На годишнината от 1993-та: България надви Чехия

Така националите ни прекъснаха серията от 12 поредни загуби
Обновена: 17 ное 2019 21:14 | 17 ное 2019 21:02, Нели Христова
110
На годишнината от 1993-та: България надви Чехия
Снимка: Reuters

България постигна минимална победа над Чехия с 1:0 в среща от Група А на европейските квалификации, играна на стадион "Васил Левски".

Единственото положително в последният мач на капитана Ивелин Попов определено е резултата. Двубоят няма да се запомни с нищо кой знае какво интересно на терена. Все пак трябва да се отбележи, че футболистите на селекционера Георги Дерменджиев стояха много компактно в защита и отчаяха нападателите на гостите. Попадението за нашите момчета бе дело на Васил Божиков (56').

За статистиката пък това бе първи успех за "трикольорите" от 12 поредни мача без победа. Последната такава е от 16 октомври 2018, когато "лъвовете" удариха с 2:1 Кипър. След този успех бяха регистрирани 5 равенства и 7 загуби.

Така България вече има 6 точки и се измъкна от последното място в класирането, изпреварвайки отбора на Косво, който завършва квалификациите на дъното с 3 пункта.

Двубоят започна с домакински натиск, като "трикольорите" първи стигнаха до добро положение за повеждане в резултата. Пас в дълбочина стигна од Ивелин Попов. Той бе в засада и остави кълбото за включващия се на скорост Кирил Десподов. В ключовия момент подаването на нападателя обаче бе неуспешно.

В следващите минути отново Попето бе блзизо до попадение, за което със сигурност жадува. Футболистът на два пъти бе извеждан по чудесен начин, но оставаше в положение на засада.

Дарида и Ондрашек изпробваха късмета си с далечни изстрели в средата на полувремето, но също не постигаха очаквания ефект с тези свои действия.

В края на първото полувреме "трикольорите" се прибраха в собствената си половина и изчакаха края му. Така първите 45 минути завършиха при нулево равенство между двата отбора.

В началото на втората част госитие бяха близо до гола. В 51-ата минута Владимир Дарида центрира опасно от пряк свободен удар. Подаването се превърна в изстрел, който затрудни Георги Георгиев, но стражът успя да се намеси решително.

В 56-ата минута българите поведоха в резултата след заучено положение от пряк свободен удар. Кирил Десподов центрира дълбоко в наказателното поле. Васил Божиков се откъсна от защитата на гостите и с глава засече подаването, пращайки топката неспасяемо във вратата на Ондрей Колар.

След попадението националите ни леко вдигнаха темпото и в 63-ата минута Георги Костадинов се размина за малко с гола. Халфът засече от малък ъгъл поредно центриране в дълбочина, но прати топката над вратата.

Последва ново затваряне в собсвената си половина от страна на "трикольорите", които си чакаха шанса за нов гол на контраатака. През това време пък чехите отново пробваха няколко удара от далечна дистанция, при които Георгиев бе безгрешен.

Още спортни новини четете на сайта на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До муспиЛекувай се, имаш нужда от вниамние на специалист.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СРАВНЕНИЕТОВ грешка си изхвърлихме европейския шампион от 1984 г., след като ги ступахме французите си направиха съответните изводи мобилизираха се, събраха и някой и друг франк и си купиха световната титла 98 - *** година
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До муспиНали знаеш че Черна Гора са християни.
66
3
 
1
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Евреите могат за финала на европейското да докарат Косово - Черна гора. Но могат да направят Европейски шампион България, независимо че финалистите са правоверни в Алаха (Яхве, Йехова, Люци, Ваал, Сатан). Към България евреите имат особени задължения, защото са й харесали територията.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Така България вече има 6 точки и се измъкна от последното място в класирането, изпреварвайки отбора на Косво, който завършва квалификациите на дъното с 3 пункта."Косово са пред нас с 11 точки, последни са Черна гора.
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че съдията руснак си затвори и двете очи за гола от еднометрова засада.
63
0
 
7
 
! Отговори
Сотир преди 4 години
Националните мачове да се играят в Търново,Варна,Стара Загора и Бургас.В София без публика наште играят по-добре.
62
1
 
2
 
! Отговори
Карагьозов преди 4 години
Денят пак беше Неделя...
61
1
 
8
 
! Отговори
Jaguar преди 4 години
Класира се на 4 място преди Черна Гора не Косово. Косово не можем да ги стигнем тази велика сила в футбола е с 11 точки почти двойно на нас.
60
0
 
6
 
! Отговори
ss преди 4 години
А бе, туй ***-то за какво точно го ползвате в тая редакция!?? - "12 поредни загуби" ....То, горкото, явно не знае, че във футбола съществуват и равни резултати!!
59
0
 
5
 
! Отговори
до един преди мен преди 4 години
След 12 мача без победа даже и журналята спряха да проявяват дори минимален интерес към националния, така че напълно в реда на нещата е да сбъркат в детайли около подреждането.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венци Стефанов дали има коментар след мача? Защото бе много словоохотлив преди него.
57
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 4 години
отново сме 4ти - в групата де
56
1
 
26
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Добре е за самочувствието ни ... И никой вече не пуска аванта,тва само в бг манталитета го има като заключение.Играха си нашите и си биха,това е положението.Хубави или лоши трябва да ги подкрепим
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука пък някои се изказват - чехите ни пуснали аванта. Като гледам доста се напъваха, ама не успяха, вратаря ни спаси два-три абсолютни гола. Трябва да се тренира много бързо разиграване в централната част на терена и оттам опити за пробиви. Това не може да е тактика на отбор - затворени и контри. Никой от футболните джуджета не си позволява такава тактика вече.
54
0
 
15
 
! Отговори
олеле преди 4 години
Абе що за писачи имате? Последна в групата е Черна гора без победа, само с три равни. Косово е пред нас!
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе потвърди се,че на тази дата бием!Дали са французи или чехи все едно,важното е,че на тази дата ако има пак мач Господ е Българин!
52
3
 
10
 
! Отговори
ДЕТЕЛИН КИРЧЕВ ДИМБИ преди 4 години
ДО ::::::::::::: СРАВНЕНИЕТО Много отбори нямат звезди или известни футболисти , но играят В КОЛЕКТИВ , раздават се до припадък . То и Португалия е супер отбор и в него играе РОНАЛДО с 5 златни топки ама и неговите топли да сложим --- пак не можаха да победят България НА ТЯХНИЯ СТАДИОН .......... помниш ли го това ? Помниш ли ? ПОМНИШ ЛИ ? Виж , има ютуб , там е записан мача в който за първи и последен път от 15 удара РОНАЛНО не успява да пробие вратата , че и дузпа пропуска , ТЪПЧО !
51
2
 
27
 
! Отговори
СРАВНЕНИЕТО преди 4 години
На вчерашната дата, преди 26 години, насред "Парк де пренс" в Париж бихме Франция с всичките и звезди - Папен, Кантона, Жирес ....Мачът беше решаващ и еднакво важен за нас и за французите.Изхвърлихме световния шампион от финалите в САЩ и станахме 4-ти в света ...Отборът ни беше пълен със звезди, а Стоичков беше носител на Златната топка.Днес с клизма бием резервите на Чехия и то в София.И то в мач без значение за тях, защото вече са се класирали.Днес нямаме нито един известен играч.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен до Атакист преди 4 години
Циника е едно Пловдивско дребно, злобно човече и най вече комплексирано.