Защо полицаите в Беларус крият лицата си от протестиращите?

Свалянето на маските им се използва като оръжие срещу тях
Обновена: 17 сеп 2020 19:15 | 17 сеп 2020 19:05, Нели Христова
49
Защо полицаите в Беларус крият лицата си от протестиращите?
Снимка: БГНЕС

Протестите в Беларус срещу диктатурата на Александър Лукашенко не стихват вече повече от месец. Понякога те са мирни, понякога напрежението ескалира. Но напоследък протестиращите са намерили нов начин да се спасят, когато полицията ги нападне - да им свалят маските. Веднага щом самоличността им е разкрита, те се втурват да бягат в случайна посока, за да намерят прикритие.

Още от самото начало на протестите полицията и служителите на КГБ, които арестуват активистите, се крият зад маски. Но видеа от последните дни показват, как голяма група от хора обгражда част от полицаите и свалят прикритието им. Всички те реагират по един и същ начин - скриват лицето си с ръце и започват да бягат.

"Единственият начин да спрем насилието е да свалим маските им не само метафорично, но и буквално. Полицай, който вече не е анонимен, ще премисли поне два пъти, преди да те хване, пребие и отвлече", казва създателят на "Черната книга на Беларус" - група в Telegram насочена към разкриването на самоличността на полицаи. Тя има около 100 хил. последователи. Нейните потребители действат така - веднага, щом разкрият лицето на някои от нападателите си, те публикуват снимка в групата и чрез технология за лицево разпознаване, която да им разкрие кой е той. Ако това не сработи, те пускат обява, в която молят обществото за повече информация за дадения човек. Доста често хората разпознават мъжете от снимката. А щом потребителите от групата вече имат име, те започват да търсят повече информация в отворената база данни.

21 души вече са арестувани, тъй като са заплашвали полицаите и техните семейства. Министърът на вътрешните работи се закани, че арестите ще продължат за всеки, който заплашва служителите на реда.

Миналата седмица Nexta, канал в Telegram с повече от 2 милиона последователи, който координира протестни действия, заяви, че "киберпартизаните" са изпратили хакната база данни с личните данни на десетки хиляди служители на полицията. Каналът заяви, че ще направи информацията обществено достояние, ако насилието не спре в рамките на една седмица, и помоли всички полицаи, които са напуснали службата през последния месец, да предоставят личните си данни, за да се избегне публикуването на техните данни по погрешка. "Време е да преминете към страната на народа, в противен случай животът ви никога повече няма да бъде същият", пишат организаторите.

В сряда вечерта Nexta публикува имената и датите на раждане на 12 служители на полицията за борба с безредиците, които според тях имат "кръв по ръцете", както и някои от номерата на автомобилите им.

В интервю във Варшава по-рано този месец, Степан Светлов, 22-годишният основател на Nexta, каза, че идеята за оповестяване на имената на хората е да ги накра да се срамуват.

"Полицаите се страхуват да покажат лицата си и се крият зад маски. Хората са много негативно настроени към тях и ще кажат на всички съседи и приятели, че живеят заедно със злосторниците", обясни той.

Основателят на "Черната книга на Беларус" също отрече, че неговата група насърчава насилието срещу полицията, заявявайки, че иска само те да се чувстват отговорни за своите действия и да се страхуват от законово възмездие за извършени престъпления. Имаше обаче мрачен намек, че ако режимът на Лукашенко продължи да се придържа към насилие, някои от протестиращите, които до този момент са останали мирни, могат да станат по-радикални.

"Ако започнат да отвличат и убиват хора, тогава убийците няма да могат да се чувстват комфортно дори в собствените си апартаменти. Ако държавата не може да бъде отговорна за раздаването на справедливост, тогава обикновените хора могат да вземат тази функция в свои ръце “, каза Светлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания , господин Лукашенко ! Най-успешният европейски президент, единствен не клекна на мейданаджиите ! Така трябва да действа всяка полиция - с твърда ръка срещу превратаджии и терористи, защото това са потенциални уб.ийци !
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45И в "нормалните" държави тези агресивни провокатори биха били натиснати на земята със сила и бързо откарани и никой не би се интересувал от бройката или съдбата им.Но ес подхранва хулиганите и екстремизма навсякъде по света, докато смазва всичко заплашващо диктатурана на управляващите марионетки.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От написаното тук "...видеа от последните дни показват, как голяма група от хора обгражда част от полицаите и свалят прикритието им" разбираме, че белоруските полицаи са нападнати от обучени екстремисти и са жертви на агресия и провокации при изпълнение на служебните си задължения. Дали защото има съмнения, че тези екстремистки групи влизат отвън, но вчера белоруските власти затвориха границите си с Полша и Литва.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крият си лицата за да не им отмъщават престъпниците и за да не им се бъркат в личния живот и в този на семействата им.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко струва парното в Русия?Не всичко е до размера на заплатата, дечко!
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кгб"Богатата" Беларус ходи да проси пачки от Путин и живее от подаяния от евтин нефт и газ пак от него. А "богатата" Русия има по-ниска средна и минимална заплата от "бедната" България, тъй че тия пачки дето Путин така щедро ги раздава руснаците ще ги изгладуват.
34
4
 
10
 
! Отговори
кгб преди 3 години
Простите протестиращи заедно с външни сили ще съсипят Беларус,богата и красива държава с безплатно здравеопазване и образование каквото имахме и ние при социализма.Целта е да се доближават до Русия болните световни мозъци
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Необяснимо е защо прогерберски сайт като този пише факти за протестите в Беларус. Нали вашият "инспектор" на пътища, които са построени с нашите пари вече спря джипката? Нямате ли вече опорки, за да скриете това, дето сте го написали в заглавието?
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НСБОП също са с маски. СПЕЦНАЗ отрядите също са с маски. Това е за защита от разпознаване. Така се подсигурява тяхната сигурност. Те се борят с престъпници, с терористи, с криминален контингент, наркодилъри и т.н.Органиираната престъпност търси мъст. Протестиращите може и да са мирни, но сред тях се внедряват и престъпни елементи, подсъдими, ултраси и други, които има вероятност да търсят отмъщение и саморазправа с полицаите. Така, че нормално е да маскирани. Те се борят с нарушители на закона.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие няма ли да спрете да лъжете за Беларус...Там има повече демокрация и пазарна икономика от тук...
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а защо нашите полицай за безредици ходят с маски? защо? какво мисли полското разузнаване стоящо зад нехта по въпроса?
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен А защо полицаите в САЩ и демократичните държави ,крият лицата си от протестиращите ?
28
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви чете човек, ще си помисли, че само в Белорусия полицаите са с маски.Навсякъде е така. Не го ли знаете?
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа.За подигравка сте
26
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крият си лицата от срам, иначе след смяна като се приберат вкъщи, жените им ще ги набият!
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А българските полицаи защо са с черни качулки като обирджии на банки?
24
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото са Руснаци. Затова си крият лицата. И на 2ри Септември сред нашиъе полицаи имаше п у м и а р и,които нямат нищо общо с полицията. Те бяха вкарани за да убиват обикновенния гражданин. За това ще отговарят пред закона шефчетата на полицията,които организираха всичко това.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, ТБП защо ДАНС носят маски??? _За тези които се чудят какво ТБП означава - съкращение идващо от Бойко Борисов. Изменено е само Кърджалийска като Българска. Всичко останало си е като оргинала.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До психологМи крият си лицата и се събират на големи групи само мъже и се търкат един в друг.Имат общи съблекални и общи душове където сигурно се отдават един на друг след като цял ден са пребивали жени.. Ми не не са хомосексуалисти. Пееpaзи са.
21
5
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Еййй...,*** пак е щипнала от АнАнистките постановъчни клипчета на дъртиО пергиш Дьорд Шоро$$...Довечера ще черпи дИЕтето с Киндер Сюрприз от новиО грант.МоЕ да е мисирка,но днес ще е захлебила такваЗЗ...