Барса и Реал Мадрид хванаха Еврокомисията в грешка

Съд анулира решение с искане за възстановяване на недоплатени данъци
26 фев 2019 20:10,
3
Барса и Реал Мадрид хванаха Еврокомисията в грешка
Снимка: Reuters

Европейският съд в Люксембург отсъди, че Европейската комисия е допуснала грешка, като е преценила като незаконна държавна помощ данъчна отстъпка, дадена на четири професионални клуба от висшата лига - Барселона, Атлетико Осасуна, Атлетик Билбао и Реал Мадрид.

Като печеливши отбори те се възползвали от данъчно облекчение, което им позволявало да не се регистрират като търговски дружества, а като спортни организации. Поради това те плащали 5% по-ниски данъци от останалите клубове, които трябвало да се регистрират като търговски дружества с ограничена отговорност.

Практиката е продължила над 20 години, до 2016-та, когато Испания отменя привилегията, а Еврокомисията публикува резултатите от разследването си.

Според нея данъчното изключение ги облагодетелствало за сметка на данъкоплатеца и трябвало да се тълкува като държавна помощ. Брюксел изисква испанската държава да си я събере като несъвместима с правилата на вътрешния пазар. Сметките на Брюксел сочат, че въпросната сумата е до 5 млн.евро на клуб и нарежда на Мадрид да направи точните сметки.

Барселона и Атлетик обжалват решението пред съда.

Три години по-късно магистратите излизат с решение по спора, според което, Еврокомисията е сгрешила като не е отчела, че данъчния режим за спортните клубове и за търговските дружества в Испания има както позитиви, така и негативи. Те вземат предвид аргументите на Барселона, че са инвестирали печалбата в придобиването на нови играчи, плащайки за това по-високи данъци, отколкото редовите търговски дружества. Така, между 2000 г. и 2013 г. клубовете, регистрирани като организации с нестопанска цел са били в "много по- неблагоприятен" данъчен режим от общия корпоративен, смята европейският съд.

Като е взела предвид само изследване на испанската държава за предимствата на данъчния режим за четирите клуба, а не е преценила и техните аргументи, "Комисията е допуснала грешка в преценката на фактите", се казва в решението на съда.

Според Общия съд в момента на приемане на решението Комисията е имала на разположение данни, очертаващи спецификата на съответния сектор, що се отнася до размера на данъчните кредити, а това е трябвало да я накара да се усъмни във възможността за прилагане във футболния бранш на констатациите, отнасящи се за останалите икономически сектори.

В решението се казва, че като не е направила това Европейската комисия "не е изпълнила в достатъчна степен задължението да докаже, че спорната мярка осигурява предимство на ползващите се от нея лица", и затова я отменя.

Сега Брюксел може да спори по правните аргументи, но трябва да се откаже от искането Испания да си прибере обратно парите от четирите елитни клуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
шепот преди 5 години
3 год.Чакат Юнкер да си свърши своетои хоп-справедлив съд.Мама Тери прилага същата хватка.Много хлъзгавитез политически акули.Хем припкатнечестно,хем смирени девици.Кой- чои той прихваща.Ако Юнкер се изкаже,го признавам.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега болния от ишиас да плати разноските по делото и компенсациите на отборите ,които са били злепоставени от ЕК.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
висшата лига - Барселона, Атлетико Осасуна, Атлетик Билбао и Реал Мадрид.Казва се Ла Лига.