Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мокри сънища !Никак, но е яко да си фантазират.:)))))))
258
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271Разбирам ти да беше някой, който до днес да ти е било неутрално мнението за Боко и след тая некадърна изцепка на Боцков, да си решил, че Боко е "за смях", а то ти си го плюеш Боко всеки ден, тъй че какво ти разбира промития мозък от това какво мислят останалите българи?:))))))
257
1
 
14
 
! Отговори
Гарантирано преди 3 години
До последицитеНяма такива. Левски е фалирала фирма, а нефелните му фенове не са това което бяха през първите години на демокрацията. Нито като маса, нито като разбирания. Бойко скоро ще ви инструктира всичките "левскарчета по интерес". И пак ще ревете по форумите. Гарантирано. :)))))
256
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо"Напротив, Божков постигна целта си. Направи тиквения некадърник за смях пред цялата държава. Направи го собственик на футболен клуб докато спеше, чак и ЕГН-то му намери и всичко това докато е издирван за арест. Показа каква жалка пародия на правителство имаме.
255
12
 
8
 
! Отговори
Мокри сънища ! преди 3 години
И как Бойко е станал за посмешище с този отчаян ход ?
254
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 3 години
И по времето на Сергей Станишев е имабло подобен случай с връчване на акции. Само че Станишев, като руски възпитаник, научен е ако нещо му е в ръцете, да не пуска! И взел акциите. Бойко, като бг възпитаник, страх го е да поеме отговорност. И после ви е яд, дето чужденци ви командват. Е, ми като нямате то пки.
253
5
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Отчаян ход на БСП след като им спряха главния спонсор .......
252
3
 
10
 
! Отговори
последиците преди 3 години
Оттук нататък Бойко да се приготви да е виновен дори ако на стадиона на Левски духа вятър или вали дъжд. В очите на феновете на отбора, ако и косъм падне от отбора, виновен е Бойко. Акциите на клуба са несериозно нещо, според премиера. Управници и богщаташи си играят със съдбата на Левски.
251
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 264ВЕрно е голем смех. Само не знам дали си давате сметка кой е обекта :)))))
250
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото "Дневник" в момента имат уникална статия по темата.Там се описва, че най-безболезнения за бб ход е бил да приеме акциите и да ги дари безвъзмездно на клуба.Относно джиросването - юристите, далече от герб твърдят, че бб вече е собственик със самия факт на джиросването, онези, близо до герб твърдят, че било незаконно и бб имал право да откаже, а клубът на "Левски" пък бил обиден от цялото това отношение (щото акциите не били предложени на тях).Демек - очаквайте епизод 2.
249
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго"Което дори според доказано мaлoyмния автор на платени статии (само му вижте вчерашната статия-хейт за почивката в Гърция) означава, че в момента бб е собственик на Левски, колкото и да се дърпа...Па смех, смех....
248
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тити искаше да изкара някой лев, покрай тия акции,ама пак греда. Нищо ревльо, винаги ти остава магистралата
247
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зозо"Като стане работата":)))))))))))Пак празни приказки. Аз знам, че "ще пишете". Само първо трябва да се случи "нещо". После ще обявим "нещото" за "работата" и всичко е точно.Абе, диванни експерти.
246
10
 
21
 
! Отговори
брилянтен преди 3 години
Гениален ход, брилянтно изпълнение! Божков доказа, че е мнооого висока топка и както пише в изявлението за джиросването, връща ги на отговорния за състоянието на "Левски", за да помогне....А сега?
245
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименГюро, стой и гледай. Като стане работата ще пишем пак тук. За сега толкова.
244
8
 
9
 
! Отговори
А Ленин си е в Полша преди 3 години
С днешния си ход, магистърът по математика Васил Божков прехвърли върху д-р Бойко Борисов отговорността за измъкването на ФК "Левски" от сегашната на пръв поглед безизходна ситуация.
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоСя ако те питам какво значи "ще го отнесе", пак ще чуем някоя глупост, сигурен съм ..... :))))))
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоТи май не си четеш собствените постове. Честно. Все едно пишат ПОНЕ двама различни човека. Възразяваш срещу някакви неща, после забравяш като те поправят и така. Къде си се учил да водиш разговор. Не можеш да се фокусираш за 10 минути върху едно и също нещо.
241
13
 
20
 
! Отговори
Тиквочча преди 3 години
пак стана за посмешище Браво Божков !!!
240
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен249за ФРАЗИТЕ да,имаш право!..Но тук фразите са на заден план,ИДЕОЛОГИЯТА СЕ БУТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ!..ако схващаш..