Джиросването на акциите на Левски на Борисов - много шум за нищо

Цялата акция по никакъв начин не помага на клуба
13 май 2020 13:02, Александър Попов
408

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 
Васил Божков и мажоритарният собственик на футболния Левски Георги Попов джиросаха акциите на клуба на премиера Бойко Борисов.
 
Разигралата се ситуация пред Министерския съвет, пред който се появи Сашо Диков като куриер с акциите, може да се определи като много шум за нищо.
 
За нищо, защото тези акции по презумпция няма да помогнат с нищо на закъсалия финансово Левски.
 
"Джирото е прехвърлителен инструмент. Обичайното е да се сключи договор за продажба на компания и в изпълнение на този договор се джиросват акциите, каза пред Dnes.bg адвокат Александър Иванов. - Самото джиро е прехвърляне едностранно на собствеността, нищо друго".   
 
Ако се върнем на сутрешната случка пред МС става ясно, че с джиросването на акциите на Борисов се постига единствено факта, че той може да отиде на общо събрание на ПФК Левски и да участва във вземането на решенията. Дори не е длъжен да отиде, може да изпрати представител. Ако няма такъв - решенията се взимат от другите акционери.
 
"Не можеш да бъдеш увреден с джиро, тъй като ти не си длъжен нищо да правиш. Компанията функционира, защото си има съвет на директорите или борд, който управлява. Акционерите единствено определят кой да бъде в борда. Те не управляват компанията, нито носят отговорност за финансовото състояние. На Общото събрание се определя кой ще управлява дружеството. В случая на Левски, ако притежателят на тези малко над 86% не отиде на общото събрание - останалите 14% ще вземат решение за управлението. Чисто оперативно акциите не възпрепятстват дейността на компанията", каза още адвокат Иванов. 
 
Целият акт има чисто политически отенък, тъй като с джиросването на тези акции на Борисов, привържениците остават с впечатлението, че той трябва да управлява клуба. Но юридически не е така. 
 
Отделно в търговския закон има забрана на политическите лица да придобиват акции под каквато и да е форма.
 
Защо не се променя нищо за Левски?
 
"Да си акционер в дружество не те задължава с нещо. Това ти дава право да гласуваш и контролираш, но не си длъжен. Дълговете си остават на дружеството и ако то фалира - ти като акционер няма да вземш никакъв дивидент. Акционерите са инвеститори - дават пари и ако е успешна компанията ще спечелят дивиденти или ще продадат акциите за повече пари. Ако дружеството фалира - ще загубят това, което са вложили. 
Акционерите не са отговорни за нищо, то затова и джиросването може да бъде едностранно. Не можеш да навредиш на някого с джиросване на акции, нито да му вмениш ангажимент", обяснява адвокат Иванов.
 
Любопитен е фактът и от устава на Левски, според който за прехвърлянето на пакети от акции (над 30%) важат особени правила. Те се регистрират в специална книга, която се съхранява от председателя на съвета на директорите.
 
В книгата се регистрира всяка сделка, водеща до промяна на титуляра на правото за собственост на акциите. При извършването на сделката, водеща до прехвърляне на правото на собственост, отчуждителят и приобретателят са длъжни да направят тримесечно предизвестие до Съвета на директорите за вписване на приобретателя в книгата на акционерите на дружеството.
 
След като Бойко Борисов пресече сутрешния цирк с отказа си въобще да се срещне с куриера Сашо Диков - акциите вече са на "Герена". Предстои развръзката...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
2
 
! Отговори
Локо преди 3 години
Шум ли, такава помия излезе и излиза за управляващите, те сами влезнаха във водопада, а горанчето и боко пляскат срещу течението, но няма дори кой да им се присмее.
358
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да снеме от Бойко Борисов моралната отговорност при евентуален фалит на клуба. Не друг, а "най-големият левскар в България" многократно повтаряше, че смяната на собствеността на клуба е единственото препятствие пред неговото бъдещо процъфтяване. С отказа си да приеме джиросаните му акции от досегашния собственик на клуба и без да посочи физическо или юридическо лице, в чиято полза прави този отказ, Бойко Борисов фактически поставя препятствие пред смяната на собствеността на клуба.
357
0
 
3
 
! Отговори
НИЩО НОВО ,БЕ... преди 3 години
ТО И МАЙКЪЛ ЧЬОРНИ , ИСКАШЕ ДА ДАДЕ АКЦИИТЕ НА ЛЕВСКИ НА ПРЕМИЕРА....ХА,ХА,ХААА....ДАЖЕ КАРАЛ , Т.БАТКОВ ДА ГИ ОСТАВИ НА КАРАУЛА ПРЕД МИН.СЪВЕТ ...АМА БАТКОВ , НЕ БИЛ , АХМАК КАТО ДИКОВ , А .... ГУШНАЛ ВСИЧКИ АКЦИИ!ТАКА ЧЕ---СХЕМАТА С "ДЖИРОСВАНЕТО".... НЕ Е НОВА !ЧЕНГЕТО "ЧЕРЕПА"--ПРОСТО КОПИРА "БРАТСКИЯ *** ОПИТ"---НИЩО ПОВЕЧЕ НЕ МОГЪЛ ДА ИЗМИСЛИ ГОРКИЯ...ХА,ХА,ХААААААААА
356
7
 
6
 
! Отговори
КУЧЕТАТА ЛАЯТ ... преди 3 години
До Анонимен ! Анонимен , ти май си заядливо куче ,но нали знаеш българската поговорка: "Кучетата лаят , кервана си минава !" Както гледам ,цялата страница за писане е обсебена от теб , не стискай зъбки , ще счупиш зъбче ! Колкото до Г-н Борисов , не мисля , че го мразят всички ,щом управлява толкова години . Мразят го некадърните , като теб , но те са без значение и се броят на пръсти ! Съжалявам те " Анонимен " ! Много си жалък и смешен ! БЛАГОДАРЯ НА ДНЕС . БГ
355
2
 
7
 
! Отговори
" ВЕЛИКИЯ " преди 3 години
До Pepi ! Накрая , Тити взе манголиите на " великия " Божков , а не на Борисов ! Великия подведе Тити и си избра , куриерче - зайче , но то заекна на голям камък ! Зайчето правило това което му наредят ,изпълнявал волята на " великия " ? Грешка, голяма грешка ! " ЗАЙЧЕ ВИР - ВОДИЦА СТАНА В ЦЪФНАЛАТА РЪЖ . " Роберт Бърнс .
354
5
 
7
 
! Отговори
Кой? преди 3 години
И какво? Някакъв футболен отбор. Голям праз лук.
353
8
 
7
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 3 години
Винаги съм се чудел как г-н "Ъъъъ" стана журналист ,с капацитета който притежава ...Рано или късно всичко на тоя свят излиза на яве .Защо не някой др а именно роднината трябва на е куриера ? Сега я разбирам и Аня .
352
2
 
18
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Унижения в случая е Тити. Че се пъчи няколко дена как щял да вземе Левски . А накрая взе на Бойко магнолиите .
351
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко си взе отборче от А група, а тука някакви *** пишат, че бошкоф го бил унижил .... Алоо мишоците, бошкоф избяга в друга държава. Май вашия мишок р унижения в случая, не Борисов :-)
350
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живеят ритнитопковците и балъците които им плащат!
349
9
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 години
Ясно е, че ни гласят да плащаме огромни заплати на бездарните чалгари.Уж частен клуб пък на държавна издръжка само защото наркоманите от агитката са платените маши на Бойко и Гешев.
348
18
 
14
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Единствения който се изложи беше Сашо Диков! Както и Тити Папазов, но той принципно си е клоун. Борисов се държа съвсем адекватно в случая. А малко да надскочите тесногръдата си злобица. Каквото Ви се иска и каквото се случва са в две различни неща.
347
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 365Борисов е "посмешище" в очите на хора, които са неграмотни и по принцип така или иначе мразят Боко. Никой друг. С други думи, ти се кефиш, че някой пак ти е доставил дозата допамин днес. И така до утре. Това си е наркотик.
346
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До >>>Значи толкова много мразите Боко. Тая държава не я чака нищо добро ако от вас зависеше нещо, така че по-добре, че не зависи.:)
345
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се споменава кой ще се смее последен, се има предвид Борисов.А в момента е ясно ,че посмешището е Борисов,но както споменах Божков се изправя реално срещу всички,които подкрепят Борисов-САЩ и Европа,но сега ми минава мисълта,че това не е много сигурно...Отдавна се говори ,че Борисов е "пътник" и е вероятно с него да се отнесат така,както той злоупотребява с подчинените си...използва ги...и след това ги изхвърля...
344
4
 
11
 
! Отговори
До 352 преди 3 години
До До 356Не са много, които "обичат" този клуб! Това са една тълпа софийски хулигани.
343
1
 
9
 
! Отговори
>>> преди 3 години
До АнонименКръвно да е дигнал пак кяр...
342
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До >>>Номера успя ... за тия дето така или иначе мразят Боко. Ефекта от това е нулев.
341
8
 
21
 
! Отговори
>>> преди 3 години
Боли го някой за Уефски.... номер беше да се унижи тиквата . И номера успя :)
340
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 359Божков е беглец от закона. Не знам много такива да "са се смели последни". Божков е и един от печалните хора на прехода. И за такива не знам много да са се смели последни. Не са му добри шансовете. Това, че джафка от пустинята, едва ли ще му помогне.