Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
35
 
19
 
! Отговори
999 преди 2 месеца
Божков се подигра с Левски! Показа, че отборът изобщо не го интересува. За него са важни само милиардите и далаверите.
17
35
 
8
 
! Отговори
Pepi преди 2 месеца
С две думи - Бойко направо скъса черепа от се кс.
16
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Черепа се е постарал, трябва да му се признае, даже и ЕГН-то на Тиквата е вписал в документите ахахах аххаха
15
25
 
13
 
! Отговори
Do 6 преди 2 месеца
С едно отборче е напред вече Бойко , а васето скелета стана за посмешище на цяла Европа . Как му взеха всичко :D
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 8

Явно ти не си прочел какво е казал адвоката. Или не разбираш. Което и от двете да е, и в двата случая .....
13
0
 
9
 
! Отговори
Сцена 2, действие 1 преди 2 месеца
ФлашкаГейт 2.0
Театрални постановки по време на пандемия.
Вместо в театъра и Операта, по Вашите екрани.
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статията показва интелектуалната "мощ" на нейния автор.
Вчера същият човек написа статията за БГ черноморието и Гърция!
11
5
 
26
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Колко много думи излишни. Божково направи Бате мажоритарен собственик така както Бате преди това направи него. В България властта закача отборите на олигарси да ги издържат срещу което се търпи тъмния им "бизнес". ББ даже беше закачил Берое да го издържа губещия държавен ТЕЦ Марица Изток 2. С народни пари се купуват футболисти от Кот Дивоар. За това пък Властта иска определени услуги от мутроподобните "фенове". Я протестирайте за нещо да ги видите от билизо ..
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 6

Реално вие си фантазирате и след това сами си се смеете на фантазиите си. Сигурен съм, че в Психиатрията си има име за това състояние.

:)
9
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като гърците изтипосаха Боко на корицата на преведеното издание на Бай Ганьо, дойде ред и на Черепа да го опъне публично :D
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвокат Иванов нищо не разбира от акции. Има си съвет на директорите, дето управляват, ама акционера на основния дял може да смени борда и да прави каквото си иска..

Този Иванов чува ли се какви ги говори?
7
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С други думи, тия които допреди малко с пяна на уста обявяваха колко прецакан бил Бойко, какъв гений бил Черепа, как нямало закон който да спре Бойко да вземе акциите и пр. ..... от какво ви е тая пяна?
6
12
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе много шум за нищо, ама главния тулуп стана за посмешище на цялата държава, а като се разчуе - и на цяла Европа - нали така?
ХАХАХАХ
5
38
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 2 месеца
Божков много си повярва.
4
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как за нищо бе, споменават Бойко и другарите могат да полаят като куче зад порта.
3
7
 
45
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
е те това вече е весело!..Не ще да е прост госин Божков..

..насади на пачи яйца тулупестия...Ашколсун!
2
13
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такава гавра с горката Тиква никой не си беше правил досега xD
1
1
 
23
 
! Отговори
левскарче преди 2 месеца
Къде си бабо Дора???