Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Джиросването на акциите на Левски - много шум за нищо"Освен, че е една показна глупост на чорбаджиите даже и шум няма, въпреки напъните на масмедиите да раздухват жалката новина.
278
5
 
8
 
! Отговори
* преди 3 години
Бойко се разхожда по улицата и до тротоара спира джип с чуждестранна регистрация. Страничния прозорец се смъква и кой да види Бойко вътре- самият Божков.-Бойко омръзна ми да се крия, ела по-близо да ти дам писмените си самопризнания. че са ми долу в жабката. Бойко си провира главата в колата през прозореца, Божков вдига стъклото и го защипва.
277
2
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
ДО ФЕНОВЕТЕ НА ЛЕВСКИ:АПОСТОЛИТЕ КАТО ЛЕВСКИ А СЪЩО И ИИСУС МОГАТ ДА ВЪЗКРЪСВАТ КОГАТО СИ ПОИСКАТ И САМИ, НЕ СА ГО ОБЕСИЛИ ДОБРЕ, ПАДНАЛ НА ЗЕМЯТА И ПОМРЪДВАЛ, НО СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ПРЕДАДЕН МУ Е БИЛО УГОДНО ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО, АКО НЕ ВЯРВАТЕ, ПОМОЛЕТЕ СЕ ЗА ЛЕВСКИ И ВИЖТЕ КАК ВИ ОЗАРЯВА, НЕ ЗА ДУШАТА МУ, А ЗА НЕГО САМИЯ, КОЙТО И СЕГА Е ЖИВ! НО НЕ ГО ПРЕДАВАЙТЕ КОЙ Е, ДА НЕ ГО ОБЕСЯТ ПАК! БЕЗ ПРЕДАТЕЛСТВА МОЛЯ!
276
0
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
за който не знае, българската старейшина въльо ку.р.вата е осеменявал тур-киня и прави най-редовно секс със сина си тур-чин, това на трети март да го обяснява, въльо е руснакнали той е нелегалният холивуд в България и участва в убийствата на български актьори и българи насред улицата, изгонете го тоя из-род! нали той съсипва българския национален отбор, вижте го какво прави по детските площадки да разваля играта на децата.
275
5
 
6
 
! Отговори
ноятс преди 3 години
"Бившият" собственик и "благодетел" на ФК "Левски" много добре знае какво прави. Прави опит да спаси себе си, а не ФК "Левски"! Кристално ясно стана колко му е бил мил клуба!!! Част от феновете няма да разберат написаното, но и тяхната "любов" към ФК "Левски" е колкото да се дерат на трибуните и да си мерят татуировките!
274
1
 
7
 
! Отговори
демократ преди 3 години
левсарите не ги искат и даже като подарък..ха.ха.ха никой не ги ще като руснаците..ха.ха
273
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката..."Саше запознай се със значението на джирото и тогава обяснявай къде били акциите. Всичките гербаджии до един сте прости като гъбено семе, сякаш една майка ви е раждала. Колкото и да не ти харесва, шефа ти Борисов е собственик на отбора.
272
5
 
2
 
! Отговори
акуд преди 3 години
то от комунисти само номера от селски вечеринки.......толкова си могат
271
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
парите на "левски"търсете в дълбоките деколтета и бикините на камелия,преслава,анелия,джина стоева...
270
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него.
269
2
 
14
 
! Отговори
елза парини преди 3 години
очакваме всички фенове на "левски"да се присъединят към многохилядния тазгодишен гейпарад...така има поне минимална вероятност някой да им обърне внимание
268
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЖИГОСАН ТИ Е ТУЛУПСКИЯ ***!ЦЯЛАТА ИНТРИГА Е ПОВЕЧЕ ОТ ***....ХА,ХА,ХАААААААААААААА...Сега остава 3-4- яки левскарчета , да отидат в Дубай , да си потърсят парите.Като се върнат---може и да управляват ФК-Левски ....
267
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук става дума за жигосване, другото са глупости.Борисов бе публично жикосан със акциите
266
1
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ИМА И ДРУГИ ВАРИАНТИ:ДА ВЪРНЕ АКЦИИТЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ ИМ.....ЗА ДА СЕ УБЕДЯТ ЛЕВСКАРИТЕ , ЧЕ ЧЕРЕПА СЕ Е ИЗГАВРИЛ С ТЯХ...ХА,ХА,ХААААААААААААА..ЗАЩОТО ТЕЗИ АКЦИИ СА БЕЗ СТОЙНОСТ!
265
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С джиросването Тиквата официално е собственик на Левски и единствения начин да се освободи от собствеността си е да прехвърли акциите на друг или обратно към досегашния притежател. Ако ги върне на Божков, това означава, че дава отбора на човек, който е заявил, че не може да издържа отбора, ако зареже акциите, това означава, че обрича Левски на заличаване.Божков така изигра Тиквата, който постоянно се хвали как се грижел за футбола, че на оня чак свят му се зави.
264
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 273/275С други думи, побърза да потвърдиш думите ми, че ден и нощ мислиш за Бойко. :)))) Не е здравословно, излез, разходи се, виж някоя булка. Заведи я на ресторант. А, у. Ей, ще ви съсипе омразата. Виж, Бойко никой не мрази. И на Божков ще му прости. Просто ще му конфискува всичко което притежава в България. :)))))))
263
9
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
БОРИСОВ ---НИЩО НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ , НИТО ЩЕ ПОЛУЧАВА!ТУЛУПСКИТЕ РАДОСТИ , СА КРАТКИ...ХА,ХА,ХААААААААААА...
262
8
 
22
 
! Отговори
Браво Череп! преди 3 години
Джиросването е като завещанието, така че Борисов е собственик на "Левски". Но като премиер няма право да е собственик на търговско дружество и незабавно трябва да бъде отстранен от този пост. Така че Божков свърши това, което овценаселението не посмя да направи. Това се казва добър играч, не случайно забогатял благодарение на Черепа си...
261
6
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Т.Н. "АКЦИИ"---ИМАТ СТОЙНОСТТА НА СТАРИ ТАПЕТИ !ДРУГ ЩЕ Е ПРОБЛЕМА НА ЧЕРЕПА , АКО НЯКОЙ ТРЪГНЕ ДА ТЪРСИ ПАРИ ОТ НЕГО ЗА ДА ЗАБОГАТЕЕ ИЛИ СИ ОПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО , ЗАЩОТО ТОЙ Е ОТ ХОРАТА "БЕЗ РОДИНА" И НИЩО ЧУДНО ЗАРАДИ ПАРИТЕ КОИТО ИМА.....ДА СИ ЗАГУБИ ЖИВОТЕЦА..ХА,ХА,ХААААААА
260
10
 
25
 
! Отговори
до 273 преди 3 години
Посочи ми една държава, в която издирван за арест се гаври с министър-председателя? Няма такава. Утре Божков съвсем спокойно може да направи Тиквата горд собственик на публичен дом в Амстердам и няма кой да го спре да го направи, щото Бойко е смешен циркаджия, а държавната му администрация и за метачи на улиците не става.