Системата ВАР идва в българския футбол през април

Още този уикенд започва обучение на съдии
16 окт 2020 07:30, Нели Христова
7
Системата ВАР идва в българския футбол през април
Снимка: БГНЕС

Системата ВАР влиза в България от пролетта, а подробности по темата разкри отговорникът за нея Петър Петров, бивш шеф на съдийската комисия.

Той говори пред Дарик за това как ще се случат нещата с технологията в българския футбол. Ето най-важните неща от интервюто му:

"Спечелихме проект във ФИФА и е осигурено финансирането, което ни дава възможност да започнем обучение още тази събота и неделя на нашите съдии - каза Петров. - Започваме с офлайн обучение. Вчера пристигнаха двата тренажора. С четирима оператори от големите първенства. Вторият етап е ноември, когато ще има симулативни мачове в Бояна с юноши.

Пролетта съдиите ще ръководят два мача като главен рефер и после като ВАР асистент, тогава се получава сертификат. Ако всичко е окей, стартираме на 24 април в плейофната фаза. Малкият договор, който подписваме е за 15 мача, големият е за четири години. Първо ще сертифицираме стадионите на отборите от първата шестица.

Няма да натоварим финансово клубовете. Ще имат малки инвестиции. Монитор, където главния съдия трябва да прави преглед на ситуацията трябва да е разположен на определена позиция, да е защитен от феновете, да има специален кабел.

Ако някой стадион не получи сертификат за ВАР, ще играе на друг. Националният стадион беше сертифициран, стадионът на Лудогорец - също. Условията не са тежки. Камерите са проблем на ТВ доставчика, с тях също ще има среща. И те трябва да инвестират.

Ще видим дали съдиите ще имат проблем, но компромиси няма да правим. Сега, когато инсталираха двата тренажора, ФИФА дойде със собствени камери, с които ще наблюдават всеки един съдия. Не можем да имитираме или симулираме обучение. ФИФА ще дава сертификатите, така че...

Определени са от съдийската комисия 18 съдии и 18 асистенти. Някои съдии, ако не вземат сертификат, може да свирят, но да не бъдат ВАР асистенти. Нашият ВАР ще е по-всички изисквания на ФИФА. Тук главният съдия е главен, то ще взима всички решения. ВАР само ще препоръчва да прави проверка или да си промени решението.

Не е задължително да има табло на стадионите - препоръчително е. Но е хубавото големите клубове да имат, да инвестират. Да може феновете да виждат какво се случва на таблото, а не да разчитат да видят какво показва съдията.

Фирмата осигурява две технически лица. Единият стопира, когато нашите съдии искат проверка, а другият е вързан със съответната проверка. Той е до монитора, ако иска нашият съдия да види ситуацията под друг ъгъл. Операторите ще бъдат българи. Подписваме договори за конфиденциалност. Технически не е възможно някой да се намеси в честотите ни. Инвестирали сме в най-новите системи за комуникации. Закупили сме седем такива системи за нашите съдии. Много е скъпа централизираната ВАР система, защото в сградата трябва да има минимум 8 видеоперативни стаи. Това е огромна инвестиция. Ние сме сме спрели на децентрализирания вариант с 4 ВАР вана. Два вана ще бъдат в София. Един за Северна България и един за мачовете в Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

По принцип младото поколение приема ВАР. По-старите говорят за романтика, губене на игрово време. Във футбола има огромни инвестиции. Големите клубове искат феърплей. В края на крайщата, който иска да играе и да признава грешките на съдиите като човешки грешки, може да играе аматьорски футбол.

ВАР е един вид застраховка на съдията. Когато реферът решава за части секундата не може да промени решението си, а когато има ВАР може да направи проверка и да промени решението си, ако е направил грешка. Много по-спокойно е, когато се използва ВАР."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вартъ ке доде, ама бетоня коге?
6
2
 
5
 
! Отговори
бай Танас преди 3 години
И системата вар, и системата цимент да дойде у нас, се е тая.Нашите футболисти ще продължат да слушат чалга и да мятат гюбеци!
5
2
 
6
 
! Отговори
дърВАР преди 3 години
"в края на краЙщата ..." Има една система, нарича се букВАР, вземете да я пробвате най-после.
4
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Ти да видиш! Чак сега разбирам същността на израза: - Дай, вар!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То футбол няма, те системи ще внедряват
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата не е ли VAR вар е строителна смес
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не можем да имитираме или симулираме обучение. ФИФА ще дава сертификатите, така че..."Така че какво? ВАР не лови предварително договорени мачове. А и срещу Унгария видяхме, че съдията пак може да тълкува спорна ситуация както му скимне.