Архивите са живи: Юве детронира Аякс с допинг?

„Старата госпожа“ печели втори трофей след победа с дузпи
7 апр 2020 17:52, Веселин Коларов
2
Архивите са живи: Юве детронира Аякс с допинг?
Дел Пиеро беше в отбора на Юве и през 1996 г. Снимка: Juventus.com

Gol.bg поднови рубриката си "Архивите са живи" заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус Днес ни припомнят финала в Шампионска от 1996 година, когато Ювентус победи Аякс след изпълнение на дузпи.

Ето и събитията от 22 май 1996 година:
 
През този сезон Аякс и Ювентус имат превъзходство над останалите отбори в турнира и логично стигат до финал. В редиците на холандския колос ярко се отличават имената на Едвин ван дер Саар, братята Франк и Роналд де Буур, Едгар Давидс, Яри Литманен, Патрик Клуйверт, които впоследствие ще направят запомнящи се кариери.
 
В Юве се открояват Джанлука Виали, Фабрицио Раванели, Дидие Дешан, както и младият Алесандро Дел Пиеро, който ще се превърне в най-голямата легенда на „черно-белите“.
 
Преди срещата във Вечния град Аякс има леко предимство според специалистите, тъй като предната година спечели трофея след победа с 1:0 над Милан с гол на Клуйверт. В състава обаче вече ги няма Марк Овермарс и Кларънс Зеедорф, които са продадени, както и отказалият се Франк Рийкард.
 
Но отборът продължава да е сред най-добрите на Стария континент, докато последният финал на Юве е от 1985 година.
 
Срещата на „Олимпико“ започва шеметно и още в 12-ата минута Ван дер Саар и Франк де Буур не се разбират и Раванели се възползва, за да открие резултата от малък ъгъл – 1:0 за Юве. Опитът на Аякс си казва думата в 41-ата минута, когато Литманен възстановява равенството с точен изстрел от близко разстояние.
 
През цялото второ полувреме италианският колос налага смазваща доминация, но Виали не успява да вкара на празна врата, а Дел Пиеро от чиста позиция подарява топката на Ван дер Саар.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?