Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
3
 
12
 
! Отговори
ОСТРИЛКАТА преди 3 години
Б0жк0в си прави гъргара с едн0книжници и п0длизурки !!!! Джир0сванет0 е акт на пре0тстъпване на прав0т0 на п0лзване и управление на ценни книжа 0т едн0 лице на друг0 !!!! Едн0книжния 0баче 0т къде да знае тези неща ;)
318
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** след *** се надпреварват да оплюват ББ. Няма да стане тяхната работа защото на хоризонта не се вижда алтернативата. Колкото и да се оглеждаме все едни и същи - Нинова с нейните дечковци, ДПС с нейния лидер, който трудно се справя с езика ни или пък смешниците от т.н. ***. Сори, забравихме Мая плямпалото и учиндолския ерген. А бе отчайваща работа. Важното е кинти да падат за тролчетата.
317
8
 
14
 
! Отговори
след преди 3 години
След джиросването , собственик е ББ. Джиросването е термин още от средата на 19 в. И няма страна в ЕС, в който при джиросване, този на когото са джиросани акциите да не ги е приел. Другото е нарушаване на всякакви закони. Според всички закони и кономически правила собственик е ББ. Това, че той отказва да се признае за собственик е негов проблем. И по закон е до 7 дена да ги декларира или да ги джироса. Но те не са при него, а във ФКл ББ направи отново прецеденти в правото!
316
5
 
17
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 3 години
Криещ се ..., страхливец, лъжец, това е Тулупа!
315
1
 
1
 
! Отговори
до 327 преди 3 години
И той, и той.
314
0
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Какво означава джиросване!!!Cаше ,за теб български думи няма ли?
313
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
атака и нфсб няма да влязат на следващите избори и за ГЕРБ е по-добре колкото повече от избирателите им минат към Слави по-голяма ПАТЕРИЦА ХАХАХА
312
7
 
20
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 3 години
Тити е зависим от Бойко през министерството на културата. Сестра му е директорка на гимназията за древни езици и култура и се назначава от министъра. От ТОЛЕРАНТНОТО И УПРАВЛЕНИЕ ГИМНАЗИЯТА НАПУСНАХА РЕДИЦА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И МИНИСТЪРА СИ Я ДЪРЖИ НА ПОСТА. А БЛАГОДАРНИЯТ ТИТКО РЕВЕ И ЛИГАВИИИ КРАКАТА НА БОЙКОЕЙ ТАКА СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА - КУЛТУРНОООО
311
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
медийните игри на гербавците - в Булсатком първо се качва телевизията на Слави и се отказва да се качи телевизията на БСП, КОЛКО СЛУЧАЙНО, след това Алфа и СКАТ се набутват около порноканалитеее последни и НАЗНАЧЕНИЯ ОПОЗИЦИОНЕР слави ЗАПОЧВА ДА УВОЛНЯВА бОЙКО. преди това по гербавата БТВ 20 години тъка...На следващите избори да ограби протестния вот на народа от БСП и да стане поредната патерица за един мандат на ШАЙКАТА. ДАНО РАКЪТ ДА СИ СЪВРШИ РАБОТАТА И ДА ОТЪРВЕ БЪЛГАРИЯ!!!!
310
8
 
16
 
! Отговори
Много смешна сага преди 3 години
се разиграва, но напълно подхожда на скапаната ни държава. На всички стана ясно, че Божков се бъзика с Боко, защото той му подля вода в бизнеса. Божков постави в шах Боко, и пожарникаря се видя в чудо. Сега ще не ще, той трябва да влезе в играта, ще трябва да даде акциите на някой друг. А оня ревлю Тити показа, че е поставена кукла на Боко, сутринта яко го облиза, много велик управляващ е бил, явно чака милостиня от бащицата си!
309
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моралната Шайка, която не може да спечели нито едни президентски избори никога вече да каже коя следваща патерица ще лансира на местни и парламентарни избори за да не дойде Корнелия на власт и да измете Шайката. Кой ще е следващия менток в списъка1. ДПС2. РЗС3. Патреотите4. СДС5. Борис Бонев-усмивката - окрал 10 общински съветнически места от опозицията за 1.6. Слави Трифонов - удостоен с телевизия в Булсатком 7 - КОЙ,КОЙ,КОЙОСТАВКА ОЛИГАРХОМУТРИ!!!! ЗАЯМИХТЕ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!!!!
308
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До къде стигна сагата с ФК "Баце Борисов" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
307
5
 
9
 
! Отговори
:-) преди 3 години
В ГЕРБ щяха да приемат акциите, но не публично а задкулисно ако Божков им бе клекнал и каже давайте вземайте правете ме гол като *** - давайте подставените лица хахахаха
306
7
 
16
 
! Отговори
:-) преди 3 години
От Божков акциите трябва да отидат в по-алчния и човекът ги е дал правилно. Да му даде и всичко останало. *** на ГЕРБ като сте толкова морални ха върнете кинтитееее за които сте си продали съвестта и закопавате демокрацията в България.
305
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Борисов падне от власт тия които сега дирижирано го защитават като Матросов на амбразурата ЩЕ МУ РАЗКАТАЯТ ИГРАТА. а междувременно ние, които сме опозиция и тогава няма да се гаврим с него ще се отвратим за сетен път от троловете, социолозиолъжците, политологолъжците и журналистолъжците продали се като па чаври на ГЕРБако Божков е крал значи ГЕРБ 10 години са го прикривали и едва ли е било заради черните му очи...ГЕРБ как е дарителят Делян?
304
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бoко му трябват само гласовете на левскарите, а не фк Левски
303
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен326А Сретен Йосич?
302
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя що не ги джироса на Миле Китич или Бобан Здравкович...
301
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Бат Бойко не е отказал или приел.Той беше зает.:-)
300
15
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
тука нещата минават всякакви граници,правоохранителните ни органи да помолят ЕК и САЩ за съдействие за връщане на Божков,ако не са зависими и им дреме разбира се,не е невъзможно,арабите ще го пратят опакован ако им кажат САЩ,с Ц.Василев играха този цирк,сега пак,ако искат могат да го върнат,и справедлив и открит съд..ама не им изнася май,ще вземе да говори и ще стане...