Как се промени светът на футбола заради коронавируса?

Може дълго време да не видим публика на стадиона
Обновена: 21 май 2020 10:11 | 21 май 2020 09:33, Анисия Иванова
4

Футболът се завръща. Преди дни всички отбори в родното първенство подновиха тренировки. Почти сигурно до края на сезона няма да има фенове по стадионите. Всички футболисти бяха тествани за коронавирус. В неделя пък "Борусия" (Дортмунд) разби с 4:0 "Шалке" в дербито на Рур.

"Светът се промени и никога няма да е същият. Оттам нататък аз винаги съм казвал, че футболът е производна на живота изобщо в света. Футболът няма да е същият. Напълно е възможно ние за дълго време да не видим футбол с публика и самите играчи реагират по съвсем друг начин. Лично на мен в първите минути на първия мач от Бундеслигата, който гледах - "Борусия" (Дортмунд) - "Шалке" 04, ми направи впечатление, че играчите като че ли се пазят. Но след това "Борусия" заиграха така, както всички ги харесват още от 90-те години", каза спортният журналист Едуард Папазян в "България сутрин".

"Второто полувреме и следващите два мача, които гледах от Бундеслигата, не ми направиха впечатление на тренировка, а напротив - доста добро темпо. Не трябва да забравяме, че през последните 30-40 години футболистите не са имали 2 месеца пауза. Ние сме изправени пред едно уникално предизвикателство като планета - да се възстановим от нещо, което е спряло за няколко месеца", категоричен е Папазян.

Той подчерта, че футболистите от германското първенство са тренирали между 5 и 10 дни всеки.

"Тренираха под сянката на това, че в някои клубове бяха открити случаи от коронавирус. Не трябва да бъдем прекалено строги критици към това, което виждаме. Самият факт, че първото нещо, което в такъв щаб се възстанови, е футболът, доказва обществената му роля в живота на планетата", допълни спортният журналист пред Bulgaria ON AIR.

Той каза още, че за таван при заплатите във футбола отдавна се говори.

Може би сега е моментът, в който най-радикалните привърженици на редукцията на заплатите поне ще се опитат да се преборят за таван на заплатите в Европа. В САЩ има таван. Там е направено така, че никой клуб не може да изскочи над друг, защото е много богат, както се случва в Европа. Но със сигурност големите пари ще бъдат орязани", подчерта Едуард Папазян.

Журналистът е оптимист, че рестартът на футболното ни първенство ще започне с много повече българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
0
 
! Отговори
До#1 преди 3 години
Добрите и кадърни лекари, мед сестри взимат добри пари... и взимат цял живот, докато футболистите 10-12 год, а след това навън на произвола.... . Не всички футболисти получават като Меси,Роналдо, Неймар..., но не и всички лекари могат да станат професори, нали? ) Мога да кажа, че "работата" на футболиста редовия е по-тежка от работата на добрият лекар.