Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фактически Божков се подиграва не само на Борисов,но и на неговите покровители от САЩ и Европа...и това едва ли ще му се размине...и не се знае кой ще се смее последен...
338
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тва е - Джиро ди Герен.
337
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До за даКойто когато трябва ще провери. Не го мислете това. А, иначе, изведнъж всички много се загрижихте за Левски, който от много години е така, но никой извън 10 хил които се събират за "дербито" не го беше грижа какво се случва с него. Сега изведнъж ви стана много спешно нещата да стават бързо. Що така?
336
0
 
3
 
! Отговори
за да преди 3 години
До АнонименЗа да се провери подписа дали е истински трябва да са у него. Иначе ще има куп дела, от които ще загуби ФК Левски. Казусът за някои е заплетен, но си има закони и те трябва да се спазват от всички!
335
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 359Не става ясно дали има джиросване, ако подписа не е "истински", а Борисов вече отказа да приеме акциите и най-вероятно ще го направи и писмено, когато реши. Боко не бърза, явно някой друг е на зор.
334
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 356Един мафиот си прави шегички с Министър-председателя на България. Докато не престанете да мислите това за нормално, страната, включително и Левски София, ще са на тоя хал. Не може да не признавате абсолютно никакви правила и да искате ред. Просто не става.
333
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мастити адвокати вече ви обясниха,че джиросването е като завещанието-всеки има право да ти завещае нещо/джироса,а ти ако не го искаш трябва писмено и официално да се откажеш от него,а не да се криеш като мишок.
332
6
 
8
 
! Отговори
До 356 преди 3 години
Един мафиот си прави шегички с друг мафиот,а потърпевшите са всички,които обичат този клуб.
331
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джиросания да вземе да прехвърли акциите на когото и да е,за да не потъне Левски съвсем.
330
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОставкаБорисов няма нищо общо с това, че някакъв мафиот се опита да си прави шегички. Кой ти плаща да пишеш, че има?
329
3
 
14
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Борисов след като е джиросан неможе повече да бъде Премиер!Иначе продължавайте да бършете.....,той нали си плаща с крадени пари!?***!
328
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИвоАко джирото на акциите не е подписано с характерния за собственика подпис, те джиросани ли са?
327
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 350Е, недей така де. Те тука разни хора се скъсаха да се радват на "гения" Божков. Даже и Президент тръгнаха да го правят. Както се изразиха, "умен, харизматичен, изкарал пари"
326
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩото никой не иска да го убива,просто не искат Божков да идва в България или ако дойде,да бъде съден.
325
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали Борисов е голям приятел с израелците...що не поиска услуга от Мосад да претрепят Божков или направо ще му го докарат в София...знаем с какво е известна МОСАД...Ако разчитаме на Гешев - нищо няма да стане...
324
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Името на Божков се споменава в изтеклата чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България,Божков е даден като пример за някои от най-известните връзки на българския бизнес с организираната престъпност в България.Пак според изтекла през Уикилийкс информация,през 2009 г.временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама определя Божков като най-печално известния гангстер и констатира,че Божков все още е активен в прането на пари,в заплахите, в изнудването, в рекета и в незаконната търговия с антики
323
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Да, възможно е да ги джироса на когото намери за добре, така както бяха джиросани на него без да е необходимо неговото съгласие, това гласи чл. 185, ал.2 от Търговския закон. Вписването в книгата на акционерите е само са да има яснота за дружеството кои са акционерите, но дори и някой акционер да не е вписан няма пречка да отиде на Общото събрание да се легитимара с джирото си и ще бъде допуснат да гласува.Може и на Румен Радев да ги джироса , ще бъде забавно
322
2
 
9
 
! Отговори
АХЕ преди 3 години
Това е много хитър ход. На Акциите, независимо как ще се развие ситуацията, ще присъства и подписът на Бойко Борисов, като ВЕЛИК ЛЕВСКАР :):):)
321
1
 
10
 
! Отговори
Въпрос към Иво преди 3 години
Възможно ли е тогава Бойко Борисов да джироса акциите за Корнелия Нинова.
320
2
 
13
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Акциите в момента са на Борисов по силата на самото джиро, вписването в книгата на акционерите има само декларативно действие и не е елемент от фактическия състав по прехвърлянето.Има задължителна съдебна практика на Върховния касационен съд в тази насока - Решение 159/12.12.2017г. по дело 375/2016г. на ВКС, всеки може да го види в интернет. Ако невежите журналисти се бяха поразровили можеха да цитират тези решения и да зададат по-смислени въпроси на събеседниците си - юристи