, който всички наричат Коко. Няма логика. Просто така. "Дори учителите ми казват Коки”, допълва с усмивка младежът два-три дни преди да замине с останалите момчета от тима за Мексико.

"Отбор на надеждата” за тях не е само възможност да покажат уменията си на терена, да сбъднат мечтите си, да намерят нови приятели. Тимът вече е семейство. И както в семейството, в "Отбор на надеждата” също се разчита на взаимна подкрепа. Помагат си, окуражават се и се молят заедно. "Да, аз съм вярващ”, казва Вени.

Той е мюсюлманин, другите момчета са християни. Различия няма. Изцяло са заличени. Момчетата са обединени от вярата, общите мечти и цели, приятелството. И не на последно място, обичта към най-популярната игра.

"Футболът много ме промени. Промени се поведението ми”, казва Вени и допълва, че преди емоциите от играта надделявали и се ядосвал. Бил по-неотстъпчив. Откакто е част от "Отбор на надеждата”, той проявява разбиране към всеки, изслушва и опитва да приеме другата гледна точка. "Треньорът ми повлия за тази промяна.

Казва ми да имам респект към съотборниците и противниците. Да се уважаваме един – друг в отбора, да не се караме за най-малкото и да стане нещо - няма проблем, продължаваме напред… В момента се учим, никой не се е родил научен”, споделя Вени и допълва, че благодарение на треньора Борислав Фердинандов "играта им е супер”, учи ги на техника и пасове.

Всеки от играчите от "Отбор на надеждата” е преминал или живее в изпитание. И всеки от тях от рано е научил важни житейски уроци и умее да уважава това, което много други приемат за даденост. Така че Вени е наблюдателен не само за своята промяна, а и за тази, която вижда. В тима обаче „не отварят теми за проблемите, само за играта, за хубавите неща…”: "Футболът премахва проблемите. Обръщаш повече внимание на играта, не мислиш за проблеми”.

Вени обича футбола от малък. Спомня си, че още от 6-годишен се събира с приятелите си на „една полянка” в столичния квартал "Ботунец”, където живее със семейството си в общинско жилище.

"Баща ми работи в строителството, а майка ми не работи засега… Винаги сме живели там. Откакто се помня, сме там. Плащаме наем”, споделя Вени.

В близките месеци, когато времето се затопли, той възнамерява да си намери работа, за да може да подпомогне семейния бюджет и да сменят дограмата вкъщи.

"Необходимо е, тъй като преживяваме зимата много тежко в нашия апартамент. Топлим се на дърва, имаме печка”.

Иначе той доста често помага на баща си в работата му. В бъдеще Вени планува да продължи образованието си, като го съчетава с професия, за да се справя изцяло сам и да помага на семейството си: "Искам да си изкарам шофьорска книжка и да работя като шофьор, да ми е отделна работа”.

Засега Вени съчетава футбола с училище. Посещава 85-то СОУ в квартал "Враждебна”. В 11 клас е и всички съученици и учители го подкрепят и се радват на успехите му.

Още от самото начало, когато става ясно, че е част от "Отбор на надеждата”, който ще представя България на Световното в Мексико Сити: "Говорих с класния ми ръководител, директорката, г-н Кирков прати бележка, че ще отсъствам, няма проблеми. Дори ми стискат палци! Моите съученици много се вълнуват. Казват: "Де да можех и аз да отида!”, успех ми пожелават и да се пазя. Най-важното е да сме живи и здрави!”. Това казали и родителите му, които много се гордеят с него. Техни са и думите, които Вени е превърнал в лично мото: "Няма да се отказвам! Само напред!”. Затова смело споделя мечтите си, че след като завърши гимназия, смята да "учи нещо, разбира се, свързано със спорт” и да опита да се присъедини към школата на ФК "Лудогорец”. "Искам просто, както например сега, по-големите футболисти, да кажем Меси, Роналдо… Не, че ще стана като тях, но искам лека-полека така да се издигам”, казва Вени. И със сигурност няма да загърби игрите с приятелите си. Вени ще продължи да участва в състезанията, които организират в квартал "Ботунец”.

"Ставаме в 8:00 часа, събираме се на полянката и играем. Организираме си турнири, например, новите срещу старите блокове в квартала”.

Вени пое подадената му ръка и използва предоставения му шанс по най-добрия начин. От 17 март обаче започват селекционните турнири за избор на нов национален „Отбор на надеждата“, който ще представя България на Homeless World Cup през 2019 година в Кардиф и нови 8 момчета в неравностойно положение ще бъдат докоснати от вълшебната пръчица на футболната игра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез май само от прически го докарват :) ще кажеш, че на конвейр ги правят. Пародия.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1 Богата фантазия имаш, само че болна за съжаление.
1
9
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Дано да не се изтрие, защото искам да кажа истината, такава каквато я знам.Има един собственик на фармацефтични заводи, които вместо антибиотици произвеждаха амфетамини за да може децата примамени от Ислямска Държава ИДИЛ да може да секат глави без да им пука. Имаше една българска морска компания, кото пласираше амфтемините и наркотиците за ИДИЛ. Сега разбирате ли, защо ако един отбор дори вземе ШЛ на Европа, честните хора в България няма да подкрепят отбора финансиран от главорезите на ИДИЛ?