Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много глупав ход на Божков.
297
4
 
6
 
! Отговори
някой си преди 1 месец
Джиросване значи някой да ти изкара джигера /далака/!
296
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Божков му пука за "Левски" толкова, колкото на пепелянка за старата й кожа напролет.....
295
9
 
7
 
! Отговори
izh преди 1 месец
Хвърлям един поглед на коментариите и все същото. На комунопитеците само една злоба им е останала. Червения "бизнес" неистово търси начин да се споразумее с бат ви Бойко и да запази награбеното. Ами вие първи гърмите при всяка договорка Париците раздавани на нашите хорица все повече ще намаляват. Утре е ... Кучетата лаят, кервана си върви.
п.п Злобните хорица са затормозени психически, а това означава просто кратък живот. Така че - имате избор !!!
294
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Джиросването на акциите на Левски - много шум за нищо"

Освен, че е една показна глупост на чорбаджиите даже и шум няма, въпреки напъните на масмедиите да раздухват жалката новина.
293
5
 
4
 
! Отговори
f преди 1 месец
Помолете се за Левски да се укрие добре от тур-ците да не могат да го открият кой е и всичките ни български врагове, не само тур-ците, да не могат да го открият кой е, той има нужда, той ни е освободил от робство! Имало е след априлското околосветско въстание начело с Левски, задето половината свят ни потушават въстанията, включително и от Англия, за Русия не знам, и не руснаците са ни освободили, преиначили историята.
292
5
 
8
 
! Отговори
* преди 1 месец
Бойко се разхожда по улицата и до тротоара спира джип с чуждестранна регистрация. Страничния прозорец се смъква и кой да види Бойко вътре- самият Божков.

-Бойко омръзна ми да се крия, ела по-близо да ти дам писмените си самопризнания. че са ми долу в жабката.

Бойко си провира главата в колата през прозореца, Божков вдига стъклото и го защипва.
291
2
 
3
 
! Отговори
f преди 1 месец
ДО ФЕНОВЕТЕ НА ЛЕВСКИ:

АПОСТОЛИТЕ КАТО ЛЕВСКИ А СЪЩО И ИИСУС МОГАТ ДА ВЪЗКРЪСВАТ КОГАТО СИ ПОИСКАТ И САМИ, НЕ СА ГО ОБЕСИЛИ ДОБРЕ, ПАДНАЛ НА ЗЕМЯТА И ПОМРЪДВАЛ, НО СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ПРЕДАДЕН МУ Е БИЛО УГОДНО ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО, АКО НЕ ВЯРВАТЕ, ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА ЛЕВСКИ И ВИЖТЕ КАК ВИ ОЗАРЯВА, НЕ ЗА ДУШАТА МУ, А ЗА НЕГО САМИЯ, КОЙТО И СЕГА Е ЖИВ! НО НЕ ГО ПРЕДАВАЙТЕ КОЙ Е, ДА НЕ ГО ОБЕСЯТ ПАК! БЕЗ ПРЕДАТЕЛСТВА МОЛЯ!
290
0
 
3
 
! Отговори
f преди 1 месец
за който не знае, българската старейшина въльо ку.р.вата е осеменявал тур-киня и прави най-редовно секс със сина си тур-чин, това на трети март да го обяснява, въльо е руснак

нали той е нелегалният холивуд в България и участва в убийствата на български актьори и българи насред улицата, изгонете го тоя из-род! нали той съсипва българския национален отбор, вижте го какво прави по детските площадки да разваля играта на децата.
289
5
 
6
 
! Отговори
ноятс преди 1 месец
"Бившият" собственик и "благодетел" на ФК "Левски" много добре знае какво прави. Прави опит да спаси себе си, а не ФК "Левски"! Кристално ясно стана колко му е бил мил клуба!!! Част от феновете няма да разберат написаното, но и тяхната "любов" към ФК "Левски" е колкото да се дерат на трибуните и да си мерят татуировките!
288
1
 
7
 
! Отговори
демократ преди 1 месец
левсарите не ги искат и даже като подарък..ха.ха.ха никой не ги ще като руснаците..ха.ха
287
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката..."

Саше запознай се със значението на джирото и тогава обяснявай къде били акциите. Всичките гербаджии до един сте прости като гъбено семе, сякаш една майка ви е раждала. Колкото и да не ти харесва, шефа ти Борисов е собственик на отбора.
286
5
 
2
 
! Отговори
акуд преди 1 месец
то от комунисти само номера от селски вечеринки.......толкова си могат
285
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
парите на "левски"търсете в дълбоките деколтета и бикините на камелия,преслава,анелия,джина стоева...
284
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него.
283
2
 
14
 
! Отговори
елза парини преди 1 месец
очакваме всички фенове на "левски"да се присъединят към многохилядния тазгодишен гейпарад...така има поне минимална вероятност някой да им обърне внимание
282
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЖИГОСАН ТИ Е ТУЛУПСКИЯ ЗАДНИК!

ЦЯЛАТА ИНТРИГА Е ПОВЕЧЕ ОТ ***....ХА,ХА,ХАААААААААААААА...
Сега остава 3-4- яки левскарчета , да отидат в Дубай , да си потърсят парите.
Като се върнат---може и да управляват ФК-Левски ....
281
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук става дума за жигосване, другото са глупости.Борисов бе публично жикосан със акциите
280
1
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
ИМА И ДРУГИ ВАРИАНТИ:

ДА ВЪРНЕ АКЦИИТЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ ИМ.....ЗА ДА СЕ УБЕДЯТ ЛЕВСКАРИТЕ , ЧЕ ЧЕРЕПА СЕ Е ИЗГАВРИЛ С ТЯХ...ХА,ХА,ХААААААААААААА..ЗАЩОТО ТЕЗИ АКЦИИ СА БЕЗ СТОЙНОСТ!
279
0
 
17
 
! Отговори
АМАН преди 1 месец
ПИСНА МИ ОТ ТОЯ ЛЕВСКИ...РЕМОНТА НА ГРАФ ИГНАТИЕВ И ВСИЧКИТЕ ВИ СОФИЙСКИ ГЛЕЗОТИИ И ПРОСТОТИИ!!!