Секс, наркотици и алкохол – Марадона в търсене на мир със себе си

Нов документален филм хвърля светлина върху живота на легендата
13 юни 2019 21:23, Нели Христова
42
Секс, наркотици и алкохол – Марадона в търсене на мир със себе си
Снимки: Reuters

Между това да отказва да признае сина си, пристрастяването към кокаина и приятелството на мафията, Диего Марадона някак намира време да стане и един от най-великите футболисти в света. През седемте години в Наполи той успява да превърне отбора в шампион на Италия два пъти, печели Световното с Аржентира и почти успява да защити купата на следващото първенство.

"Златното момче“ събира златни обувки все едно са играчки. За италианците и аржентинците Марадона се превръща в Бог.

Но историята знае, че или умираш като герой или живееш достатъчно дълго, за да се видиш като злодей. И такъв е случая с Диего – личният му живот извън игрището е шумен, скандален, превръща го в лошия герой. След десетилетия на мълчание Марадона най-накрая получи шанс да проговори.

На фестивала в Кан тази година спечелилият Оскар режисьор Асиф Кападия, представи своя документален филм за легендата. Лентата представя футболиста като хладнокръвен човек, който все още се бори за мир след като е живял живота си безразсъдно.

"Кападия е получил признания, която аз не съм чувал, а го следвам от 30 години“, казва близкият приятел на Марадона и биограф Даниел Аркъки пред CNN.

Когато се ражда през 1960 година, Диего е просто "малко черно хлапе от бедняшкия квартал“ по думите на бившия му фитнес треньор Фернандо Синьорини.

Марадона признава, че футболът спасява живота му. През 1982 година отива в "Барселона“ с рекорден трансфер, но болест и контузия го изваждат от строя за следващите два сезона. Освен "Неаполи“, никой друг не иска да го купи. Както гласи заглавието на един вестник: "Най-бедния град в Италия купува най-скъпия играч в света“.

Така, Марадона се озовава в Италия. "Не бях светец“, казва той. Неговата любовница Кристина Синагра е в напреднала бременност, когато бляскавата кариера на Диего излита след световното в Мексико през 1986 година. До 2003 г. той отказва да признае бащинството на сина си.

Кападия показва и как Марадона е започнал своята връзка с неаполитанската мафия "Камора“. Пред CNN говорители на футболиста отбелязват, че Диего не е имал нищо общо с мафията, а снимките, на които той седи с огромна усмивка редом до най-видните босове от мафията, са направени в момент, в който Марадона е бил най-недосегаемия човек в Италия. Най-богатото семейство в Италия искало снимка с легендата и за това го поканило на парти за рожден ден. Пристрастеният към алкохола и наркотиците спортист, разбира се, се отзовал на поканата.

"Една линия и все едно бях супермен“, спомня си Марадона за първия път, в който е пробвал кокаин, докато още играе за Барселона. Докато е в Наполи купоните му продължават от неделя до сряда. Диего разказва, как се е прибирал и се е криел в банята, за да не го виждат непълнолетните му дъщери.

"Луцифер живее в Неапол“, така вестниците описват момента, в който сърцата на италианците са разбити от гола, който Марадона вкарва в полза на Аржентина по време на Световното през 1990 г. Някои ултраси все още са разстроени. След като наркотици са открити у него, следва 15-месечна забрана легендата да играе футбол. Макар че кариерата му все още не е приключила, той така и не възвръща старата си форма на терена.

"Никой не можеше да му помогне“, казва един от интервюираните за филма. В края на разговора си с Марадона, Кападия признава, че е започнал да задава трудни, тежки въпроси. Футболистът се опитвал да увърта, да отговаря съвсем други неща, ала накрая казал: "Поне имаш смелостта да ме питаш тези неща очи в очи, а не като останалите журналисти, които го правят докато не гледам.“

Марадона все още не е виждал пълния документален филм. Когато режисьорът е попитан, дали според него Диего е вече "в мир със себе си“, Кападия отговаря: "Надявам се“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам е намерил много ,,мир''.Във вид на секс и рокендрол.Че не е лошо.Тоя кеф даже и библейския Бог го одобрява за евреите.
28
1
 
4
 
! Отговори
класация преди 4 години
Най-добрите футболисти1 Кройф, Пеле, Марадона2 Джордж Бест, Бекенбауер, Гаринча, Еузебио3 Ван Бастен, Зико, Зидан, Платини4, Роналдо феномена, Джани Ривера, Роберто Баджо5 Роналдиньо, Боби Мур, Бергкамп6 Кр. Роналдо, Месии т.н.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марадона правеше играчите около себе си много по-добри.Той беше фундаментален играч за своите отбори.Неимоверен лидер на терена.Сам решаваше най-важните мачове.Гледам футбол от 40 години,светът не е виждал друг такъв играч.Бил наркоман,алкохолик?Сигурно.Само че за изкуството и индустрията Футбол важно е какъв играч е бил.Той генерира огромен интерес в играта и я направи най-гледания спорт.Гений.Важно е Ал Пачино и Де Ниро какви филми са оставили след себе си.А какви са като хора никой не знае
26
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Когато човек живее неразумно му се случва това, което понастоящем представлява Марадона. Всеки от нас заслужава съдбата си. Бивш велик футболист, но жертва на пороците си. Сам си е виновен и затова не изпитвам капка съжаление за съдбата му. Jedem das seine, всекиму своето.
25
6
 
9
 
! Отговори
sd преди 4 години
пак ли ни занимавате с този ***?
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топ 5 на всички времена1. Стоичков2. Бербатов3. Балъков4. Божинката
23
4
 
14
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Значи като Марадона друса и се олива е ангел.Аз като пийна 4-5 бири и ставам ***... Какви са тия двойни стандарти?Айде вземете се в ръце. Аз не търся ли себе си, а ?! Само Марадона търси себе си. Понеже идва от планетата Гилгамек и е не-човек, нали. ХАХАХА Я СИ ПИЙ БИРАТА И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 32 Муахахахахаа.....Значи не си чувал за Бразилския Роналдо- Феномена, че даже не си го сложил в топ 10???????Ти си много зле бе, брат!... Платини предМ еси? Кройф пред Меси? Раул пред Роналдиньо?Ще ме попилееш от смях!
21
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрите футболисти:1.Марадона2.Пеле3.Платини4.Кройф5.Меси6.Роналдо7.Гаринча8.Герд Мюлер9.Бекенбауер10.Раул11.Ди Стефано12.Роналдиньо
20
4
 
2
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
Марадона само за да се покаже на тази снимка е взел 1 млн. $ от Puma.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми доколкото разбирам въобще не му е било зле.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 20 Че той Перуката кога е работил след като стана шеф на БФС, бе брат????Той само по самолети и дискотеки след като разбира се е добре оквасен.
17
2
 
4
 
! Отговори
фен преди 4 години
Пак съм много ***,ама нямам толкова пари.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста разхвърляна и хаотична статия
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той Перуката поне само алкохол жули. Преди години една журналистка го пита:- Г-н Михайлов, вярно ли е че пиете по време на работа?- Разбира се , че не! Най-много 2 уискита и то след работа.Смятай колко е проост!))))
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стиви Джи от Константинопол е НОМЕР ЕДНО евъ форевъ! Дженаро знае защо.
13
3
 
2
 
! Отговори
Петко преди 4 години
НИкой човек не намерил мир със себе си,особено ако има пари и възможности!
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топ 5 за всички времена!1. Лионел Меси2. Луиш Назарио де Лима3. Роналдиньо4. Кристиано Роналдо4. Марадона5.Пеле
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13 Ти ще кажеш Пеле, милиони ще кажат Марадона, Милиони ще кажат Лионел Меси, милиони ще кажат Кристиано Роналдо.....истината е субективна и необективна.
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Има само един велик в световния футбол и това е Пеле.